Babička přítele nám daruje pozemek, postup

Chci se ujistit že postupujeme správně :-) 1. vyměření a rozdělení pozemku geodetem 2. zajít na stavební úřad o povolení k rozdělení pozemku 3.zajít za právníkem který vytvoří darovací smlouvu a ověří podpisy. Jak se postupuje když babička daruje pozemek příteli a mně, když spolu nejsme sezdaní? Není to problém? 4. vyplnit návrh na vklad na katastr, kolek za 1000kč a odeslat na katastr Za jak dlouho nás zapíší jako majitelé pozemku? A co potom ? Zajít na finanční úřad a zeptat se jak je to s daní darovací ? Přítel to má jasné, je osvobozen, ale co já? Bydlíme spolu sice ve společné domácnosti několik let ale trvalé bydliště má přítel jinde. A co daň s pozemku?
Odpovědět
Profilova fotka
@ad5218 jsem schopna odpovedet az na posledni otazky. Ekonomicky vyhodnejsi je darovat pozemek jen priteli. Vy budete tak jak tak platit dan. Tim, ze mate trvalak kazdy jinde, by na vas musel partner prepsat pulku az po svatbe. Pri spolecnem trvalem bydlisti staci status druh/druzka a dan se neplati. Ovsem ve vasem pripade bud dan nebo svatba ;-) Katastr na to ma myslim 20 dni. V nasem pripade se jednalo o hotovy pozemek se starym domem, takze na prvni dve otazky nedokazu odpovedet.
Odpovědět
Profilova fotka
@mochenkaa to myslím nemusí být pravda. už jsem někde i četla, že nemuselo být trvalé bydliště, ale muselo být několik čestných prohlášení, aby se tedy nějak doložilo to společné žití déle než dva roky nebo kolik to má být. každopádně ano...z hlediska daně je nejlepší, aby babička darovala vnukovi. až po té vnuk družce. případně ženě, pokud je to v plánu. ale není to nutnost. nebo si změní bydliště a přepíše to na ni za ty dva roky, kdyby na tom bydlišti na úřadě trvali. taky záleží, jak to mají v plánu s hypo. zda si ji chtějí brát společně a tudíž je potřeba, aby byl pozemek rovnou na oba nebo zda je to zatím netlačí. možností je vždycky víc :-)
Odpovědět
Ano, právě jsem taky četla o tom čestném prohlášení že žijeme ve společné domácnosti, například výpis z účtu za platbu nájmu, čestné prohlášení přátel. Bydlíme ve společné domácnosti více než 6 let. Potřebujeme právě aby byl pozemek na nás oba protože hypo budeme brát společnou.
Odpovědět
Profilova fotka
@ad5218 tak z babičky na vnuka a z vnuka půl na tebe ;-)
Odpovědět
@blahova_andrea ano, jenže to už by jsme museli platit mezi sebou darovací daň
Odpovědět
Profilova fotka
@ad5218 ne, on tobě jako své družce může darovat taky osvobozeně. stejně jako manželce ;-) pokud jemu daruje babička, tak neplatíte, je to v rodině. tobě ona darovat nemůže, to by jsi daň platila, jsi cizí. pokud ti ale až po přepsání na přítele napíše část on, tak se dani opět vyhnete. jen je to na delší papírování s čekáním na ty přepisy.
Odpovědět
@blahova_andrea aha, no hlavně další papírování, což znamená zdržení, a taky další peníze navíc, zase ověření podpisů, kolek na katastr... ještě to zkusím probrat s tím právníkem..
Odpovědět
tam si treba vypocitat ci ten dalsi cas a nejaka investicia kolkovo by nebola vyssia alebo rovna dani
Odpovědět
Další věcí je, pokud se daň musí platit, musí se předtím ještě udělat odhad té nemovitosti, což jsou náklady asi vyšší než když to jde přes jednoho dalšího člověka a daň se nikde neplatí (nehledě na to, že obdarovaný platí daň 15%, což při třeba hodnotě pozemku 200 tisíc je 30 tisíc, to už není zrovna málo).
Odpovědět
Profilova fotka
@ad5218 bod 1 a 2 prehodte nejdriv si zjistete na SU jestli vam rozdeleni povoli tak jak chcete pak az reste vlastni vymereni
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?