Cena pozemku

Dobrý den Vlastnime parcelu , která byla pořizována v r.1993 jako parcela pro výstavbu RD, byla tedy v tvz.intravilanu obce neboli v zastavěném území , máme proto všechny potřebné dokumenty.Na pozemku jsou od roku 1993 veškeré inženýrské sítě voda, elektřina , kanalizace!! Asi před půl rokem, kdy jsme se parcelu rozhodli prodat z finacnich důvodů , nám bylo sděleno stavebním úřadem , ze pozemek už není součástí zastavěném území tudíž , má cenu asi 200 000Kč. Samozřejmě , jsme v době změny územního plánu zaslali námitku/připomínku a momentálně je to v řešení a na jaře , budeme vědět zda na pozemku bude možné postavit RD, zda bude součástí územního plánu. Moje zásadní otázka je zda až bude na jaře vyhotovený nový územní plán s tím , že nabude v platnosti až za dva roky, mohu pozemek nabídnout k prodeji , jako stavební , jestli cena pozemku stoupne už na jaře s rozhodnutím nového územního plánu , zda bude pro kupujícího jasné, že kupuje pozemek na kterém bude moct za dva roky oficiálně postavit RD. Děkuji za odpoved
Odpovědět
Profilova fotka
@lucie_drahokoupilova Nabídnout můžete, ale pokud není územní plán schválený, tak je to pro kupujícího značné riziko. Ke změně územního plánu totiž nemusí dojít. Cena pozemku je vždy na domluvě, nejvyšší cenu bude mít, až ta změna územního plánu bude platit.
Odpovědět
@lucie_drahokoupilova Cenu pozemku nabídněte jakou chcete za něj dostat. Je na kupujícím si zjistit, kdy a co na něm lze postavit a posoudit, zda je to pro něj výhodné. Pochopitelně je slušností nezatajovat informace.
Odpovědět
Já bych asi počkal na to jak dopadne jednání ohledně nového ÚP a potom nabídl pozemek k prodeji. Pokud bude opět v zastavitelném území - tak cenu zvolit dle místně obvyklých tržních cen nemovitostí, samozřejmě nového majitele upozornit, že platnost ÚP bude platit až za dva roky ... ( je na kupujícím, zda na tržní cenu přistoupí ). Pokud nedojde ke změně - stejně by jste při prodeji museli kupujícho srozumět s tím, že pozemek není stavební - pokud by jste ve smlouvě pozemek označili jako stavební - kupujícího s tím nesrozuměli ( kupující by si měl stejně toto ale ověřit ) a prodali by jste pozemek jako stavební, mohl by po Vás požadovat následně případně škodu - že jste zamlčeli podstatné skutečnosti týkající se využití pozemku a podvedli ho. Píšete že v dřívější době pozemek byl stavební, pak nějaká změna ÚP kdy z něj udělali jiný druh pozemku - to jste to neřešili? Vždyť jednáním obce v souvislosti s územním plánem došlo k podstatnému znehodnocení - snížení hodnoty Vašeho pozemku - majetku a tím k Vaší újmě. Toto chtělo s obcí řešit, s tím že pokud dojde k takovémuto jednání, budete na obci požadovat vzniklou škodu cestou právní - podáním žaloby. Nevím - neznám podrobnosti, co vedlo obec ke změně ÚP. ohledně změny využití Vašeho pozemku.
Odpovědět
@franti_p děkuji za reakci , samozřejmě jsme se dožadovali vysvětlení , prý se toho hodně změnilo , spoustu novych vyhlášek , on je pozemek v blízkosti tratě a přes pozemek vede vysoké napětí , dříve to asi nevadilo , dnes už je to problém , bohužel
Odpovědět
@franti_p Náhrada škody je nereálná, obec nemá povinnost neměnit územní plán, naopak to může kdykoliv a bez jakékoliv újmy udělat. Náhrada škody by přicházela v úvahu pouze tehdy, kdyby se obec vlastníkovi pozemku zavázala, že územní plán nezmění. Takový závazek by ale bylo nutno prokázat a doložit. Což je nepravděpodobné. protože to žádná obec nedělá. Důvody pro změnu mohou být jakékoliv, např. viz popis výše (změna právních předpisů, norem, ochranných pásem, atd.). Bohužel, pokud obec změní územní plán právně nenapadnutelným způsobem, postižení vlastníci pozemků mají smůlu. Reálně k tomu běžně dochází.
Odpovědět
@milanq Ano - z pohledu dlouhodobého horizontu vlastnictví, kdy se s pozemkem nemanipulovalo ( byť jen zamýšlelo stavební využití ), nemá vlastník šanci se domoci náhrady škody. Ale v případě - což není tento, kdy by již majitelé pozemku měli uzavřenou smlouvu na projekt a pod. - a v té době by obec započala řízení ohledně změny původně stavebního pozemku na jiný, tak by náhrada škody přicházela v úvahu. Ono jde také o to, co vedlo obec ke změně - mohou to být důležité, ale i malicherné důvody, mezi něž někdy mohou klidně patřit i nějaké osobní důvody a pod.. Jak píše majitelka pozemku - tak tam jsou ještě další vlivy ( trať, vedení VN ), tam klidně mohlo dojít k přehodnocení ochranných pásem vedení, železniční trati, hlukové normy a pod..
Odpovědět
@franti_p Jen poznámka - i kdyby měl vlastník pozemku uzavřenou smlouvu na projekt, nenajdete u obce porušení práva, na kterém by bylo možno založit požadavek na náhradu škody.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?