Výměna plynového kotle a převložkování komína

Zdravím, na jedné nemovitosti budu muset zřejmě už vyměnit starý atmosférický kotel za nový kondenzační. Komín má zachovalou nerezovou vložku o průměru cca 11 cm. Dle informací, které jsem nalezl, bude nutné komín převložkovat, protože k nerezové vložce nemám žádný certifikát. Jaký je aktuálně nejvhodnější systém na komínovou vložku? Abych to nemusel za 15 let zase měnit, až zase odejde kotel. Dala by se do stávající vložky nasunout plastová vložka menšího průměru, čímž by vznikl "koaxiální" komín, kterým by se zároveň nasával vzduch do kotle? Výška komína cca 12m, maximální výkon kotle cca 15 kW. Děkuji
Odpovědět
@m_i_r_e_k dělá se že se do stávajícího komínů nasune menší trubka a tou to saje ale jestli to u vás půjde vám tu nikdo neřekne neznámé váš stav komínů a nevím jestli je tu i kominík to si musíte někoho pozvat záleží také na průměru vložky třeba by tam šel vložit přímo koaxiální komín na to by vám mohl stačit 100mm ale to záleží zase na kotli jak dlouhý může mít komín a sání podívejte se na typ kotle co chcete jaká může být délka. Navíc každé koleno se bere jako 1m délky takže to bude asi na hraně ta vaše výška. Případně by musel být větší komín . Nic konkrétního se tu nedozvíme.
Odpovědět
Děkuji za info. Prostudoval jsem návody některých konkrétních kotlů. Co jsem zatím dohledal a pochopil, aktuálně se používají u malých kotlů tyto varianty vložek: 1) koaxiál 60/100 mm 2) koaxiál 80/125 mm 3) obyč. 80 mm, s přívodem vzduchu z místnosti nebo z venku. Možnost č. 1 je pouze na kratší komíny. Zbývají varianty 2 a 3. Asi bych se nakonec spokojil s variantou č. 3. Pak jsou různí výrobci a různé systémy vložek, které mají různé požadavky na komín. Např. vložka 80mm od jednoho výrobce vyžaduje 140mm průměr komína. Proč? Nevím. Má můj komín takový průměr? Nevím. Aktuálně tam mám nerezovou vložku 110mm. Další záludnost: U konkrétních kotlů jsou v návodu vyjmenované konkrétní certifikované vložky, samozřejmě od stejného výrobce. Co když budu chtít kotel od jednoho výrobce a certifikovanou vložku od jiného výrobce? Je v tom problém? Uvítám jakékoliv informace, kdo se v tom vyzná nebo má zkušenost. Rád bych o tom něco věděl, než začnu instalaci kotle poptávat.
Odpovědět
@m_i_r_e_k teď tak vlastně uvažuju že když se to řešilo u našich tak tak kominík řekl že dát trubku do starého komínů protože výfuk jde středem a saje venkem tak případně netěsnosti nevadí protože je to sání. Záleží hlavně na průměru komínů. Nakonec se to sice tak neudělalo protože kvůli situace co teď je zatím čekají a rozhodli se že to natáhnou spíše po fasádě. Já jsem si to předloni dělal sám a mám to jen zkrz stěnu napojil na kotel a pak jen kominík mi dal stempl.
Odpovědět
@edison101 Díky! Můžu se ještě zeptat, s tím kominíkem jste to konzultoval dopředu? Nebo jste to risknul a pak si ho jenom pozval na revizi? Muselo se něco dokládat?
Odpovědět
Jj dopředu jsme to řešili abych nekoupil něco zbytečně je to kámoš tak se stavil na kafe a pořešili jsme to. A pak na revizi že mi dá jen papír ale to jsem byl proti a chtěl jsem ať se staví to zkontrolovat. Stejně jak jsem tu pak měl člověka na kotel tak ho revize nezajímala a sám si všechno přeměřil. Je lepší si někoho pozvat a ten vám řekne jak to udělat nebo vám i cenu nabídne. Jen přes stěnu je to trochu problematické se to už zakazuje.
Odpovědět
Ja som použil do hlinnikovej vložky po starom plynovom kotli takuto hadicu https://attackpredajna.sk/produkty/14...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?