Darování pozemku - z matky na dceru a jejího manžela

Profilova fotka
Najde se tu prosím někdo, kdo by mi poradil s darovací smlouvou? Moje maminka nám daruje pozemek - mně a manželovi. Nějaké vzory jsem našla, ale vždy je tam pouze jeden obdarovaný. Stačí napsat něco jako .....daruje manželům...a moje identifikační údaje, manželovi atd. nebo je potřeba nějaký extra úprava?. Jinak kolik je potřeba paré smluv? Všem díky moc za rady a případné tipy na co nezapomenout :-)
Odpovědět
Darovací smlouvu z matky na dceru jsme řešily před 2 měsíci. Smlouvu jsme si nechali vypracovat od právníka, aby měla všechny náležitosti. Co se týče přepisu na dceru nic se neplatí, ale nejsem si jistá, jestli za přepis nebude platit manžel. Chtěla jsem převod pozemku na sebe a přítele, ale jelikož není pokrevní příbuzný musel by platit převod. Smlouva byla ve třech vyhotoveních ( jedna pro mě, jedna pro maminku a jedna na katastrální úřad) Smlouva pro katasr musí mít úředně ověřené podpisy ( tam se platí myslím 50 kč za podpis) ověří se na úřadě, my ověřovali na obci pod kterou spadáme.
Odpovědět
Osvobozeny od této daně jsou bezúplatné příjmy od příbuzného v linii přímé (rodiče, prarodiče, děti, vnuci atp.) a v linii vedlejší, pokud jde o sourozence, strýce, tetu, synovce, neteř, manžela, manžela dítěte (zeťové a snachy), dítěte manžela, rodiče manžela nebo manžela rodičů a dále od osoby, se kterou poplatník žil nejméně po dobu jednoho roku před získáním bezúplatného příjmu ve společně hospodařící domácnosti a z tohoto důvodu pečoval o domácnost nebo byl na tuto osobu odkázán výživou (typicky druh a družka, pokud splňují tyto zákonné předpoklady)
Odpovědět
Profilova fotka
Nedávno táta daroval pozemek bráchovi s jeho manželkou.. pokud si dobře pamatuji, nešlo to rovnou najednou - musel ho nejdříve darovat bráchovi a ten ho potom vložil do SMJ... Víc si k tomu nepamatuji, ale můžu zjistit.... @froka
Odpovědět
Profilova fotka
Jak píše @kuldacz tak jsme to měli my...nejdřív darování a pak rozšíření SJM...
Odpovědět
taky může darovat na poloviny ale nebylo by to SJM,měl by každý svou ideální polovinu
Odpovědět
Profilova fotka
@kuldacz Budu moc ráda, když se zeptáš :-) A ještě radši, kdybys měla nějaký vzor těch smluv. Díky :-)
Odpovědět
@froka pozemek jde darovat do SJM. Nám to takhle katastr zapsal.
Odpovědět
Profilova fotka
@adelkav Adi, prosím tě, nemohla bys mi poslat vzor té vaší darovací smlouvy? Mám totiž problém....notář mi tvrdí, že po novele občanského zákoníku připadá jako možnost také darování přímo do společného jmění manželů, tedy jak to máte vy a na Správě majetku města mi zase tvrdí, že to nejde :-D Moc díky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Rodiče manžela mu darovali před 2 lety pozemek a byl psaný pouze na manžela,protože to byl jakoby dar a teď,když jsme řešili hypotéku,tak jsme přes notáře nechali udělat společné jmění manželů,aby byl psaný i na mě,protože to tak chtěla banka,protože hypotéka je psaná hlavně na mě.Jinak u právníka jsme za to dali 5 tisíc
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?