Bydlení v RD při koupi už během vkladu do katastru?

Je běžná praxe že mě prodávající nechá ve svém domě bydlet ještě BĚHEM toho kdy probíhá vklad do katastru mě jako vlastníka? Tzn. podepíší se smlouvy, já složím (jako kupující) peníze na účet notáře, majitel vyklidí dům, já ho převezmu a podepíší předávací protokol, já podám návrh na vklad do katastru nemovitostí a tak 30 dní minimálně asi trvá než budu zapsán jako nový vlastník nemovitosti na Listu Vlastnictví. (Peníze už jsou samozřejmě touto dobou cca 30 dní na účtu notáře a majitel domu o tom ví jak jsem psal). Je běžná praxe při prodeji nemovitostí že už během těchto 30 dní (kdy trvá zápis mě jako vlastníka na LV na katastru) se můžu do domu nastěhovat a bydlet v něm? (Pokud Ne, jak se to dělá)
Odpovědět
Profilova fotka
@friss vklad nám trval vždy do 10 dnů, i když na to mají 30. Myslím, dokud nebudou peníze u něj na účtě, tak tě tam bydlet nenechá, proč by to dělal.
Odpovědět
Není to běžná praxe, ale pokud se tak domluvíte, proč ne? zažila jsem to v rodině.
Odpovědět
Profilova fotka
Není to běžné. Pokud se peníze točí přes notáře, návrh na vklad podává většinou notář. Když jsme prodávali, byt jsme předávali až v okamžiku, kdy jsme měli peníze na účtě, protože návrh na vklad může být odmítnut pro formální chyby. Vklad dneska trvá minimálně 20 dní, je tam ochranná lhůta
Odpovědět
Profilova fotka
Byli jsme v pozici prodávajících, ale peníze nám přišli přímo na účet (část nám na účet a částí se splatila hypo). Když jsme měli potvrzeno, že je hypotéka splacená a měli jsme všechny peníze na účtu, do 14 dnů jsme předávali byt, i když ještě běžel katastr.
Odpovědět
No ale co když mi majitel přenechá, respektive já převezmu dům ve kterém když tam bydlel po podpisu smlouvy se něco pokazilo, nebo mi tam nenechal něco co podle smlouvy měl (kotel třeba) tak co, to mi potom zbývá se jen soudit...?
Odpovědět
Profilova fotka
@friss Nás od toho přesně z tohoto důvodu odrazovala RK. Majitel by byl ochotný, my jsme tam už chtěli pracovat, ale raději jsme počkali, za případné komplikace by nám to nestálo. Dokud to není zapsané, je to formálně jeho, kdybychom tam např. něco vybourali, mohl by pak případně chtít náhradu.
Odpovědět
Profilova fotka
Běžné to není, možné to je. Záleží, jak si to sjednáte v kupní smlouvě.
Odpovědět
Profilova fotka
@friss Tak to nepřevezmete a budete žádat nápravu ;-)
Odpovědět
@friss je to jedna z moznosti a ja osobne si myslim, ze nieje coho sa bat za predpokladu, ze nehnutelnost preberiete a predavaci protokol bude obsahovat vsetko nacom ste sa dohodli, ze v dome pri predani bude. toto v podstate vylucuje moznost chybajuceho kotla a podobne. Mate narok na reklamaciu skrytych vad podla OZ. Podla mna ak ste sa tak dohodli tak by som to bral ako ustretovy krok predavajuceho. PS: kataster to zapise najskor na 21. den ale ucinok bude spatne ku dnu podania ziadosti o vklad do KN.
Odpovědět
Jinak mě ještě napadlo toto: 1) Podepíše se kupní a úschovní smlouva 2) Složím peníze na účet notáře 3) Majitel (ve smluvně daném) termínu vyklidí dům a odstěhuje se 4) Teprve PO vyklizení domu se podá návrh na vklad do katastru 5) Jakmile je vklad vyřízen (dejme tomu 21. den), tak já si jedu 22. den PREVZIT nemovitost.... a musím podepsat předávací protokol... Pokud je vše ok tak 6) Ještě 22. den nebo 23. den jdeme za notářem at vyplatí peníze prodávajícímu, protože byli splněny smluvní podmínky: 1) Byl jsem zapsán v LV jako majitel a 2) Převzal jsem dům (předávací protokol byl podepsán) Tedy výplatu peněz od notáře (bývalému) majiteli bych vázal jak zápisem mého jména na List vlastnictví na katastru (to je standard), TAK ZAROVEN ALE i podpisem předávacího protokolu)... S tím by mohl majitel souhlasit ne...? Stejně mu peníze nevyplatí HNED po mém zápisu na LS v katastru, ale AZ poté co notáři donese tento výpis že jsem fakt majitelem. Tam několik hodin nebo den mezitím uplyne, takže v tomto mezidobí bych tam mohl dojet, zkontrolovat a podepsat předávací protokol... Co myslíte?
Odpovědět
Profilova fotka
No.. osobně bych rozhodně nevyklízela dům PŘED připsáním peněz na můj účet, z jakého důvodu? Bude měsíc vyklizený, ale nepředaný? Prodávající stejně bude mít klíče, tak proč to tak komplikovat?
Odpovědět
Protože on se stejně stěhuje jinam dostavuje vlastní domek a budu mít jistotu že mi tam nezustane (když si to vyklidí a taky uvidím v jakém je to stavu), na internetu jsou hororové příspěvky od lidí kteří koupili dům i s majitelem který sliboval že se odstěhuje ale nikdy to neudělal. Jinak ten postup podle bodů je jinak podle lidí co s tím mají zkušenosti dobrý?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
My sice kupovali dům nový, ale napíšu náš postup: 22.12. schválená hypotéka a peníze odešly do úschovny. 23.12. zpráva od advokáta, že peníze obdržel. Pa byly Vánoce a dál.. 28.12. podpis kupní smlouvy, 29.12. předání domu a klíčů, 30.12. stěhování (my) + vklad na katastr (prodejce).
Odpovědět
Profilova fotka
U nás to bylo vždy takhle: 1) podepsání kupních smluv 2) notář obdržel peníze 3) po obdržení peněz notář odeslal vklad na katastr 4) notář obdržel info, že je vklad zapsaný a uvolnil peníze prodávajícímu 5) předání bytu Když jsem prodávala nedávno chatu, kupující dostal klíče dřív, nejdřív jsme oba došli na katastr vložit vklad (dělali jsme to ve stejný den, kdy se podepisovala smlouva), pak mi volala notářka, že obdržela peníze z banky a pak jsem odevzdala klíče. Ale bylo to jen kvůli tomu, že jsme si hodně věřili a znali se. Prostě nechápu, proč by měl někdo vyklízet byt, když dál má od bytu klíče a předávat to bude až za měsíc? Půjdete kontrolovat, že se odstěhoval? I kdyby tam nebyl nábytek, nevíte, že tam nespí na matraci. A pokud by tam chtěl zůstat, může to udělat i po vystěhování nábytku... pokud předání stejně směrujete až po vkladu, nechápu to harakiri před tím ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Je to na domluvě, to je vše.
Odpovědět
Tak dům se určitě bude vyklízet, protože on se stěhuje do nového domu (za cca 1,5 měsíce) "Bude měsíc vyklizený, ale nepředaný?" Ano, protože on ho plánuje stejně prodat at už mě nebo někomu jinému. Ještě mě tak napadá, kdo vám dělal smlouvu a u koho jste měli úschovu (notář, notář)?
Odpovědět
Profilova fotka
Smlouvu nám dělal právník, úschova u notáře. Když se domluvíte, můžete si to udělat jakkoliv. Za sebe jen říkám, že by mě nikdo nedonutil něco vyklízet dřív, než je to nutný.. to bych si měla na měsíc najmout sklad? Proč, když ten dům stejně nikdo ten měsíc obývat nechce...
Odpovědět
A kolik vás stála ta smlouva a kolik uschova u notare...? Uschova a smlouva u pravnika by me vysla na cca 7 tisíc co jsem se ptal Uschova a smlouva u notare asi taky tak cca 7 tisíc ale smlouvy od advokáta a uschova u notare by mě vyšla asi na cca 10+ tisíc... (protože notáři mají jen čistě úschovu o dost dražší (nevím proč), než kombo- uschova a smlouva zaroven. kolik vas stála smlouva u pravnika a uschova u notare?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?