Darování + výměna pozemku

Dobrý den, prosím o radu. Rodiče mají stavební pozemek, který by nám předali ke stavbě RD. Moje teta se strýcem vlastní pozemek vedlejší. Oba pozemky jsou ve společném jmění manželů. My bychom chtěli stavět právě na tom, který vlastní teta se strýcem. Nemají problém s bezúplatnou výměnou, teď je ale otázka, jak to provést co nejrychleji, nejjednodušeji a nejlevněji. V podstatě mě napadají dvě varianty: 1) rodiče darují pozemek tetě, teta zároveň daruje pozemek nám 2) rodiče darují pozemek mně, a poté s tetou podepíšeme směnnou smlouvu Která možnost je nejlepší, případně existuje nějaká další? P.S.: zatím s přítelkyní, se kterou bych chtěl stavět, nejsme manželé, to je teprve v procesu :)
Odpovědět
zdravim, z financneho hladiska je pre vas vyhodna 1. moznost, pretoze iba 2 krat je nutne ist na kataster. pri druhej moznosti by ste museli ist 3 krat. (rodice -> vy, vy ->teta, teta->vy). btw. ked nadobudnete vlastnictvo pozemku pred manzelstvom tak bude iba vas + vsetky stavby buduce. v pripade ze budete chciet aby majetok bol aj buducej manzelky je nutne aby pred stavbou ste darovali pol pozemku manzelke a zase ist na kataster 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@pajur Možná by to dal advokát i do jedné darovací smlouvy, aby se platil jen jeden správní poplatek. Každopádně je třeba upozornit i na rizika darů podle NOZ https://www.epravo.cz/top/clanky/prav... Jen si asi rozmyslete, jestli chcete dát i část pozemku přítelkyni, pokud ano, tak by asi bylo dobré to vyřešit hned.
Odpovědět
Lze to všechno vyřešit jednou darovací smlouvou - teta se strýcem darují jeden pozemek Vám, rodiče darují tetě se strýcem druhý pozemek, vše v rámci jedné smlouvy, to by šlo. Dobrý advokát si s tím poradí. V tomto případě by darovací daň byla 0, protože je to v rámci rodiny. Pokud byste ale zahrnuli do smlouvy přítelkyni, už by musela platit darovací daň, protože není příbuzná.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?