Co je dobré vědět než koupím pozemek?

Zdravim. Mame moznost koupit pozemek. Co bych si o nem mela zjistit? Napr. Je to orna puda nebo zahrada, kde jsou pripojky? Diky za pripadne odpovedi :-)
Odpovědět
Prostudovat si územní plán, ať víte, co se plánuje, co kolem může vyrůst. Zjistěte si taky poplatek za vynětí půdy ze ZPF, pokud chcete stavět a vůbec jestli je to pozemek určený ke stavbě. Taky bych si zjistil, jaký je tam automobilový provoz, vlaky, letadla ... jestli tam nesmrdí kravín :) a další překvápka.
Odpovědět
Ještě bych si zkontroloval, zda není pozemek v záplavové oblasti http://www.cap.cz/kalkulacky-a-aplika..., dále bych si nechal zaslat od poskytovatelů, zda není na pozemku nějaké věcné břemeno. V současné době jde požádat skoro všude online. Například u ČEZ Distribuce http://www.cezdistribuce.cz/cs/techni... (je to samozřejmě zdarma :-) )
Odpovědět
Pozemky bez sítí jsou mnohem výhodnější. Plyn nepotřebujete, kanalizaci taky ne, vodu si vyvrtáte. Sítě jsou o tom, že vás budou dosmrti vysávat. Spolehlivě. :-p Elektřinu vám snadno natáhnou.
Odpovědět
Profilova fotka
Kanalizaci nepotřebujete, ale budete každý měsíc vyvážet, zadarmo to nebude. Studnu si uděláte, ale voda tam být nemusí anebo nemusí být pitná, elektřina trvá klidně rok, než jí přivedou a ne všude to udělají. A teď k tomu, co zjistit: v územním plánu, jestli je pozemek určený k zastavení. Pokud ano, jestli tam jsou nějaká omezeni. V záplavové zóně se stavět nesmí anebo jsou tam další různá omezeni. Poplatek za vyneti někdy dělá desetitisíce, mají to zrušit, ale bůh ví, jak to dopadne. Věčná břemena na pozemku. Okoli, dopravní obslužnost, vybavenost obce..
Odpovědět
@slabici Studnu si uděláte, a s reverzní osmozou budete pít mnohem kvalitnější vodu, než Slabíci :-p z městského řádu. K tomu si uděláte čističku a dosmrti nebudete platit stočné, ještě vám dá obec dotaci 20 000,- Kč. Vyčištěnou vodou můžete zalévat a splachovat. Elektřinu vám dnes za 500,- Kč / Amper přivedou třeba na Čomolungmu, není to jako dříve, že jste museli platit posílení trafa, třeba 250 000,- Kč. Není - li pozemek k zastavění, postavíte Mobilhaus. Dost takových domů roste i v okolí krajských měst.
Odpovědět
Dobrý, chtěla jsem se zeptat ohledně koupi pozemku. Nemáme žádné zkušenosti a potřebovali bychom poradit. Pozemek je trošku svažitý nevíte jestli se musí na dům rovnat? Na dalším pozemku není kanalizace, bude se budovat asi do roka. Nevíte někdo kolik stojí vybudování kanalizace, nebo jsou jiná řešení? Kde zjístit, jestli není pozemek zadlužený, nebo jestli tam není nějaký problém? Moc děkuju za odpovědi :-)
Odpovědět
@martrei celý pozemek se rovnat nemusí, ale dům (základová deska) musí být v rovině, tj to co bude pod základovou deskou, to se rovná. Ve finále to vypadá tak, že na jedné (nižší) straně budete mít základovou desku více "vystouplou" než na druhé, kde je terén výše. Takže na té jedné straně budete muset mít třeba schod, pokud tam bude vchod či např. francouzské okno. Pokud svažitost není velká, neznamená to žádnou větší komplikaci ani výraznější vícenáklady samozřejmě můžete si srovnat i celou parcelu do roviny, to už je na vás. Pokud bude kanalizace do roka, neřešil bych náhradní řešení - připojování na kanalizaci probíhá až těsně před dostavěním/kolaudací domu . Samozřejmě záleží na tom, jak moc spěcháte - ale pokud teprv uvažujete koupi pozemku, nemáte zřejmě projekt atd. tak to stejně dřív nebude, i kdybyste šli cestou "dřevostavby" ... Ale celou situaci bych prokonzultoval s místním Stavebním úřadem - pro stavební povolení bude třeba mít nějak kanalizaci vyřešenou (popsanou), otázkou je, zda jim bud stačit "příslib" připojení do veřejné kanalizace ... Zadluženost - na serveru CUZK si podle čisla parcely snadno zjistíte, zda na něm aktuálně neváznou nějaké závazky, věcná břemena apod.
Odpovědět
@martrei Domy ve svahu jsou nejhezčí, ale taky nejdražší. Místo kanalizace pořídíte čističku za 30 - 60 000,- Ok, ovšem dosmrti i nebudete platit stočné. Vyvrtáte - li i studnu, ani vodné.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@login8 pokud je ve městě kanalizace, musíte se do ní přece připojit. Mýlím se ?
Odpovědět
Profilova fotka
@login8 to taky neni pravda...obor zivotniho prostredi vam nemusi povolit vypousteni odpadni vody z COV. 100% vam to nepovoli,pokud jste trochu ve svahu a pod vami je dalsi soused nebo se tam stavby planuji - zavodnil byste mu pozemek. Pak musite vodu poustet do jimky a vyvazet,protoze i kdyz se da vyuzit k zalevani, tak na mensi pozemek ji vsechnu nespotrebujete. V zime zvlast,to se nezaliva Nam treba vypousteni z cov neumozni,mame svah i kdyz jsme na konci a pod nami je jen pole - zaprve kvuli studnam sousedu (i kdyz to je kravina,pac ty jsou min 50m hluboko). Musime se napojit na kanalizaci
Odpovědět
Profilova fotka
@spaly @login8 Nemýlíš. Pokud je v obci kanalizace, žádný úřad tam ČOV nepovolí. I když je kanalizace pouze v plánu, čističku povolí s dodatkem, že v okamžiku zřízení obecní kanalizace má žadatel o ČOV povinnost se připojit ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@slabici tak tak ;-) Resp zavisi na typu kanalizace. Pokud neni splaskova,tak musite mit cov a precistenou vodu do ni odvadet. Pokud ma obec vlastni cisticku,tak cov neni potreba a napojujete se rovnou
Odpovědět
@martiiinka111 Tady je zase polopravd od @login8, řekne jen a), ale už chybí b) "Místo kanalizace pořídíte čističku za 30 - 60 000,- Ok, ovšem dosmrti i nebudete platit stočné. Vyvrtáte - li i studnu, ani vodné." Ano to je pravda, jen tu nějak chybí další údaje. Takže při spotřebě 120m3/rok budete mít nižší platbu za vodu o cca 35*120=4200Kč, takže čistička (rozhodně nebude za 30t, ale tak za 80t (*) ) se vyplatí hned za dvacet let. A to nemluvím o spotřebě elektřiny na dmychadlo a taky, že dmychadlo 20 let nevydrží. A to nemluvím o tom, že s čističkou prostě starosti jsou. Neříkám, že je to extrémní, ale není to bezúdržbové. A navíc, pokud jí máš schválenou životním prostředím, musíš si nechat dělat pravidelné rozbory, tuším jednou za čtvrt roku. (*) V těch 80t je čistička, nádrž na přečištěnou vodu, pokud ti nenechají udělat odtok do vodoteče nebo vsak. Navíc se ta přečištěná voda hodí na zalévání. A nějaký ten výkop, deska, napojení, uložení a 80t je pryč ani nemrkneš. A studna. Počítám, že tak 40t, takže ta se vrátí cca za 10 let, je k tomu potřeba ještě vodárna atp. A hlavně, není úplně jisté, že voda, až se studna vykope, bude použitelná. Soused si taky udělal studnu, má ji hodně vydatnou, ale voda je taky hodně železitá, takže tahat to do baráku by byla sebevražda. čerpadla rychle odcházejí, trubky se rychel zanáší a na zalévání zahrady ta železitá voda taky nic moc.
Odpovědět
souhlas s @atilius .... login8 tu šíří nepřesné/zavádějící informace, mnohdy až bludy.... většina ho už snad ani nebere vážně .. Dělat cíleně ČOV, jímku , případně studnu se záměrem, že ve finále ušetřím, je při korektních počtech nesmysl. Navíc to jsou ve všech případech méně komfortní řešení. Jsou to vše nouzová řešení,pokud to nelze z nějakého důvodu řešit standardně.
Odpovědět
Profilova fotka
@martrei Co je to trošku svažitý pozemek?To je 5%,nebo 20%?Hm,u nás v obci též měla být kanalizace během pár měsíců,než jsme začínali stavět,ovšem v reálu se dělala obci až letos,po 7letech,když už 6 let bydlíme..cenově si každý platil projekt,cca do 4tis. a hradil si přitažení k domu od hranic pozemku,kam to každému dotáhla obec..v reálu díky podloží a kolikrát nutnému kutaní skály desetitisícové položky k tomu...díky plánované kanalizaci v obci nám odbor životního prostředí už nepovolil ČOV u projektu a trval na jímce..nebylo na výběr cokoliv jiného..až nás někdy připojej ke kanalizaci,tak necháme jímku vyčistit a bude se používat na zalévání zahrady...vše má své pro a proti... ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?