Může být přístup k vymetání komína z pokoje nebo musí být z chodby?

Byl by to problém v kolaudaci?
Odpovědět
Vybírací otvor v obytné místnosti být nesmí. Určitě by to při kolaudaci neprošlo. ČSN 734201.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme jedny v obytné místosti a další revizní dvířka na půdě, tak uvidíme.
Odpovědět
Profilova fotka
norma je jedna vec ale kdyz ma clovek komin v obytne mistnosti :) asi budu vybirat horem :)
Odpovědět
My máme komín v obýváku, o patro výš je taky obytná místnost. V normě jsem se dočetla akorát to, že k otvoru musí být trvalý přístup.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
@puhelin Dobrý den, norma ale praví: "Nelze-li umístit vybírací otvor podlažního komína na chodbě, schodišti nebo jiném vhodném místě společných prostorů objektu, lze jej umístit do místností příslušenství (do předsíní, komor, koupelen, záchodů) toho bytu, ke kterému náleží. Vybírací otvor by neměl být umístěn v obytných místnostech, zejména ne v ložnici nebo dětském pokoji." Stěžejní je dle mě "by neměl být" v poslední věte....to neznamená, že být nesmí. Ano, je to slovíčkaření, ale těch realizací s komínem v obytné místnosti včetně dvířek je poměrně dost.
Odpovědět
@roxtidy Dobry den. Neni nic jednodussiho, nez to vyzkouset. Byla jsem u kolaudace domku (myslim, ze to byl r. 2015, nebo 2016), kde to neproslo. Mozna se to ted uz tolik neresi. Stavi se ruzne tiny housy nebo modulove domky 1+kk.
Odpovědět
@puhelin zkušenost nechci zpochybňovat, ale mnohdy si úředník může vykládat věci po svém a pokud člověk má skutečně podložené informace, tak mu musí dát úředník za pravdu ať chce nebo ne
Odpovědět
@roxtidy Primo pri kolaudaci urednik telefonoval pozarnimu technikovi, ktery vyhotovel pozarni zpravu na puvodni podobu dobu a pozarni technik rekl, ze on zmenu pozarni zpravy neudela. Ze to tak byt nemuze. Slo o to, ze dum mel byt zkolaudovany jako rodinny dum. Stavebnik si to behem stavby rozmyslel a loznici zrusil, ze budou spat v obyvaku a z puvodni loznice udelal satnu a lyzarnu. Takze se resilo, jestli muze byt spani v mistnosti, kde se priklada do kamen, protoze bez obytne mistnosti by ten dum nemohl byt odsouhlaseny jako rodinny. Slo o soulad s uzemnim planem a podminky hypoteky.
Odpovědět
@puhelin nj, tak to jsou ty širší okolnosti. Čili kromě A říct taky B 😉
Odpovědět
@roxtidy Jakoze je rozdil v tom, kdyz si normu vyklada urednik nebo pozarni technik?
Odpovědět
@puhelin ne... Podstata je v tom, že ložnice a dětský pokoj jsou v normě vyloženě zmíněné jako nevyhovující... Tzn že je třeba rozlišovat o jakou obytnou místnost jde. Vy jste to v prvním svém příspěvku pausalizovala na všechny obytné místnosti
Odpovědět
@roxtidy Vzdyt to "by nemel byt" se vztahuje stejne na obytne mistnosti jako na loznici a detsky pokoj. Pochopila jsem vsak, ze vam slo o ten vyraz "by nemel byt". Ze vam to mozna prijde malo zakazujici. Pozarnimu technikovi z meho prikladu zjevne ne a priklanel se k bezpecnejsimu provedeni.
Odpovědět
Článek se načítá
@puhelin pokud tehdy bylo v normě napsáno "Vybírací otvor by neměl být umístěn v obytných místnostech, zejména ne v ložnici nebo dětském pokoji", tak to chápu celkem jednoznačně tak že pro ložnici a dětský pokoj je to defakto zakázané, ale u ostatních obytných místností (třeba obývák, kuchyn) to není vyloženě zakázané. Takže požárník to posoudil ve vašem konkrétním případě dobře, ale vy jste konkrétní příklad neuvedla a rovnou pausalizovala. A o tom se bavíme. To je vše co bych k tomu měl, mějte se 😉
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?