Co je potřeba k převodu družstevního bytu do osobního vlastnictví?

Zdravím, chtěl sem poprosit o rady, typy a názory... Jedná se mi o to, že teď řešíme otásku zda li koupit byt či ne... Nicméně problém je v tom, že byt je družstevní... A proto se ptám, co je vše zapotřebí k převodu bytu do osobního vlastnictví..?? Co se platí, kolik to stojí, jak dlouho to trvá atd... A Jak je to, když by sme si chtěli vzít hypotéku.. tak nějak vůbec netušíme, jak se v tomto případě postupuje, tak sem myslel že by nás někdo mohl trochu obeznámit s problematikou.. :-D Za všechny rady a typy moc díky.. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
zda koupit byt se musíte rozhodnout vy sami, těžko vám tu s tím někdo poradí ;-). pokud je byt družstevní, potom počítejte, že s hypotékou to bude hodně komplikované. na družstevní podíl vám banka asi nepůjčí. uvažujete-li o převodu do os. vlastnictví, pak se nejdříve informujte u vedení družstva, zda to je vůbec možné. odpovídat na další dotazy by bylo věštění z křišťálové koule...
Odpovědět
Zda lze byt převést do OV vám musí potvrdit družstvo, banka to bude vyžadovat, protože příslib převodu bývá podmínkou pro poskytnutí hypotéky. Jaký je poplatek, vám sdělí také družstvo, určuje si ho samo. U nás to bylo 19 tisíc. Jak dlouho to přesně trvá, nevím, protože družstevní byt jsme akorát prodávali.
Odpovědět
Profilova fotka
Na družstevní byt hypotéku nedostanete, museli byste ho převést do osobního vlastnictví, nebo rucit jinou nemovitosti. Co se týká převodu od OV, tak musíte na družstvo. Některé byty do OV ani převést nejdou. Vždy musí byt zaplacena anuita, což může byt par tisíc, ale i par milionu....
Odpovědět
Aby jste dostali hypotéku tak byt musí mít splacenou anuitu a od družstva musíte mít potvrzení o tom,že do roka převedou být do osobního vlastnictví.
Odpovědět
Profilova fotka
Tady máte základní informace k "družstevnímu bytu" http://afpcr.cz/hypoteka-na-druzstevn... Pokud by jste byt převedl do roka (u některých bank do dvou let) do osobního vlastnictví, lze to financovat předhypotečním úvěrem. Já osobně ale družstevní bydlení nemám moc v oblibě.
Odpovědět
Profilova fotka
půjčit na družstevní byt umí Raiffeisen stavební spořitelna (alespoň ta liberecká), mají na to nějaký šmírák. Když družstva převádějí byty do OV, je to ze zákona bezplatné, platí se jenom jejich "úřední výkon" a (nemravný) zisk (= obírání vlastních členů = okrádání zaměstnavatele). Pokud si nějaké větší peníze berou, nejsou moc solidní. Pokud není převod do OV na dohled, může stačit závazek družstva, že byt do OV převedou. Jenomže nikdy nevíš, co se stane za delší dobu, zda představenstvo družstva např. nezaúvěruje družstevní majetek nebo nebude např. tak špatně hospodařit, že část majetku prohospodaří a družstevníkům zbudou oči pro pláč nebo v lepším případě zadlužený majetek
Odpovědět
noo, tak zatim sem asi toho názoru, dle příspěvků výše, že asi počkáme až byt, bude v OV.. joo, to kdyby ho zlevnili min. o 50-60K tak by se o tom dalo uvažovat.. Příjde mi, že je s tim spousta práce, zabere to haldu času, a v neposlední řadě to stojí dost peněz... Tady by ten převod prej vyšel něco kolem 20 000KČ... Když si vezmu že máme našetřeno cca 600 000-700 000KČ byt teď stojí 945 000KČ.. Rekonstrukci máme odhadlou na +/- 500 000... tak by sme si museli pujčit nějakejch 800 000- 900 000KČ... no a když si představím to sran..í s tim převodem, tak je to na pytel.. tak že asi ještě počkáme a uvidíme, no.. :-)
Odpovědět
@meor Koupě družstevního bytu je mnohem snažší, protože se jedná jen o převod družstevního podílu z původního člena družstva na nového, tzn. optimálně podpis jednoho papíru. S hypotékou je to složitější, záleží na možnostech pozdějšího převodu do OV, jak píšou ostatní výše. Družstevní byly jsou ale levnější, než stejné v OV. Koupě bytu v OV je taky sr...ní, protože papírů potřebných k převodu na katastru není zrovna málo. A k tomu ještě vyřízení hypotéky... :-) Pořízení bydlení je holt složitej proces.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?