Změna na ČOV namísto žumpy

Zdravím, jsme ve fázi hrubé stavby a máme v projektu žumpu. Bohužel jsme zjistili od starosty, že v obci nebude budovaná kanalizace, protože na to nejsou a nebudou peníze i když v plánu to zprvu bylo. Máte někdo zkušenost se změnou na čističku během stavby? Jestli je to možné, na koho se obrátit a na kolik čov vyjde? Protože jak jsem se dozvěděl, tak od tohodle roku se bude muset vyvážení žumpy dokládat, takže i nějaké machinace a trativody asi nebudou možné… Děkuji Vám za rady
Odpovědět
Mělo by to jít, ale poradit by ti mohla @puhelin. Vím, že náš stavitel to tak dělal, aby měl rychleji povolení stavět, pokud se jelo na ohlášku. V projektu měl jímku, ale během stavby to změnili na ČOV. Ale víc k tomu nevím, vždy to vše vyřizovala jeho žena.
Odpovědět
@tomi_28 Máš dvě možnosti: 1. ČOV, která bude mít vsak nebo přepad do nějaké vodoteče - a na to pro stavební úřad potřebuješ hydrogeologický posudek a schválení tuším z odboru životního prostředí. Každopádně s tím musíš na úřady. 2. Vyřešit ČOV jako žumpu. Tj ta přečištěná voda nebude mít přepad a ty ji budeš a) vyvážet, b) použiješ ji jako zálivku na zahradu. Takhle to máme my. Každopádně nemáme teoreticky ani povolený rozstřik po zahradě, takže když někdo půjde tvrdě po papírech za vyvážení, tak mu nemám co ukázat, kromě dokladu, kdy jednou za relativně dlouhou dobu vyvezu celou čističku. Nicméně pro mě je využití té vody na celé zahradě naprosto v pohodě a bez problémů.
Odpovědět
@atilius takže možnost 2 lze realizovat na vlastní pěst, ale je to v podstatě nelegální, protože na úřadech a všude máš avizovanou žumpu?
Odpovědět
@tomi_28 No, není to nelegální. Na stavbním úřadě můžeš aktualizovat dokumentaci, že žumpu technicky řešíš jako ČOV+nádrž. A je uzavřená. Tj pořád je vlastně žumpa. Ale jde o to, že když někdo půjde striktně po vyvážení, tak nebudeš mít papír, když to budeš využívat na zahradě. Ale podle mě je to schůdnější a lépe obhajitelné, než vyvážení žumpy na pole.
Odpovědět
@atilius v tom jsme za jedno 🙂 děkuji ti
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?