Naložení krbové vložky vs přikládání časté

Chtěl bych se zeptat, co je lepší u krbové vložky s výměníkem, jestli tam přihazovat například co půl hodiny 2, 3 bukové polena a nebo to naložit třeba 8 - 10 polen, vzduch stáhnout na 1/2 a nechat klidně 3 hodiny hořet? Já to dělám tak obojím způsobem, po večerech se tam přihazuje tvrdé polena po 2 až 3 kusech za půl hodiny a měkké dřevo, větve atd.. Po 15 minutách náruč. Když ale ráno mrzne, nikdo doma není, tak to ráno roztopím, naložím tam hmotnostně tak 20 - 25 kilo dřeva až po vrch a nechám hořet, prostě jak klasický kotel. Co děláte vy nebo co je lepší?
Odpovědět
@vladimir_sacha ke kazdemu krbu mas technicky list a v nem mas napsane, kolik nakladat paliva za hodinu. U nas byli technici z brunneru a ten rikal, ze se ma topit naplno-nikdy nestahovat vzduch. Pokud stahnes vzduch, krb ti zacne dehtovat -nefunguje oplach skla a zanasi se komin. Je pravda, ze od te doby, co topime podle nich, tak skoro nemusim cistit sklo (max 2x za zimu). Ale nedokazu si predstavit 25kg dreva najednou. U naseho krbu to je 3-5 kg. To musis strasne nicit ten krb, ne? Co mas za krb?
Odpovědět
@kekita je to starší Bef (Blanzek) Aqua 730S Normálně tam se má házet kolem 6 kilo/ hodinu, má totiž výkon 22kW celkově, jedno poleno má cca 2.5 - 3 kila a normálně je tam naskládam odspoda až skoro po vrch a odhořívaji zespod a pomalu klesaji, 8 se jich tam vleze úplně v pohodě Vzduch nestahuju úplně, na tu 1/2 stačí, když se to tak naloží, jinak má voda klidně 75 - 80C v malem okruhu ma vratce a to pak už teče bezpečnostní smyčka. Sklo je tady problém, to ale černé je a slýchám diskuze, ze s tím lidi taky mají problém ať dělají co dělají. A muže hořet úplně nebo ne. Tady je problém ten, že je vlhký vzduch z venku a někdy je problém zapálit papír uvnitř, zhasne klidně sirka.
Odpovědět
@vladimir_sacha černé sklo je způsobeno nedokonalým hořením a to může mít dva důvody: 1. málo vzduchu, je to hodně přiškrcené; 2. nedostatečně vyschlé dřevo.
Odpovědět
@atilius Tak dřevo vysušené je několik let, ale palime všechny druhy, někdy jehličí, starý vánoční stromek apod... Sice pravda, že hoří taky překližky, OSB odřezky, stará rozbitá kuchyň z rodiny co se stěhovala, se taky spálila. Vyhřevnost je dobrá, ale prokládame to dřevem, takže z komínu se skoro nic nevalí a vzduch dáváme při takovém pálení plný a oheň to sklo olizuje, vrchem se točí od vyměniku a pak ten oheň jede zpátky směrem dolů přes sklo.
Odpovědět
Jak zmiňuju, toto je běžný provoz při velkém hořeni. Téměř vůbec nedymi, akorát bílá mlha z překližky
Odpovědět
@vladimir_sacha Překližky, OSB atp. do kamen vůbec nepatří. Je to samé lepidlo.
Odpovědět
@atilius To sice je pravda, ale pokud to rozpálím a toto ak přihodím až po hodině provozu, tak to zhoří při vysoké teplotě a to hážu dál od skla > právě aby to nešlo přes něho. Komín je jinak čistý, na to, že kominík tu byl když se to kolaudovalo v roce 2009, pak v roce 2014/15? Tak říkal, že ten komín je čistý a není potřeba něco dělat a to se pálily stavební zbytky, desky natřené, staré schody atd.... Před každou sezonou prohlídnem zrcátkem odspoda nahoru a je v pořádku, dole pod dvířkama taky skoro nic není.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?