Novostavba bez komínu

Zdravím, Stavím patrový rodinný dům. Sedlová střecha. Dům jsem chtěl bez komínu. Nechtěl jsem v obýváku krb. Trpím hodně na prach a prostě jsem to nechtěl. Proto jsem zvolil tepelné čerpadlo země x voda (IVT EQ C6). Tepelná ztráta je 5,6 kW. Na zahradě je celkově položeno 310 m potrubí. Je zde někdo takový, kdo má v domě pouze tepelné čerpadlo země x voda a nemá komín? Co spotřeba energií? Momentálně, když se cena elektřiny tak moc zdražuje, mám strach, jestli bylo tepelné čerpadlo země x voda dobrá volba. Uvažuji, že bych udělal v domě přípravu na solární panely. Ale moc se mi nechce kazit vzhled střechy. Krytina Figaro v černé glazuře. Má to někdo stejně? Díky
Odpovědět
Profilova fotka
@kopretina397 Mám čerpadlo Nibe 5 kW (primární okruh je vrt), ztráty jsou cca 3,5 kW. Komín nemáme 🙂 Spotřebu máme někdo kolem 5,5 MWh. Bude záležet, na kolik budete vytápět a jak moc budete doma. Udělejte prostupy na případné kabely FVE a časem uvidíte, jestli vám FVE bude dávat nějaký smysl, co se týká návratnosti. Ještě jsem neviděl variantu, která by měla návratnost do 5 let, aby to mělo smysl.
Odpovědět
@kopretina397 Čerpadlo nemám ale čerpadlo země/ voda je podstatně úspornější jak vzduch/voda ale cena může být i dvojnásobná při stejném výkonu. 1 m2 země by měl být zdroje tepla 16W. Co by odpovídalo ploše kolektoru asi 370m2. Co platí všeobecně o záruce je to že za každou prohlídku která je podmínkou záruky budete platit a za 10 let to budou nemalé peníze. Podle mě budete na tom lépe jak u plynu, ( jestli se něco radikálně nezmění) budete mít levnější el. sazbu pro celý dům a nebudete platit další paušál za plynoměr. Zrovna tak jak budete levně topit dokážete i takto levně uhřát TUV. Náklady u vícečlenné rodiny na ohřev vody můžou dosahovat nákladů jako za topení. Doufám že máte podlahové topení. jestli myslíte termické panely tak to nevidím jako přínos pro vás s porovnáním s vaším čerpadlem.
Odpovědět
Profilova fotka
@wpavel: Mohu se prosím zeptat, proč/dle čeho je země voda podstatně úspornější? Kdysi jsem koukal na COP/SCOP u obou typů u Nibe a čísla velice podobná u stejného výkonu, lišící se max. v desetinách. Díky.
Odpovědět
@wpavel Užitková plocha domu 165m Tepelná ztráta 5,6 kW Podlahové topení Potrubí je uloženo v 1,2 m hloubce. Celkem 310 m potrubí.
Odpovědět
@petr86 Za tabulkové hodnoty neručím ale TČ vzduch /voda používá teplotu vzduchu který v době kdy je největší spotřeba má - hodnoty v zemí by mělo být vždy + hodnota. Myslím si že u jmenovaného čerpadla uváděli SCOP přes 5. Nesmí se zapomínat u čerpadla země/ voda není nic takového jako odmrazováni které je u čerpadla vzduch/ voda nejčastější v době +5-0, je to teplota která panuje u nás skoro celou zimu. Berte mě jako člověka který se o TČ zajímá, nejsem z oboru.
Odpovědět
@petr86 Tady to je jasně napsáno, že země x voda je o 30% úspornější než vzduch...
Odpovědět
@petr86 https://www.cerpadla-ivt.cz/cz/tepeln...
Odpovědět
@kopretina397 Úspornější bude ale to co píše výrobce nemusí být na 100% tak. Každopádně použití vrtů asi totálně upadlo, asi pro cenu vrtu v menším množství se dělají ty kolektory, obchodně je ale válcují TČ vzduch/voda které se myslím dost tech. zlepšily a mnoho zákazníků spíše slyší na lepší cenu než na COP.
Odpovědět
@wpavel Jasně, nevěřím, že to bude o 30%. Reálně tipuju tak 15%. Mě šlo spíše, jestli jsem to nepokazil, že jsem nedělal komín a krb. Snad ne, a doufám, že spotřeba elektřiny nebude z tak drahým tepelkem úplně vysoká.
Odpovědět
@kopretina397 Komín a krb to je 100t a ta el. věřím že nebude tak hrozná.
Odpovědět
Profilova fotka
@kopretina397 Sice ještě nebydlíme ale aktuálně máme postavený bungalov se sedlovou střechou z ytongu bez zateplení s YQ 550, TZ cca 4,2 kw. Vytápění bude TČ vzduch/voda LG Therma V 9 kW monoblok napojené na teplovodní podlahové vytápění, k tomu ten komín máme také a na něj napojenou krbovou vložku. Komín jsem také nechtěl ale kamarád mě ukecal, absolutně nevím jak dům bude fungovat jak moc pojede tepelné čerpadlo vše se dozvíme až tak příští rok jak budeme bydlet, na TČ mám zvlášť hodiny digitální jednofázové abych si měřil spotřebu vytápění, takže pak mohu porovnávat ale myslím že už teď jsem rád že tam ten komín a ta vložka je, když to vezmu v porovnání se sousedy kteří mají podobný dům také z ytongu jen to postavili tak že dávaly tvárnice místo na délku tak na šířku tudíž vznikla šíře zdí 500 mm plus 50 mm zateplení a ročně protopí v krbové vložce za dřevo cca 6000 kč a to mají teplovodní podlahovku napojenou na elektrokotel, tak si myslím že jsem opravdu neudělal špatně s tím komínem a co se týče FVE tak to v plánu je také každopádně né teď, jen si udělám přípravu a až pak s ženou něco našetříme tak to můžu kdykoliv dodělat. Jinak krytinu máme Creaton domino takže prakticky to samé co vy a nemyslím si že by to nějak střechu hyzdilo.
Odpovědět
Profilova fotka
Jsem proti "zamořovačům" s komínem (vidím a cítím to ve svém okolí) a komín tudíž nemám. Spotřeba EE za rok je u mě 110Kč/m2 užitkové plochy (příští rok to odhadem půjde o 50% nahoru). Solár ať už tepelný nebo fotovoltaický je při této spotřebě naprostá ztráta i když jsem přípravu kvůli NZÚ udělal. Zatím netopím a teplota se udržuje kolem 22° podle sluníčka (včera i přes 23). Za mě nejlepší investice je do aktivní/pasivní rekuperace s odsáváním z WC mísy.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@wpavel Díky za odpověď, jsem také jen "poučený laik", co se o tom snaží něco dozvědět. To odmrazování je pravda, při blbém počasí se pouští u vzduchu docela často, to mne nenapadlo.
Odpovědět
@petr86 V té době odmrazování čerpadlo netopí a naopak si bere teplou vodu z domu a by se mohlo odmrazit.
Odpovědět
Profilova fotka
máme novostavbu (pasiv) s pouze TČ země voda, bez krbu. Přípravu na soláry máme. ale nevím zda vůbec budeme využívat... Co se týče energií, zatím asi neporadím. bydlíme krátce. První vyúčtování bylo ještě z části se stavebním proudem 😞
Odpovědět
Až bude blackout a nebude plyn z Ruska, aby jste nelitovali, že ty komíny nemáte. Nebude to zítra, ale nastat to může. Snad každý už vidí, že svět se řítí do totálních sraček.
Odpovědět
@l_sekanina pokud nebude plyn a dojde k blackoutu, tak vás komín stejně nezachrání, pokud nemáte kamna (třeba krásnou kachlovou stylovku) a fotovoltaický ostrovní systém... V krbu ani krbové vložce si nic neuvaříte, vodu neohřejete, ale je pravda, že alespoň nezmrznete. @kopretina397 máme TZ okolo 5kW,topíme TČ, ale máme i komín s krbovou vložkou. Investice okolo 70tis Kč. za poslední zimu jsme v ní zatopili 3x (jako pocitovku pro atmosféru: hody, vánoce, silvestr). Návratnost u nás tedy bude zřejmě nějakou tu stovku let, ale je pravda, že to máme jako pojistku, kdyby byl problém s dodávkou elektřiny.
Odpovědět
Stavíme pasivní dům s TČ země-voda - jako jediný zdroj. Okolí mne přesvědčovalo, ať si postavíme i komín, ale nedal jsem se. Chci mít pohodlný život a nechci si přidávat starosti s chystáním dřeva, úklidem nebo každoročním zařizováním kominíka... Nevěřím, že někdy nastane výpadek elektřiny delší než den... Pokud by se tak stalo, tak by mi stačilo např. topidlo na plynovou bombu za pár korun... 🙂
Odpovědět
@rades89 JJ zapnout plyn a jít spát a ráno bude dům na prodej.
Odpovědět
Profilova fotka
@petr86 také mohu odpovědět jako poučený laik se zájmem o věc. Tepelné čerpadlo čerpá teplo z rozdílu mezi prostředím a médiem, který by měl být alespoň 4 stupně. Kolektor v zemi bývá v hloubce alespoň 1,35 metru, kde by mělo být konstantně nejméně +5 nebo + 6 stupňů. Takže čerpadlo země-voda čerpá to teplo ze země pořád, čerpadlo vzduch-voda jenom když je teplota + 4 nebo víc. Když je větší zima, každou chvíli rozmazuje, a to pak to teplo spotřebovává namísto aby ho dodávalo. Proto je čerpadlo země-voda účinnější, nehledě na to, že čerpadlo vzduch-voda spíná venku vedle zdi, třeba vedle ložnice, a nedaleko sousedů, a pak je to o tom, jaké čerpadlo se povede - žádný prodejce neřekne, že když sepne to jeho čerpadlo, je to jako když startuje stíhačka. Samozřejmě nejsou všechna čerpadla taková, ale pokud to někdo plánuje, tak by stálo za to dojít začátkem zimy někdy v podvečer do nějakého nového satelitního městečka, tam to mají skoro všichni, a zaposlouchat se
Odpovědět
@wpavel Nevím, proč bych pouštěl plynové topidlo před spaním, ale jestli narážíte na to, že s tím v noci není možné topit tak máte pravdu, nicméně u krbu se vám dřevo během spánku taky samo nepřikládá. 🙂 Mimochodem, já stavím pasiv, kde předpokládám nebude problém vydržet den/dva zcela bez topení. Plynové topidlo jsem zmínil jako alternativu ke krbu, která je asi o 100 tis. levnější a přitom v nouzi dům také vyhřeje... Jen můj názor, pokud má někdo odlišný, tak jej respektuji, nicméně mě by se prostě nevyplatilo investovat do krbu a komínu (+ pravidelná údržba, revize a starosti), jen abych jej (možná) jednou ze X let využil...
Odpovědět
@rades89 To nebylo myšleno špatně že nemáte komín. Proč si myslíte že se v pasivu méně topí? Protože mu stačí tepelné zisky které nevycházení z topení, když nepůjde EE tak nepoběží PC, TV, nevaří se, nepeče, nesvítí, neohřívá se voda atd. jediný zdroj tam je jen člověk a možná slunce když vysvitne, tak že bych ten pasiv až tak nepřeceňoval. A tu narážku na nebezpečné topení bombou jste nepochopil paní esmeralda2 ano.
Odpovědět
Profilova fotka
@esmeralda2 Díky. Pro zajímavost - narazil jsem na závislost COP na venkovní teplotě pro naše NIBE F2040 dle výrobce:
Odpovědět
Já pořídil klimu Daikin Sensiro 3,5 kwh(ovl mobilem nebo DO) od známého za 19000kc i s montáží v roce 2019 a je to nejlevnější zdroj tepla jaky existuje(za rok s 2021 spotřeba na vyhřátí (22C) 150m2 bungalovu byla celkem 2654kw) za tuto cenu není nic levnějšího.Venkovni rotor mám v 150m2 sklepa tam je vždy teplota vyšší než 4C
Odpovědět
Nemám komín, není potřeba. Ted budu instalovat na střechu fotovoltaiku 10wp + baterie 15kwh
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?