Darovací smlouva podepsaná. A co dál?

Ahojte holky, tak první větší překážky překonány a my máme tchýní podepsanou darovací smlouvu no a teď bych se chtěla zeptat jestli někdo nevíte, jak dál..je mě jasné, že s tím musíme na katastr a???Kolik peněz stojí ten přepis majitelů a potřebuju ještě něco jiného kromě podepsaných a ověřených smluv??
Odpovědět
Profilova fotka
pravdepodobne jeste navrh na vklad do katastru a budes platit tusim jeden 500 kolek
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, potřebuješ návrh na zahájení řízení o vkladu vlastnického práva do katastru nemovitostí, k tomu se přiloží ty darovací smlouvy (v počtu dle účastníků smlouvy + 2 navíc) a na základě toho Vám to katastr přepíše. Na návrh na katastr se dává 500,- Kč kole, ten se dá koupit na poště. Návrh na vklad ti nejlíp sepíše advokát nebo někdo, kdo vám připravoval darovací smlouvu. Od 1.1.2008 se darovací daň v I. a II. skupině neplatí. Manžel jako syn dárkyně je v I. skupině, ty jako manželka dítěte dárci jsi ve druhé, takže oba dva jste od darovací daně osvobozeni. Teď si nejsem jistá, ale i přesto asi musíte podat daňové přiznání k dani darovací, kde Vám Finanční úřad vyměří nulovou daň. To si nejsem jistá, možná to přiznání podávat nemusíte. Zeptej se finančáku. Jinak kdybys jej museli podat, tak je tam povinnost podat jej do konce 3. měsíce následující po měsíci, kdy Vám katastr zavkladuje vlastnické právo.
Odpovědět
Profilova fotka
já, když jsem vyřizovala darování pozemku a s tím související dokumenty, tak před tím, než jsem šla na katastr, jsem musela mít nějaký "souhlas" od stavebního úřadu! Jinak - 1 x darovací smlouva s ověřenými podpisy + 2 navíc! Návrh na vklad jsem sepisovala přímo na podatelně katastru, úřednice poradily!!
Odpovědět
ten návrh je velice jednoduchej, to ani nemusí chodit k advokátovi
Odpovědět
No, tak návrh jsem si jako vzor stáhla z netu a je fakt jednoduchý, i darovací smlouvu, prý to nemusí být od právníka, ale musí tam být všechny náležitosti. Kopií smluv mám radši 5 + 1x ověřenou. Na to přiznání k dani se ještě zeptám.. přítel je OSVČ, tak aby nebyl ještě nějaký problém.. Díky moc ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Na katastr musí bát smlouvy v počtu vyhotovení: počet účastníků + 2 navíc do sbírky listin katastru. Takže jestli jste byli dva obdarovaní a tchýni dárkyně (tj. 3), tak katastr chce 5 smluv, minimálně jedna musí být ověřená. Ten návrh podle vzoru zvládneš.
Odpovědět
ahoj, co se týká daně darovací - i pokud jste v 1. a 2. skupině obdarovaných, na finančák každopádně musíte - vzít sebou darovací smlouvu a rodný list obdarovaného, aby bylo vidět v jaké linii k tomu, kdo vám pozemek daroval, jste. a daň je nulová... :-)
Odpovědět
no, nám na katastru řekli, že na finančáky nemusíme, tak jsme tam nešli, ale to je jedno.. darovací smlouvu jsme stáhli.. jen mě docela dostalo to, že notář si bere 1% z odhadní částky domu jako svou odměnu.. je mě jasné, že taky potřebuje z něčeho žít, ale naštěstí jsme si tu smlouvu napsali sami, tak jsme ušetřili 30tis.!!
Odpovědět
Darovací daň je sice nula, ale stejně si zaplatíte daň z převodu nemovitosti a ta je 3% z odhadní ceny nemovitosti. Jestli to nemáte naceněný tak ještě odhadce, který vám to správně nacení aby ty 3% nebyly majlant. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli nevíte co dřív, jestli si nechat vyměřit pozemek a pak si napsat darovací smlouvu, nebo naopak?? mám z toho docela nervičky :-(
Odpovědět
pazibarb, s tou dani z prevodu nemovitosti, to slysim poprvy - to jako fakt? To se prece plati jen pri prodeji, ne? Taky budeme v blizke dobe v blizke rodine darovat nemovitost, tak by me zajimalo, jak je to s tim financakem, jestli musim vyplnit nejaky specialni darovaci priznani, nebo nemusim nic...a na kterem FU vlastne? Na tom, ktery patri darci? Obdarovanemu?
Odpovědět
Tak vsude pisou, ze dan z prevodu se tyka pouze uplatneho provodu, takze predpokladam, ze na darovani se to nevztahuje..
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
Je tu někdo, kdo s jistotou ví, jak to ve skutečnosti je? Musí obdarovaný na finančák a podávat daňové přiznání a platit daň z převodu nemovitosti nebo nemusí?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
ahoj nevíte někdo, jak je to ed v roce 2009 s darovací smlouvou, zda musíme nechat napsat notážře nebo si ji můžeme napsat sami? vloni to šlo , že si ji človk napsal sám, ale nevím, zda nedošlo ke změně v nějaké novele.
Odpovědět
takže: nejdřív vyměřit pozemek a pak darovací smlouvu, v té smlouvě musí být totiž ten převáděný pozemek jasně specifikovaný daň z převodu nemovitosti se platí jak v případě úplatnýho převodu (prodeje), tak v případě bezplatnýho převodu (darování) - zde ale jen někdy. U prodeje jsou to ta 3%, u darování to je buď jedno a nebo nic, podle toho, mezi kým se převádí. Přesto i při dani 0 se podává daňové přiznání, kde bude ta 0.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
ahojky, obnovuji diskuzi, chtěla jsem se zeptat.... obdrželi jsme darem část nemovitosti od manželovo nevlastní sestry, kterou jsme měli v pěstounské péči. V 18-ti letech dobrovolně odešla a odhlásila si trvalý pobyt. V současné době jsme zjistili, že chce žádat zpět o část nemovitosti, popř. chce vyplatit (je těhotná s feťákem, nemají peníze, a tak to chce samozřejmě řešit tímto způsobem) Snaží se nás kontaktovat, ale my nekomunikujeme. :-p Dočetla jsem se na netu, že darovaný předmět (v našem případě část nemovitosti) může být vrácen z důvodu hrubého porušení mravů. Což se u nás neděje. Ale zarazila mě jistá věc a to, že máme ve smlouvě uvedeno....že přechod vlastnického podílu nemá vliv na změnu užívacího práva "obdarované", nebude-li sjednáno jinak. Tak za 1. mě zaraží slovo obdarované......odbarovaný byl MM, ona byla dárkyně 2. zanmená to, že i přes to, že si zrušila trvalý pobyt (dobrovolně), může se nastěhovat zpět =-) By mě jako piclo, kdybych tu měla mít jí, jejího zatím nenarozeného prcka a nějakou bandu feťáků :-x díky
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Profilova fotka
jen chci upřesnit informaci od pazibarb - jak mi teď bylo potvrzeno Finnačním úřadem, tak daň z převodu nemovitosti se platí pouze v případě, že jde o úplatný převod, v případě darování se neplatí, viz. zákon o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitosti : Předmětem daně z převodu nemovitostí je úplatný převod nebo přechod vlastnictví k nemovitostem tzn. že pokud patříte do I. skupiny (příbuzní v řadě přímé a manželé), tak v případě darování nemovitosti platíte pouze za ověření podpisů a 500Kč kolek na katastru ;-)
Odpovědět
Ahoj, chtěla bych se zeptat. Nevlastní otec se rozhodl, že mi daruje RD. Tak teď nevím, jak to bude s placením atd.... Můžete mi někdo, kdo má s něčím podobným zkušenost poradit jak postupovat?? Patřím do II. skupiny??
Odpovědět
Profilova fotka
řeším to samé, budu psát darovací smlouvu - moji rodiče budou dům převádět na mě. Andilek - a část nemovitostije její? Na tu by tedy právo měla. A podle mě je jedno kde má TP. Záleží na vlastnických právech. Jinak mi jedenspolužák soudce řekl, že se nemusím bát, že "vrácení daru" se děje tehdy, když bych například, dostala darem dům od rodičů a pak je začala mlátit, týrat, oni měli fotodokumentaci modřin, apod. Pak by soud mohl vrácení daru odklepnout. Takže prosím ještě jednou: smlouvu si napíšu sama, čapnu dárce a půjdeme k notářce, tak zaplatím 1% z odhadu nemovitosti. Pak půjdu na katastr, zažádám o vklad a zaplatím 500,- korunový kolek, pak půjdu na finančák a zaplatím 0% daň z převodu nemovitosti. Je to tak? Nevztahuje se na mě ta 3% daň z převodu?
Odpovědět
Profilova fotka
barbika - jak je to s nevlastními rodiči, to bohužel netuším ygreen - proč chceš jít k notářce? aby byla smlouva po právní stránce OK? my si smlouvu napsaly samy, před vkladem na katastr nám jí ještě zkontrolovala známá právnička, pak na katastr se 4 smlouvama, na jedné musí být úředně ověřené podpisy, na katastru jsem zaplatila 500Kč za kolek na FÚ jsem jen volala - v případě získání nemovistosti darem se na tebe nevztahuje daň z převodu, protože o převod nejde, převod je vždy jen za úplatu a daň darovací mezi rodiči a dětmi je 0% ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
fsvojap: tak tak aby byla o.k. Ale jinak ověřené podpisy jsou u notářky asi za pár korun, ne? A tu 3% daň z odhadu nemovitosti jste neplatili?
Odpovědět
Profilova fotka
a prosím ještě o radu, je možné že moji rodiče tu budou žít s námi, a my jim postavíme křídlo u domu. Nevím jak to okšeftovat v té darovací smlouvě (nebo v úplně jiné slmouvě?). Naši budou chtít nějakou jistotu, že je odsud nevykopnu :-N věcné břemeno?
Odpovědět
Profilova fotka
ygreen - my si je nechaly ověřit na matrice a to bylo 30Kč za podpis ;-) 3% daň jsme neplatily 8-) nešlo o převod, ale o darování ;-) notář si za zkontrolování smlouvy bere 1% z ceny nemovitosti? =-)
Odpovědět
Profilova fotka
ygreen - naše mamka darovala po smrti taťky jejich dům mě a bráchovi, ona má věcné břemeno bytu a věcné břemeno užívání, ale to sepisovla notářka při vyřizování pozůstalosti, takže jak přesně do toho, to netuším
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
Také bych ohledně toto tématu měla dotaz. Nevíte jak to je v případě manželů, když se rodiče jednoho rozhodnou darovat nemovitost? Spadá pak nemovitost automaticky do společného jmění manželů nebo patří jen tomu jednomu z manželů. Moc děkuji za příp. odpověď.
Odpovědět
Profilova fotka
Jestliže rodiče v darovací smlouvě výslovně napíší komu darují nemovitost, patří jenom jemu, ať je ženatý či vdaná. Do SJM se to nepočítá.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
Ahoj vsem, Potreboval bych poradit co vse musi obsahovat darovaci listina na dum.Jestli musi byt notarsky overena kdyz s tim pujdu na katastr a jak mam pokracovat dale s vyrizenim sluzeb atd. Dekuji vam za rady a zkusenosti....Milos
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Pozemek mi bude darovat strýc...jak je to v tomto případě s darovací daní? Nevíte někdo?
Odpovědět
Profilova fotka
@paja321 :my meli darovane od sestrenice, to by melo byt stejne.platili jsme 7% z hodnoty pozemku. musis mit znalecky posudek
Odpovědět
Profilova fotka
@paja321 Vztah strýc-neteř patří do II. skupiny nikoli do III. skupiny. Daň darovací tedy v případě strýc-neteř činí 3% (je-li základ daně do 1 mil.).
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?