Krb v pasivnim dome

Profilova fotka
Zdravim, planujeme stavet dum, bude to pasiv ale chteli bychom krbova kamna. co jsem si precetl,tak je treba zvolit specialni pro pasivni dum (utesneny, maly vykon). moje otazka, je lepsi externi vzduch privadet ze strechy nebo na to privadet v zakladove desce? dalsi dotaz esi by ste mi poradili -chceme vsude marmoleum, ale nevim,jak se bude chovat marmoleum (byt ho oddelime treba sklenenou podkladni deskou pri zahrivani od krbu? poradili byste mi nekdo?
Odpovědět
Koukni i na peletková kamna. Obecně je to v PD asi blbost, rychle se ti přetopí místnost. Takže budeš topit velmi krátkou dobu.
Odpovědět
Profilova fotka
@ko_taz Probral bych celou situaci s tím kdo Vám bude dodávat krbová kamna nebo krbovou vložku. Mám pasiv a krbovou vložku Romotop HEAT 2G. Původně jsem zvažoval Hoxter HAKA 37/50, nicméně to nějak neklaplo. HEAT není špatný, ale Hoxter je někde jinde. Já si krbem maximálně přitápím na jaře nebo na podzim. V okamžiku když už musím topit podlahovkou tak topit krbem nedává smysl. Hned se to přetopí. Podlahu můžete mít kolem jakoukoliv.
Odpovědět
Asi záleží kolik objemu chcete vyhřát, ale radši bych volil krb, co je spíš zvlhčovač vzduchu 🙂. https://www.google.cz/search?q=krby+O...
Odpovědět
@ko_taz my máme krbová kamna Hein kachlová (vložku dělá romotop) s nízkým výkonem, pro nízkoenergetické domy. Přívod vzduchu máme podlahou v základu. Před kamny máme dlažbu, ale jak jsou kamna málo výkonná, tak zem před kamny je jen o málo teplejší než jinde. Místnost to ohřeje, ale nemám pocit, že by bylo extra vedro. Teď ještě netopíme podlahovkou, takže používáme hlavně jaro/podzim na přitopení, v zimě občas kvečeru, když přijdeme zmrzlí 🙂 nebo jen tak na kulisu 🙂 navíc v té kachlové verzi jsou i okrasa místnosti
Odpovědět
Profilova fotka
@sokil chteli jsme to jako zalozni zdroj a zaroven "okrasny" prvek. ale neni mi sympaticke hrat si na ohen elektrikou nebo lihem.
Odpovědět
@ko_taz Jako záložní zdroj je krb podle mě v pasivu cenový nesmysl. Když jsem si zjišťoval cenu komínu do pasivu, tak to bylo asi 60kKč. Navíc by musel okolo krbu být masivní obestavba, která zabere hodně místa, o který zmenší obytný prostor. Takže komín jsem z projektu nechal škrtnout a zvolil jen tepelko. Teď v přechodném období máme spotřebu tepelka cca 0.2-0.5kWh denně a když svítí, tak třeba celý den nezapne. Zatím nebydlíme, jen to pokrývá ztráty boileru a tepelné ztráty.
Odpovědět
Jako zálohu beru tohle: https://www.mevaobchod.cz/Plynovy-tep... https://www.mevaobchod.cz/MEVA-Varic-... @ko_taz
Odpovědět
Profilova fotka
Nevím, co chceš řešit jak zálohu, ale u nás vypadává elektrika maximálně na hodiny a pasivní dům s akumulací za tu dobu téměř nezmění teplotu, i kdyby bylo venku výpočtových -15. Co se týká vaření, tak blízké město to jistí. Já jsem "zálohy" zrušil. Můj názor je, že krb do pasivního domu nepatří a neznečišťuji okolí ani vnitřek domu - mám na TV speciální program na zimu krb a na léto mumlavské vodopády 😉
Odpovědět
Profilova fotka
Taktiež sme sa rozhodovali, či dať do pasívneho baráku krb alebo nie (aktuálne staviame svépomocí). Má to viac nevýhod ako výhod: - viacero prestupov cez dosku/strechu so zložitými technickými detailami (horší výsledok blowdoor testu ak sa to nespraví kvalitne) - drahšia vložka s dobrým tesnením a s nižším výkonom alebo drahá akumulačná verzia → celkovo zlý pomer cena vs úžitok na to, že by sa tým topilo 2-3 týždne z roka - nutnosť robiť revízie - ku komínu treba spraviť tuším aj strešný výlez a cez masívnu strechu čo chceme je to problém navyše - zaberie to dosť miesta - je nutné niekde skladovať aj drevo/pelety (hlavne aby bolo suché) - atď Tak sme si povedali, že krb nebude, kvôli atmosfére si môžeme pustiť na TV 4K video z YT ako horí drevo a ako zálohu môžeme kúpiť kempingový varič na PB za pár stoviek. Krb si zato ale postavíme za barákom do altánku s grilom a udiarňou, ktorý nemusí splňovať toľko náležitostí.
Odpovědět
@josefx Já mám a používám krb s teplovodním výměníkem a AN jako hlavní zdroj pro topení a TUV, ale obvykle to každému vymlouvám. Mě to vyhovuje, ale já mám zdroj dřeva a práce na přípravě dřeva mě baví. Navíc je to systém, který jsem si komplet dělal sám. Hořící krb je příjemný a rychlý zdroj tepla. Kam se na to hrabe TV nebo jiné napodobeniny. Jenže je to tak trochu o životním stylu. Pokud se na to někdo dívá z hlediska návratnosti a navíc pokud to realizuje firma na klíč, je to cenový nesmysl.
Odpovědět
Pokud v tom nejste nachystaní topit významnou část topné sezóny, je krb jen extrémně drahý doplněk, který zabírá místo, špiní prostor a do určité míry zhoršuje tepelné parametry domu. U pasivu to platí dvojnásob. A za sebe musím říci že mám v domě krb s teplovodním výměníkem, topit mi nevadí a to nezbytné zavonění do prostoru při přikládání si užíváme 🙂 Topíme prakticky celou sezónu. Představa že bych to nahradil nějakou simulací, škoda mluvit....
Odpovědět
@obludak těší mě, ze nejsem jediný pitomec co si domů pořídil tak "nevýhodný" systém. Ano, je to cenový nesmysl, ale velice příjemný.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?