Bíle krbové kamna, jaká je údržba?

Profilova fotka
Prosím nemá niekto skúsenost s liatinovými krbovými kamnami v bielej barve alebo v barve slonovej kosti. Rozmýšlam o nich ale bojím sa praktickej strány veci, hlavne teda aby svetlá ostala svetlou. povrchová úprava smalt.
Odpovědět
Zdravím . Když občas nakouknu na americké diskuse , tak tam se objevilo pár jotulek s bílým smaltem. Žadné problémy jsem tam nezaznamenal . Bílá je nevýrazná barva , spíše je tam populární tmavě modrý smalt. Vzhledem k tomu , že jotulky mají norské a americké emisní testy , dám vám pár rad. Rozhodně si kupte spalinový teploměr a dejte ho na horní plotnu. https://www.youtube.com/watch?v=c0tL7... Když naložíte kamna , tak je rozběhnete a při cca 150°c na plotně je zavírejte na 1/2 , pak až vyleze teplota na 180 až 200°c tak přivřete na 1/4 . Pak už jemně ladíte aby teplota se pohybovala v rozmezí 200 až 300°c . V topeništi je pak optimální teplota kdy vyhořívají dřevoplyny. Máte přivřená kamna a zespodu deflektoru pujdou z trubek kde se přisává vzduch plameny (sekundární spalování) . Bude to hořet pomalu a dlouho - usporně . Kamna budou žhavit a do komína pujde málo tepla. Další věcí je správně kamna zaběhnout . Litinová kamna jsou složena z desek a sešroubována a spáry zatmeleny. Musí se dobře vypálit . Zkuste nejprve těsnost (bankovka test) . Přivřete do dvířek proužek papíru a neměl by jít vytáhnout . To uděláte okolo celých dvířek . Pak napoprvé kamna zapálíte . Dáte tam jen málo dřeva a zahřejete kamna jen na cca 100°c a necháte vychladnout . Druhý den naložíte více dřeva a zahřejete kamna na cca 150°c na plotně . No a napotřetí je mužete naplno naložit a zahřát je naplno. Mělo by se to vypálit tak aby se z kamen jen hulilo . Příště už by to mělo být bez zápachu. Nějak takhle https://www.youtube.com/watch?v=Ea7Tu...
Odpovědět
Profilova fotka
@jendad moc diky za obsahlou odpoved, omluva ze odpovidam az ted, dlouho jsem tady nebyla. aktualne jdeme v utery kouknout na Jotul do showroomu, tak uvidime na ktore kamna nakoniec padne vyber. Rady jak zabehnout kamna velmi ocenuji, jeste jednou moc diky, postup dam urcite procist manzelovi, moc se na vsechno kolem kamen, dreva a topeni tesi, uz ted susi asi 4 kubiky dreva :-) a to jsme este ani kvuli nove pristavbe kde budou kamna nekopli do zeme.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?