Žumpa vs. Septik

Potřebovali bysme radu ohledně žumpy. V projektu máme uvedenou žumpu. Teď, ale když dochází na realizaci, tak si vlastně uvědomujeme, že takovou žumpu budeme muset nechat vyvážet tak co 2 měsíce :( což nám přijde dost nákladné. Proto se nám více líbí varianta Septik, který se tak často nevyváží. Ale dá se dělat septik u novostavby???? A když vlastně máme v projektu žumpu??? Dá se to změnit??? Co si o tom myslíte, máte zkušenosti??? Předem děkujeme za každý komentář!!
Odpovědět
1
2
Ahoj, Mnoho stavebníků má v projektu žumpu, kvuli úřadům, pokud si nechají povolit domek na ohlášku a poté to změní. Ve vašem případě bych možná než septik řešila spíš čističku. Jinak žumpa je bezodtoká jímka tj. to co nateče to musíte vyčerpat fekálem , nevýhoda náklady na vývoz. Nevím jakou žumpu vám projektovali kolik m3, ale předpokládám 9-12 m3. Když budete 4 x 100l (dle norem je 150 os/den, skutečnost je trošku pod 100l/den) vody denně spořebujete, tak si lehce spočítáte kolik vás bude stát vývoz při cenách, které ve vašem okolí mají fekály. Septik je nádrž, která má nátok a odtok a ted je otázkou, kde tu vodu chcete vypouštět? Jinak za sepikem musíte mít zemní filtr na dočištění a mnoho úřadů tuto variantu už nepovoluje. Jinak septik je vodní dílo, tj. povolení na stavebním a vodoprávním úřadě. V septiku probíhá anaerobní proces, tj. bez přísunu vzduchu, nepotřebujete el. energiii na provoz, No a lepší varianta je domovní čistírna - opět někde se musí vypouštět - vsak na vlastním pozemku, vodoteč. Probíhá zde už aerobní proces tj za přístupu vzduchu pomocí dmychadla, které vyžaduje el. energii, ale voda je vyčištěná, takže s ní můžete zalévat zahradu - samo jen trávník, stromy. Opět je to vodní dílo, tj. povolení, ale lze i ohláškou pokud čistírna má CE.
Odpovědět
Pokud bysme se tedy rozhodli pro cistirnu na ohlasku,co by to pro nas znamenalo?Netusim,jak se resi ohlaska,jelikoz ohlasku na dum nam vyrizoval projektant
Odpovědět
Vybrati si COV s CE, zpracovat si projekt u projektanta vodohospodáře, vyřídit si potřebné papíry, podat žádost na stavební úřad a poté co získate souhlas tak na vodohospodářský, pak už jen realizace a kolaudace. Otázkou je jaké máte možnosti vypouštění?Pokud vsak je nutný hydrog.posudek. Tohle to podobné Vás ale i čeká pokud byste se rozhodli pro septik.
Odpovědět
@domokos ach jo,vypada to strasne slozitĕ :-(
Odpovědět
Ani ne. Jaké máte možnosti je u Vašeho pozemku vodoteč?
Odpovědět
Profilova fotka
ty čističky taky nejsou zas až takovej zázrak jak se uvádí,šíleně smrdí a nefungují tak dokonale
Odpovědět
No tak ono záleží jak se o ni staráte, co tam vypouštíte. A rozhodně nesmrdí, pokud ano je někde problém tak je nutno ho řešit, nikoliv říkat šíleně smrdí.
Odpovědět
@domokos co je mysleno pod pojmem vodotec? Nejaka jimka na vodu?nic takoveho zatim nemame.
Odpovědět
vodoteč - potok, řeka
Odpovědět
@domokos aha,myslela jsem ze na tu cistou vodu z cisticky musime mit nejakou nadrz.bohuzel potok je daleko :-(
Odpovědět
Profilova fotka
taky jsem se zajímala o ČOV, ale když mi na SÚ řekli, že si musím nechat udělat hydrogeologický posudek, který stojí kolem 30tisíc a ani potom nemám zaručeno, že mi čističku povolí, zvolila jsem žumpu s výhledem napojení se na kanalizaci až bude, bohužel budeme muset vyvážet a najít co nejlevnějšího vývozce:-)
Odpovědět
@domokos Kdy je vlastně nutný ten hydrog. posudek, který stojí tolik peněz?
Odpovědět
Článek se načítá
Nevím kdo Vám řekl cenu 30 tisíc, ? To asi byl blázen a nebyl to HG posudek ale kdo ví co jste vše v tom měli. Když vypouštíte vyčištěné vody do potoka - HG posudek být nemusí jen povolení z patřičného povodí, popř. vlastníka vodního toku. Když vypouštíte vyčištěné vody do vsaku, tj. do podzemí potřebujete HG posudek.
Odpovědět
Mimochodem úřady nemají pojem o cenách.
Odpovědět
Profilova fotka
@domokos bohužel nemáte pravdu, cenu za hydrogeologický posudek - vrt, který se dělá ohledně vsaku mi byl sdělen přímo firmou, která se tím zabývá, pokud v místě není vodoteč, je to nutné
Odpovědět
Profilova fotka
septik s biofiltrem je, myslím, to nejlepší řešení, většinou se ale již nepovoluje. Když to vezmeš velmi zhruba, tak septik a čistička jsou stejná zařízení co do významu. Septik oproti čističce má tu výhodu, že nepotřebuje ke své činnosti elektřinu ani stálý přísun "potravy" pro ty bakterie, které tam žijí a rozkládají zbytky, klidně můžeš odjet na 14 dní na dovolenou, aniž by ses obávala, že ti přestane fungovat. Jasně, že dnes ti každý doporučí čističku, která je ovšem dražší v pořízení, dražší v provozu a náročnější na údržbu. Hydrogeologický posudek jsme nechávali dělat cca před 10 lety a stál, myslím, 1200 Kč. Ten je potřebný jednak když chceš studnu, jednak když nemáš kolem sebe žádný potok nebo příkop (vodoteč, kterou odtéká voda po dešti), kam bys vypouštěla vyčištěné odpadní vody. Ten posudek ti řekne, jestli půda - podloží, které tam máte, je schopno vstřebat takové množství odpadní vody, které vy vyprodukujete, aniž by to ohrozilo spodní vody nebo okolní studny, a když ano, tak budete potřebovat ještě vsakovací studny, které také nejsou úplně levné. Sečteno a podtrženo - jste-li na samotě, tak bez debat septik. Jste-li v obci, kde je perspektiva do budoucna kanalizace, ke které se tak nebo tak budete muset časem napojit, tak žumpa - jako dočasné řešení je nejjednodušší, nejlevnější v pořízení a nejjednodušší na schválení - nepotřebujete vodoprávní úřad ani povodí, ta jednání nebývají jednoduchá, a za rozdíl v ceně pořízení žumpy a čističky můžete tu žumpu vyvážet několik let. Jste-li v situaci, kdy to potřebujete vyřešit rychle a není perspektiva napojení na veřejnou kanalizaci, tak čistička, ta lobby výrobců je dost silná, takže je to snadnější k vyřízení na úřadech, než septik. Nicméně - je k tomu potřeba nejdřív územní rozhodnutí (vyřizuje stavební úřad), pak na základě toho stavební povolení (vyřizuje vodoprávní úřad).
Odpovědět
To bych chtěla znát tu firmu. A do kolika metrů chtěli vrtat? Nebyl to náhodou HG posudek pro tepelné čerpadlo?
Odpovědět
Profilova fotka
@domokos jestli tě to zajímá, napiš do IP
Odpovědět
@esmeralda2 - tak at se povoluje čov či septik se zemním filrem vždy se prochází přes oba úřady, stavební i vodoprávní. Jen u COV v rychlejší verzi. Septiky se zemními filtry nevyjdou levněji než ČOV. Septik - nádoba plus výkop plus zemní filtr - nádoba plus výkop a poté (vsak nebo potok) = vsakovací objekt nebo vůústní objekt ČOV je jedna nádoba a hned na to vsakovací objekt nebo vyústní COV není náročnější na údržbu - jen se nesmí používat Savo, ale to by se nemelo používat ani v případě vypouštění na velkou centrální čovku. ČOV sice žere energii, ale ne zase tak moc. Každé má své pro a proti. A hlavně záleží na úřadech co povolí.
Odpovědět
@romik67 Co to bylo za firmu?
Odpovědět
Profilova fotka
@domokos http://www.geo-technika.cz/
Odpovědět
Profilova fotka
@domokos s těmi úřady se shodneme. O rozdílu v pořizovací ceně bych asi diskutovala, toto fórum ale není o tom. Že by čistička měla nějakou enormní spotřebu energie, to si určitě nemyslím. Jde o to, že septik = nádoba + filtr (řečeno ve zkratce), čistička = nádoba, ve které je rotační zařízení fungující na elektřinu. V septiku se ti nemá co podělat a nemáš co udržovat, jenom jednou za čas vyměnit filtr. Je na rozhodnutí každého, co upřednostní
Odpovědět
@romik67 My měli hydrogeologický posudek také, ke stavebnímu povolení vodního dila- biologický septik, filtr, vsak- cena cca 3500 Kč. 30 tisíc se mi zdá astronomická suma. Chystáme se na studnu, tam musí být toto řízení vč. hydrogelogickeho posudku taky a máme nabídku za komplet povoleni i s posudkem a malým projektem za 5 tis.
Odpovědět
Profilova fotka
@asen je to zřejmě případ od případu, firma určí cenu podle nějakého nejbližšího, v dané lokalitě, někdy provedeného vrtu a dle této struktury, např skála, aj. se určí cena, takže rozdíly můžou být je třeba se poptat
Odpovědět
Doporučuji si přečíst forum http://www.dumachalupa.cz/forum/odpad... To mě odradilo od ČOV
Odpovědět
Profilova fotka
@domokos no tak to nevim mi máme septik,čističku má soused a říká že to byla největší chyba
Odpovědět
Profilova fotka
@petcep nejdříve si zjistětě, jestli Vám vůbec septik povolí, už ho prý nechtějí úřady nechtějí moc povolovat. Nám třeba povolili a ve městě pár km vedle, které spadá už pod jiný úřad ho nepovolují. @romik67 jinak cena za hydrogeologický posudek pro septik i studnu byla asi 4500Kč a koukali jsme i na jinou firmu, a bylo to podobné. Za samotný septik jsme dali asi 43 tisíc + štěrk do filtru+ výkopové práce(/my jsme to měli jen za pronájem bagru).
Odpovědět
Ten hydrogeologický průzkum se dělá i u septiku????
Odpovědět
@petcep U biologického septiku ano.
Odpovědět
@asen A jaký je jiný septik?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?