Umístění kamen v pokoji

Zdravím, můžete mi prosím poradit ohledně umístění kamen v pokoji. Jde o to, že nyní pracujeme na projektu a umístění komínu v obývacím pokoji. Pro lepší představivost to bude následovně: Vejde se dveřmi do pokoje, po levé straně hned v rohu bude udělaný komín a hned vedle něj budou právě umístěná kamna a zbyde tam jen 400 mm prostor mezi kamnami a dveřmi. A mě zajímá, jestli to něčemu vadí či nikoliv, že budou kamna umístěná v podstatě jen několik cm od vchodu do pokoje? Děkuji.
Odpovědět
Zdravím, záleží na tom co vás trápí - minimální odstupová vzdálenost je 20cm od stran kamen a 80 cm od topeniště, pokud není v návodu uvedeno jinak (a zvlášť u levnějších výrobků to bývá víc). Takže předpisy snad splníte. Jestli to bude hezké? To nevím :-) mě by to nevadilo... S.
Odpovědět
@standa777 Můžu Vám zaslat plánek? Jestli by Vám to nevadilo, nejde mi to sem takto vložit...
Odpovědět
No, klidně, ale já tomu nijak extra nerozumím - jen jsem právě řešil něco podobného ,tak jsem studoval normy :-) posílám email do zprávy
Odpovědět
@79lenka my to tak máme a nevadí to ničemu ;-)
Odpovědět
@79lenka Hezký den Při rozhodování o umístění komína (následně kamen) je také dobré myslet na dobré šíření tepla prostorem, tzn. teplo se od kamen hůře šíří jsou-li umístěny např. v koncové místnosti, krajní apod. Ideální je, pokud jsou kamna jedna, umístit je do takové místnosti, která navazuje pokud možno na co nejvíce dalších přímo přilehlých místností /přez dveře, průchody apod./ tedy cca v "centru" "středu" (pochopitelně nejde o přesný geometrický střed domu) vytápěného prostoru....Např. je výhodnější umístit kamna v místnosti ze které vedou dveře např. do dalších dvou místností (nebo více) než do místnosti která má jen jeden vchod, čili jen jednu přímo přilehlou místnost. Dnes kdy se většinou koncipuje obývák propojený s kuchyní je při umístění kamen většinou v obýváku využití tepla od kamen většinou splněno.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?