Darování pozemku a darovací daň

Profilova fotka
Dobrý večer, prosím o radu. Můj otec chce mě a manželovi darovat pozemek, na kterém si chceme postavit baráček. Prosím o radu , jak postupovat, aby jsme byli osvobozeni od darovací daně. Zjišťovali jsme, že já i manžel jsme patříme dle zákóna do skupiny, která je od daně osvobozena.Je možné, aby byl pozemek napsán tedy jen na SJM ?Máte někdo podobnou zkušenost ? Moc děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@saina zdravím, zrovna tohle řešíme teď doma. Mamka bude přepisovat rodinný dům na mne a manžela a budeme to sepisovat u advokatky. Ano je to osvobozeno od daně darovací, patrime do přímé skupiny. Pokud je to jinak, opraví nás někdo moudřejší 😀
Odpovědět
@saina @zuzka3112 Daň darovací jako taková byla zrušena . Bezúplatné nabytí majetku (darování, dědictví) bylo převedeno pod daň z příjmu. Správně píšete, že při darování rodičů dětem budete od daně osvobozeni.
Odpovědět
@saina Ohledně dotazu na SJM myslím, že darovat do SJM nejde. Buď budete mít na základě darovací smlouvy pozemek v podílovém vlastnictví (každý 1/2). nebo, pokud ho budete chtít do SJM tak jedině formou not. zápisu rozšířit SJM. Nejsem si tím ale jistá, poraďte se u advokáta nebo notáře.
Odpovědět
Profilova fotka
@saina On ti to daruje...ty rozšíříš sjm ...ale to jde jen u notáře za nějký ten peníz
Odpovědět
A co kdybyste následně darovala polovinu muži? ;-)
Odpovědět
Buď dostanete darem každý 1/2 - to se nemusí řešit u právníka, jen je třeba si dobře připravit darovací smlouvu a následně zapsat do KN. Pokud byste to chtěli do SJM, tak si myslím, že darovat se může pouze buď jedné osobě (tedy tím pádem bych to darovala Vám, jako dceři) anebo zase každému 1/2 a pak, přes notáře (za poplatek cca 3 000 Kč) rozšířit SJM a následně to znovu nechat upravit v KN.
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji , je to teda pěkně složité :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?