Výhody a nevýhody čistírny odpadních vod

Profilova fotka
Ahojky, co říkáte na ČOV? Jaké má výhody a nevýhody oproti jímce-žumpě? My se byli na nějaké dívat, je to fajn, když máte ještě nádobu na čistou vodu třeba na zalévání, ale co s tím v zimě? A ta investice je veliká. A tak do deseti let bude kanalizace i u nás :-) Co vy na to?
Odpovědět
1
2
Známy to má, ale že by si to uz nedal, lebo je s tym stale nejaka robota.... a je to nákladné celý rok.... 8-(
Odpovědět
Ahojky Zuzaaanko. My budeme mít taky čističku, protože v naší oblasti veškerý odpady bere jedna velká firma, takže než město bude mít na novou, tak radši přispívali každému novému domečku na čističku. Měli jsme přímo určenou, ale my to změnili, protože ji mají sousedi a jak říká yukaya, tak se v ní pořád hrabe a hlavně z toho čouhá jakejsi odpařovací komínek. U té naší komínek nebude vidět a hlavně prý víc vydrží a dokonce je ještě levnější, než ta daná. A s manžou jsme přemýšleli, že když už ji zaplatíme, tak si ji necháme i potom, kdyby tam udělali městskou a nebudeme aspoň muset platit městu ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
nasi maji u baraku taky cisticku..... na zahrade je v trave jen jeden poklop, kudy se tam pripadne da vlezt (nebo co....) jinak to neni videt..... je s tim sice trochu prace, ale nic extra .... a my, jestli nakonec fakt budeme stavet, tak taky budeme delat cisticku :-)
Odpovědět
Profilova fotka
No, já slyšela, že se musí každý měsíc lítat na vzorky (pokud to má vsakování), že tam nesmím lít saponáty, jen hodně omezeně (co pak myčka, pračka atd.?) a nejhorší je, že i když máte čističku, tak obec vás může donutit se ke kanalizaci připojit, i když nechcete, na to pozor, to spousta lidí neví, já se taky dověděla náhodou...
Odpovědět
Ono jsou tuším různé čističky podle technologie čištění a podle toho se pohybuje cena.
Odpovědět
Profilova fotka
no, tak o vzorcich nic nevim.... nasim do cisticky jde vsechno ... pracka, drez vsechno... a normalne se to tam nejak prefiltruje a ta voda co z toho zbyde (nejaka uzitkova) se normalne vypousi ..... to je vse o tom vim... ale nasi fakt zadny vrozky nikam nedavaji a ani nic jineho..... ale co by dali za kanalizaci ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
No, čističek je spousta druhů, něco se čistí chemicky a něco živými bakteriemi.. A těm se právě nesmí pouštět žádný sajrajty, aby nepochcípaly, chudinky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
ahojky holky.. my máme doma čističku odpadních vod.. ČOV s tím že se vzorkama se opravdu musí chodit (máme taky vsakování) ale jen 2x do roka.. stojí to asi 200.. Je daný seznam čisticích prostředků které se můžou používat, např. savo je zakázané.. Ale mě to příjde jako dobrá věc, protože si dáváte pozor a nepoužíváte díky tomu čisticí prostředky co ničí životní prostředí..prostě vám to nesmí zabít ty dobrý bakterie co čistí vodu.. Myčku už máme koupenou, jen řešíme aby v prostředcích co do ní budeme dávat bylo minimum písku.. ten zanáší čističku..
Odpovědět
wrtulko, dá se někde na netu podívat na seznam těch prostředků? Nebo to je ke každé ČOV jiný. A jak přijdeš na to, v kterých prášcích do myčky je písek nebo ne. Vždyť oni to tam neuvádí. Teda aspoň když jsem koukala na obal od tablet, který používají naši :-|
Odpovědět
Profilova fotka
Hamar: sezamn těch čisticích prostředků na netu určitě bude, dokonce se dají po netu koupit.. z hlavy ale stránku nevím.. Poradí ti člověk z firmy který instaluje čističku (musí jí nabíhat člověk s oprávněním z firmy která se tím zabývá) nám třeba řekl, že jsou to prostředky označené žabičkou.. zatím jsme to dál neřešili protože nebydlíme ale až začnu tyhle prostředky nakupovat tak sem klidně hodím odkaz.. s tou myčkou, máme trochu problém protože zatím nevíme které prostředky do myčky mají nejméně písku.. předpokládáme že tablety.. ale opravdu se to těžko zjišťuje.. Řešení by taky bylo dát před ČOV chytač písku..
Odpovědět
wrtulko: to sem určitě pak hoď, protože každýmu komu to řeknu, na mě kouká, co je to za blbost. Hlavně pak to nechce ani prát věci od bahna (montérky a podobně), neomývat zeleninu ze zahrádky, protože z toho je taky písek :-)
Odpovědět
No, už se nedivím, proč mají sousedi pořd zabořenou hlavu v čističce :-D Jestli se jim to tam usazuje a pak jim to ty splašky nečistí :-D Zkusím to někde najít.
Odpovědět
Článek se načítá
A nemate nekdo zkusenosti s cistickou od Ekocis Bubovice? My jsme ji objednali.
Odpovědět
Tak jsem to hledala a u všech ČOV nacházím jenom toto: Lze do nich vypouštět odpadní vody z koupelen,sociálních zařízení,kuchyní a myček nádobí.Není určena pro likvidaci tuků ve vyšší koncentraci, regeneraci roztoků z domácích změkčovačů, barev, laků a ředidel, silných dezinfekčních prostředků obzvláště pak prostředků na bázi chlóru ( Cl ), silných kyselin a zásad. Při provozu nutno omezit (ve vazbě na snížení frekvence vyprazdňování lapače) plastové a gumové produkty a textilie. Jinak nějaké specifické prostředky, které se nesmí nebo naopak musí používat jsem nenašla ;-) Pak jsem našla, že se dají koupit přípravky, který tam naliješ a ty ti rozpouštějí zrnka prášku nebo písečku, ale že pokud je ČOV nová, měla by to zmáknout sama, tak nevím :-|
Odpovědět
Ahoj, vsak je sice řešení, ale musí se provést podrobný hydrogeologický průkum, jestli je na to vhodné podloží atd. Zrovna jsem něco podobného řešila v práci. Novostavba RD, ale v místě bude kanalizace za 3 roky. Podloží vsak neumožňuje, ČOV na 2-3 roky neměla smysl, takže budou mít kanalizaci do jímky, kterou po dostavbě kanaliace přepojí tam. A jímka jim zůstane na dešťovou vodu, ze které budou zalévat pozemek (ještě přemýšlí nad splachováním WC). Akorát někomu neusí vyhovovat (přiznám se , že i já bych nad tím asi váhala), že se musí co 2-3 týdny volat "hovnocuc" a ten třeba musí přijet 2x za sebou než to vyveze.... :-| Prý je to strašně výnosná živnost mít takovou "vyvážkovou" firmu x-) (to jako fakt, nedělám si srandu)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, mám tu dotaz spíše pro právníky. Jestliže v současné době není v obci zřízena kanalizace, ale je v plánu v horizontu 5ti let, je možné, že mě obec může donutit se na kanalizaci po jejím dokončení připojit, i když už budu mít u svého RD čističku odpadních vod? Slyšela jsem to i to... Díky.
Odpovědět
ahoj, my bychom radi casem vybudovali tohle: http://www.ekozahrady.com/korenova_ci...
Odpovědět
Profilova fotka
ahojky, slíbila jsem že pošlu odkaz na přípravky který můžou do myčky,když máte doma čističku odpadních vod: http://www.eko-produkty.cz/detail/son...
Odpovědět
Zuzaanko, prý to možné je, ale oni ti to nezakáží, ale prost ti na tu čov potom obec nedá povolení, který musíš co 5 let obnovovat. Teda aspoň tak mi to říkala paní u nás na úřadě, dyž jsem se na to ptala. Většinou to tak dělají, když je na obecní kanalizaci napojeno málo lidí, tak aby se jim to vyplatilo.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 letech
TO: odetka a všechny co by to ještě zajímalo.. S Ekocisem mám vynikající zkušenosti. 3 roky zpátky jsem si pořizoval středně velkou čistírnu na chatu a zatím šlape tak jak má (máme tuto http://cistirny-cov.ekocis.cz/domovni...). Vyvážení bakterií bez problémů a naprosto bez zápachu (na což si u některých značek lidé stěžují)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 10 měsících
Ahoj, dnes už jsou čističky velmi sofistikované, najdete i plně automatizované, skoro bezúdržbové. Více o čističkách a jejich výhodách případně nevýhodách např. zde: http://www.cistickaodpadnichvod.cz/ci... Podzemní čističky jsou dnes již poměrně běžné, jsou zabudované a nejsou vidět. Samozřejmě také záleží na tom, kolik chcete investovat. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky. Ted zrovna budeme porizovat COVku s bakteriemi na cisteni vody a vsakovanim do pudy. Nas vodar nam rekl, ze se musi hodne omezit prani - maximalne 1 pracka denne a to ne kazdy den po sobe a ze si musime davat pozor co do toho vypustime, aby jsme prave ty bakterie nazahubily. Nekde jsem cetla, ze se daji i koupit prostredky, ktere podporuji rust tech bakterii a daji se pridavat do prani a tak a ze to pak clovek nemusi tolik hlidat, ale nezkoumala jsem to uz nijak vic;-) jedine z ceho mam strach je, ze jsme tri sousedi vedle sebe co mame studnu a COV se vsakovanim a pokud si nekdo zahubi bakterie a spatna voda nam vsakne do pitne, tak jsme bez vody. Kamaradovi se to takhle stalo loni v zime od souseda a doted nema pitnou vodu.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Ahoj, pokud se používá správná čistička a dobře se s ní narábí, je to lepší. Hlavně není tolik zápachu, nepřeplňuje se a podobně. Mrkni na zajímavý článek o čističkách: http://www.cistickaodpadnichvod.cz/ci... :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Odpovědět
Docela by mě zajímalo jak je to s tím praním a se vším... máme ČOV v provozu asi dva měsíce a malou dceru, kterou odplenkováváme, čili máme toho dost na praní... v prostřední komoře ČOV se nám pořád tvoří na hladině kal a nevíme co s tím, omezit praní jde trošku ale ne zas nějak extra moc a taky bude asi zabiják myčka na nádobí, hm? Všichni tvrdili, jak je to v pohodě, když nejsou čtyři pračky denně a že ani trocha sava nevadí a nám i když se snažíme to moc nezatěžovat, tak nám to zkrátka neklape jak má
Odpovědět
@marta1979 ahoj nevis jak to je se vsakvanim do spodních vod?
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@angie.shy Jestli se vám na hladině drží kal, může být buď tím, že máte v čističce moc vzduchu anebo dusičnanů.. neumim to moc dobře vysvětlit, taky jsme s tím měli problém a pak nám to spravili - viz odkaz tady http://www.asio.cz/cz/faq?tema=1&idp=1
Odpovědět
A chápu tedy dobře když nemáme ČOVku se vsakováním,pouze s tím že to odfiltrovává tu vodu do dešťové kanalizace tak nesmím mít myčku a musím omezit praní????? Já která peru jednou týdně za to celý den? Taky ráda používám Savo..no to jsem na sebe teda zvědavá
Odpovědět
@nickijanicka tohle vůbec nezáleží na tom, kam jde přečištěná voda :) To je problém té samotné čističky. Savem a chemii zabiješ bakterie v čističce a nebude to mít, jak čistit - rozdíl je pak akorát v tom, že budeš vsakovat, resp. vypouštět to do dešť. kanalizace odpad přímo.
Odpovědět
@atilius My máme od obce podmínku že musíme mít čističku....teď příští měsíc to akorát budeme řešit...jen doufám, že nám taky obec neurčí jakou tu čističku máme mít.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?