Saze z komína létají k sousedům, jak tomu zabránit?

Ahoj, prosím o radu. Sousedovi letaji na terasu saze, pravděpodobně z našeho komína. Nevíte za jakých okolností se tvoří více a méně sazi? A nemáte nějaký tip, jak tomu zabránit? Topime jen občas, je tu obezdena krbova vlozka, vše nové. V reviznim prostoru nějaké saze byly, ale komin je čistý. Moc děkuji za rady a nápady!
Odpovědět
Profilova fotka
@houzkova to se mi moc nezdá, že by saze lítali z komína na terasu tak viditelně. topíte hnojem nebo suchým dřevem? pokud to nějak neškrtíte, tak z komínu půjde akorát "pára".
Odpovědět
@tomas80 Topime drevem z minuleho roku, asi by mohlo byt sussi, ale bohuzel jine nebylo, ale i tak, mokre to neni. Jak topime jen obcas, tak ho mame uz nejaky tyden vedle krbu. To skrceni prozkoumam, ale vetsinou to myslim mame trochu pod pulkou. Diky za tip! No asi si sednu na zahradu a budu pozorovat komin :-)
Odpovědět
@houzkova to se mi taky nezdá, že by to byly saze od vás. Ale jesti máte dřevo z loňska, tak si tím hlavně vy zasíráte komín a krb. Nevysušené dřevo je sviňa můžete si pěkně zadehtovat komín i krb a kor, jestli to trochu škrtíte.
Odpovědět
Profilova fotka
paní psala, že komín byl čistý. Zkusit čistící poleno a koukat co lítá z komína. Ale pro jistotu počkat až bude foukat příhodným směrem, jistota je jistota.
Odpovědět
Napadá mě třeba , zda nezatápí velkým množstvím novin . Komíny dnes mají velký tah a z novin jsou velké kusy sazí . Škrcení je uplně normální . Dobrá kamna mají pomalu a čistě hořet . Je to jediná šance jak topit u krbovek usporně . Používá se k tomu sekundární spalování a záleží jak je konstruováno topeniště . Samozřejmě se prodávají i výrobky co jej nemají a lidem je pak doporučováno , aby topeniště neškrtili . Tam pak hodně tepla vyletí komínem.
Odpovědět
@slabici @candat Dekuji za radu! Cistici poleno zkusim, slysim prvne. :) Stehovali jsme se v listopadu, takze jine drevo uz nebylo, ale vim o tom znecisteni a zasoby uz do pristi zimy proschnou vsechny.
Odpovědět
@jendad Na podpal pouzivame takové smotky hoblin. Tak z toho moc sazi myslim neni a je tu vlozka Hoxter akumulacne obestavena a tak se mozna jeste podivam u výrobce na konstrukci toho topniste. Diky za inspiraci!
Odpovědět
Profilova fotka
ještě přidám poznatek.......měli jsme mix dříví a nejhorší je borovice. Poznáme to podle skla na dvířkách, po borovici je máme hned očouzené. To poleno mají i v Hornbachu asi za 320 kč, jen pozor, jak se rozhoří tak je to pěkný fofr, asi 2O minut kamna jedou naplno, vypálí to saze, možná že v tom je i chemie, nevím. Při tomhle fofru to vypálí a vyfoukne asi všechny saze, plánujeme to na ukončení sezony a pak kontrola komína. Jo, a zkuste roztopit dřevem, ale pak přikládat dřevěné brikety, jsou suché a vydrží celkem dlouho hřát. Nutno vyzkušet. My kupujeme v Čelákovicích 10 kg tj 5 válců za 59 kč.
Odpovědět
@slabici Hmm, tak borovice tam taky urcite je. Prijel totiz pan s udajnym dubem a vysypal tu smes, vcetne borovice, tak si to dobre pamatuji. :) A brikety vlastne taky palime, z Billy, ale nevim za kolik - jeste jsem se nestihla zorientovat v tomto sortimentu. :) Tak diky za rady a budu experimentovat a pozorovat komin! :)
Odpovědět
Saze jsou především z mokrého dřeva, ale i z některého suchého druhu - především tam, kde je hodně smůly. Z naší zkušenosti je nejhorší mokrá borovice a i suchý modřín. Jen jednou jsme topili modřínem a toto dřevo už k nám domů nesmí (sazemi o velikosti 3-5 mm byl pokrytý celý dvůr).
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici ja topim vsim moznym smrk, borovice, olse, akat, ale ocouzeny sklo podle mne zalezi hlavne na tom jak je drivi suche je pravda ze ja kdyz topim tak to jede 2-3 hodiny na plno takze se tam vsechno pripadny ocouzeni vypali
Odpovědět
@mataatat Taky dobre vedet! Díky, priste budeme vice vybirat!
Odpovědět
Článek se načítá
@geodett Jelikoz topime vzdy tak na pul vzduchu, vyzkousim naplno a treba to pomuze. Do komina jsme sice koukli, ale do kourovodu zatim ne. Diky!
Odpovědět
Profilova fotka
@houzkova musite topit podle toho na co mate navrzeny system :) jet napr. porad naplno krbovkama to uplne nejde to by clovek spalil pul lesa a mel doma sileny vedro
Odpovědět
@houzkova Tak běžně topím borovicí . Smolnaté dřeva chtějí sekundární vzduch do plamene . Dá to hodně energie a se sazemi nemám žádný problém. Tam je spíše problém s konstrukcí topeniště . Běžně přivírám na cca 1/6 až 1/8 a z komína se jen tetelí . Ale jak bylo psáno musí být vysušené dřevo jinak je to tragédie s jakýmkoliv dřevem a pak nenaběhnou sekundáry .
Odpovědět
@jendad @geodett @slabici Tak se přišel soused omluvit, že to bylo z jeho vlatniho komína :-D I tak díky za rady, budou se stejně hodit! Hezke Velikonoce! :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?