Zkušenosti s dešťovou vodou po několika letech

Jaké máte zkušenosti s dešťovou vodou v domě po několika letech? Můžete potvrdit/vyvrátit odborný článek - https://www.asb-portal.cz/stavebnictv... V mém případě by byla úspora cca 2300 Kč / rok na vodném bez započtení provozních nákladů na provoz dešťovky. Tj. 130l x 365dní x 45 Kč/m3 vodné + něco na zalévání.
Odpovědět
1
2
@martin_s já používám dešťovku a vodu z COV jen na zalévání. Tahat vodu do domu je praktický nesmysl. Pro normální velikosti aku a střechy voda nestačí ani na to zalévání.
Odpovědět
@zubr487 máte na vodu z ČOV a dešťovky 1 nádrž společnou nebo komoru/nádrž zvlášť na každý typ vody? Díky
Odpovědět
@mpavka ? Ja mám společnou nádrž 6m3. Jenže navíc mam i studnu. Takže vetsina domu jede na studnu a mestskou vodu používáme jen k kuchyni
Odpovědět
@zubr487 mě nešlo o zpětné využití vody do domu, jen o míchání dešťové vody s vodou z ČOV na zalévání. Hydrogeolog mi to nedoporučuje, že 2 nádrže nebo 2 komory... dešťovou vodou zalévat záhony s tím, co de buude jíst a vodou z ČOV jen trávník atd...
Odpovědět
@mpavka Je praktičtější to mít oddělené, pokud to peníze dovolí. Na záhony pak brát čístou dešťovku. A na zbytek zahrady z ČOVky. Na druhou stranu jde o to si to spočítat. Dvě nádrže, dvě čerpadla. Všechno něco stojí a je otázka, jak moc se to vyplatí. Každopádně z čističky bych zeleninu nezaléval....
Odpovědět
@atilius zásadní je plocha střechy, velikost AN a plocha zahrady. V mém případě mi voda stačí max na zalévání stromů. Na to mi stačí i normální kalové čerpadlo.
Odpovědět
Mám dešťovku 10m3 na zahradu i na splachování, cca 2,5 roku v provozu a vše ok. Vodu z ČOV do toho nemixuju, nechtěl bych tou močkou splachovat 😉 (někteří zastánci ČOV však mohou tvrdit, že jim z ČOVky teče pramenitá minerálka což není můj případ 😄)
Odpovědět
@atilius právě že to spočítane mám🙂 na dešťovku potřebuji cca 6m3 to samé chci na ČOV. Chtěl jsem od Poláků 12m3 - 2 komorovou, ale ti co komunikují nejezdí Ústecký kraj...takže z ČR, ale tam bych musel 2 nádrže a ceny už moc ok nejsou...
Odpovědět
Profilova fotka
@lisakstavitel Můžu poprosit bližší info zapojení klidně do sz. mám to také v plánu přesně jak píšeš 10 m3 nádrž na dešťovku a využívat i na zalévání i splachování ještě bychom chtěli zkusit dotaci, stále dávají finance, švagrovi to zaplatilo celou nádrž cca 30 tisíc. Jinak už jsem se o tohle také zajímal a jsou na to různé čerpací jednotky na čerpání a zásobu ke spotřebičům.
Odpovědět
@jarin1 V betonové nádrži 10m3 je čerpadlo Alfapumpy HC90, v domě je tlakový spínač (spouší čerpadlo (když poklesne tlak)) a expansní nádoba (20 l ?), filtr, následně je z domu rozvod dešťovky ven na zahradu a rozvod k wc. K wc mám i samostatný rozvod pitné nezávislým vedením (nepoužívám). Dotace, yes. Návratnost jsem nepočítal, chtěl jsem být trošku eko. 😎 😄
Odpovědět
Profilova fotka
@lisakstavitel Super díky, myslím že už jsme se o tom bavily někde v diskuzi, to spínání v domě to máš jen čistě tlakový spínač napojený za expanzku a to čerpadlo je napojené rovnou na tu expanzku? chápu to tak dobře že nemáš nějakou jednotku která tohle vše hlídá a má také expanzní nádobu ale je drahá a máš t takto jednoduše zapojené. Ta dotace to je také otázka jelikož chceme studnu tak jestli vůbec má smysl řešit splachování z nádrže a na to dotaci nebo jen studnu čistě napojit na dům a max vzít dotaci jen na dešťovku a pouze zalévání, protože bych zase musel složitě řešit dopouštění nádrže kdyby došla voda v ní takhle bude studna napojená na celý dům a dešťovka bude čistě na zalévání takže jen vložím ponorné čerpadlo do retenčky a zalévám.
Odpovědět
Ano čerpadlo je napojeno přímo (před ní je filtr) na expansku a lze to takto jednoduše zapojit, tlakový spínač rozpíná /spíná fázi toho čerpadla. Zároveň to čerpadlo má jako ochranu hladinový plovák. (To je std. zapojení, já to mám ještě připojeno přes smarthome, ale funkčně je to stejné) K té dotaci - musíš si spočítat co se ti vyplatí. Pár PPR trubek navíc v rozvodu domu je za pár korun. 🙂
Odpovědět
Článek se načítá
Ještě konkrétněji doplním původní otázku, protože mi návratnost vychází kolem 20let. Jakou to vyžaduje údržbu, resp. jak se kolem toho naběhám? Je třeba něco měnit? Nějaké nedostatky na WC nebo v pračce - např. krátká životnost napouštěčů? Máte orientační čísla o spotřebě elektřiny?
Odpovědět
Profilova fotka
@jarin1 s tou dotací je to trochu komplikovanější. Resp. ne tak s dotací, ale aby ti to ČVAK schválil (to je samozřejmě podmínka pro dotace), tak mají (asi 1,5 - 2 roky) nová pravidla, podle kterých musíš mít speciální zařízení, které ti oni určí, které bude zabezpečovat, že se nemůže kontaminovat voda v řadu z tvé retenčky nebo studny, dřív stačil ventil. To zařízení s instalací je otázkou několika 10 tis., takže jednodušší je udělat si to po svém a nic nepřiznat, rezignovat na dotaci, která ti ani nezaplatí zvýšené náklady
Odpovědět
Ty podmínky jsou zde https://www.cevak.cz/file/edee/2020/1... Nějaký způsob zamezení kontaminace pitné vody dešťovkou je správný. Spíše bych doporučil variantu s dopouštěním nádrže z vodovodu, než to automatické zařízení, které obsahuje další čerpadlo. Mají tam zobrazeny i ty 2 vodoměry navíc.
Odpovědět
Profilova fotka
Já mám variantu s dopouštěním a 2 doplňkové vodoměry (zatím ručně a asi nebudu měnit, protože voda došla jednou na podzim, kdy jsme zalévali nový trávník asi 1m3 denně). Spotřebu WC mám asi 15m3 za rok. Ekonomicky nenávratné (15x50 = 750Kč/rok + zalévání), ale ekologicky supr pocit.
Odpovědět
Profilova fotka
@martin_s nám vyčíslili dodatečné náklady na 54 000. Varianta s možným dopouštěním vody z řadu je super, ale tu ti dnes nikdo neschválí @radim2015
Odpovědět
Profilova fotka
@esmeralda2 Samozřejmě schválí, ale nesmí to být propojené - mám dopouštění hadicí s druhým vodoměrem do nádrže s 0,5m odstupem od hladiny vody.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme nádrž na dešťovou vodu 10m3 a kromě zalévání ji máme i na splachování. Nádrž jsme koupili komplet i s technologií. Máme nějaký přepínač, který když zjistí, že v nádrži došla voda, tak se přepne a splachujeme vodou z vodovodu. Podmínkou bylo, že jsme museli instalovat druhý vodoměr, který sleduje množství dešťové vody, které spláchneme do záchodu a z toho nám naúčtují stočné. Minulý týden byl odečet, od června do března jsme čistě na splachování využili 27 m3 vody. Na tu nádrž jsme dostali dotaci 45 000. Ale když jsme počítali komplet náklady s tím spojené (posudek, montáž, extra rozvody apod.) tak to stálo celkem 153 000. Tj. po odečtení dotace nás to stálo 108 000, jaká je návratnost jsme raději nepočítali.
Odpovědět
Profilova fotka
@radim2015 zřejmě mám jiné informace než ty, třeba si to různé vodárny také dělají po svém, také nevím, jak staré je tvé řešení. My jsme ještě kromě toho dostali info, že za dešťovou vodu, kterou se bude splachovat WC, budeme platit stočné (museli bychom měřit spotřebu a platit stočné, ač máme vsak na vlastním pozemku)
Odpovědět
Profilova fotka
@molanmolab :-S
Odpovědět
Profilova fotka
@esmeralda2 Vyřizoval jsem loni. Samozřejmě platím za splachování stočné, proto mám dva dodatečné vodoměry + a - stočné. Je na to dodatek ve smlouvě, který po mě chtěli na NZÚ.
Odpovědět
@jarin1 podmínkou dotace u novostavby je i to ze jde voda na splachování wc. Jen na zahradu nelze čerpat dotaci.
Odpovědět
Profilova fotka
@jajinka121 děkuji ti, jsi to někde zjišťovala nebo jste také zadali. Budeme se muset rozhodnout do jaké varianty jít aby se to vyplatilo.
Odpovědět
@jarin1 Na zkolaudované domy od 2017 není možné čerpat dotaci jen na zalévání, ale musí jít i do interiéru se všemi souvisejícími podmínkami. Mají to na stránkách fondu.
Odpovědět
Ja jsem rada, ze jsme staveli, nez bylo toto narizeni. Pro dobry pocit jsme udelali aspon nadrze ze svodu kvuli sberu destovky z duvodu zalivani zahrady. Po 10 letech jsme je nakonec odstranili. Duvod byl ten, ze u nas prsi tak malo, ze jsme zalili 2x zahradu za sezonu a zbytek jsme museli cerpat z mestske vody (studna je u nas nerealna). Takze pokud bychom meli klasickou destovku, tak by to byla pro nas absolutne ztratova investice....
Odpovědět
Profilova fotka
@martin_s Odkaz by jsi měl? mrknu na to zdali se to vyplatí. díky.
Odpovědět
@jarin1 https://www.narodniprogramzp.cz/files... Tady to mají graficky lépe zpracované, ale není tam vše https://www.dotacedestovka.cz/ k tomu je upřesnění v tom dokumentu: Stávajícím obytným domem se pro potřeby této Výzvy rozumí obytný dům, který byl schválen k užívání před 27. dubnem 2017.
Odpovědět
@jarin1 ano, maji to na webu kdyz se zada dotace destovka. Nesmi se voda smichat, ma nam ale cerpadlo delat jeden pán a ten nám dá potrvzení že je vše ok, zpětné ventily apod. I jsem volala na pobočku a mělo by to být ok, nejprve jsme chteli vodu z jimky dopoustet pitnou na minimalni cerpatelnou hladinu, ale nakonec budeme prepinat, kdyby se s jimkou cokoliv stalo at mame druhou variantu a navic se budeme stehovat treba o neco driv nez tu destovku napojime, tak bysme ani nemeli vodu na splachovani?....nevím. chtěla jsem řešit nějaké čidlo množství vody v jímce, ale je to dost drahé, takže asi budeme otevírat podklop a kontrolovat. Víc řeším jak najít kvalitní nádrž do jílu a spodní vody aby fakt vydržela.
Odpovědět
Profilova fotka
@jajinka121 Jasny to vím to jsme snad už spolu řešily že jsou právě ty jednotky které to přepínají. Tak pokud by to tak bylo tak bych dotoho asi šel, jo to jsme se bavily s tátou že to dopouštění taky není moc ekologické když máš velkou jímku tak musíš načerpat dost vody jelikož máš velkou plochu hladiny takže než se to zvedne aby čerpadlo mohlo nasávat tak je to dost vody. Takže fakt ta jednotka která to přepíná je dobrá pokud v tom vodárny nebudou hledat problém. To stím měřením hladiny to by ty automatické jednotky měli mít, co jsem sem dával ty typy tak to snad mají. https://www.bola.cz/doplnovaci-zarize...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?