Prasklý (věnec?) komína - kolik stojí oprava?

Přemýšlím o koupi jednoho staršího cihlového rodinného domu (cca 1970 postaven) (cca 1,5milionu). Všiml jsem si až tedka že je "divný" komín viz fotky v odkazech na konci. Majitel domu říká že je jen prasklý věnec komína nebo co a že oprava by stála jen pár stovek... To se mi moc nezdá. Měl jsem tam už stavební dozor před nějakou dobou ale už nevím co mi k tomu říkal a mám dojem že komín tenkrát vypadal o něco lépe, ted z toho skoro vylézají cihly, předtím to tak podle mě nebylo. Každopádně- podle fotek, co je špatně s komínem a co by obnášela oprava a především kolik by oprava stála celkově? (nedělal bych to svépomocí) Díky moc https://postimg.org/image/u5i0cqran/ https://postimg.org/image/awgc8zhrj/ https://postimg.org/image/m19w804vj/
Odpovědět
Pozvi si tam kominíka a ten ti to řekne nejlépe. Za mě bych doporučoval ubourat část , která je popraskaná vč. komínové desky (věnce jak uvádíš ty) a vystavět znovu. Pokud je to pouze ten vršek tak vč. lešení by cena mohla být 10 tis Kč. (stavba lešení pro přístup ke komínu, ochrana tašek, ubourání desky a cihel ve zdivu komína, dozdění komína, vyšalování a obetonování komínové desky, odstranění lešení)
Odpovědět
Ta střecha je někdy z roku cca 1970, taška nějaká to je (to jde vidět nakonec), trámy i latě jsou v pořádku říkal mi stavební dozor co jsem tam měl na kontrolu nemovitosti. Střecha komplet (mluvil asi hlavně o taškách) prý ještě tak 5 let vydrží, POKUD se do toho nebude zasahovat... To mi říkal... Že kdyby se do toho zasahovalo že by některá taška mohla prasknout a pak by se to vezlo... Vydrží ta střecha za takto popsaného stavu to že po ní budou chodit nějací zednici a bourat a stavět nadstřešní část komína? (předpokládám že se bude muset chodit po střeše)...? Zdroj: https://www.poradte.cz/domacnost-a-by... To lešení se btw upevnuje na čem, to jde až nějak odzemě nebo na čem "stojí" na té střeše?
Odpovědět
Podle mě tedy lešení není potřeba... Odkryje se pár tašek (1m na každou stranu) kolem komína > ubourá se ta rozlomená deska a část komína až pokud bude nutné > suť se sundá na půdu > cihly očistit a znova použít, maximálně doplnit pár nových/jiných > vyšalovat novou desku s přesahem do stran a tl. alespoň 8cm (dát do ní i nějaké to železo a použít lepší pytlovaný beton) > nahodit nebo jinak povrchově komín upravit > vrátit tašky a udělat nové oplechování... Akce do 10tis s přehledem. Otázka ale jak vypadá komínová vložka a jestli nebude potřeba udělat i nové vyvložkování. Jinak střeše na pohled nic není a jestli do ní někudy neteče tak není důvod aby vydržela jen 5 let... Maximálně jí projít a poopravit.
Odpovědět
No mě stavař co tam byl říkal že "pokud" se do ní nebude zasahovat (do střechy), tak vydrží, pokud by se do tašek ale "zasahovalo"? (asi se odkrývali jak píšete a zase vracely) tak že by to mohlo prasknout, asi jednotlivé tašky a obecně by s tím prý byly problémy...
Odpovědět
@rikkii když to nebude dělat nějaký lempl, tak nemůže být problém. Opravují se i mnohem horší střechy, takže není důvod aby něco praskalo.
Odpovědět
Každopádně bych řekl, že cihly už použít nepůjdou, budou mastné a bude na nich špatně držet malta. Raději bych investoval do nových, nebo z bouračky, ale ne komína.
Odpovědět
@rikkii nevidím duvod, proč by ta střecha měla vydržet jen 5 let.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?