Domluva o rozdělení pozemku

Dobré ráno všem, dnes mám další otázku na pozemek. Třeba se s tím někdo z Vás setkal. Mamka nám bude darovat pozemek, teď zjišťujeme vše okolo. Mamka má 1/2 pozemku 2500m2 a druhou půlku má někdo cizí. Dle mamky je pozemek rozdělen na půl podélně a né v napříč, jak bychom si přáli. Je ale tato skutečnost nějak daná, že to tak musí být? Je někde dáno, která polovina je její a která těch druhých? Nebo se jedná jen o domluvu s nimi? Ke stavbě asi musíme mít od nich i souhlas, že? Díky moc za každou odpověď.
Odpovědět
Pozemek ve spoluvlastnictví si nemůžete jen tak rozdělit. Není to tak, že každý má nějakou půlku, ale že má půlku na celém pozemku. Pro faktické rozdělení je nutné mít geodeta.
Odpovědět
No hlavně předpokládám, že vy byste chtěli tu část u cesty. Co by z toho ten druhý měl, kdyby neměl pozemek u cesty...
Odpovědět
@zaludova no právě bychom chtěli tu u cesty :) ale dle našich informací, ten druhý chce jen pole a samozřejmě mu umožníme průjezd na jeho polovinu :) jen mi šlo o to zda nám stačí domluva nebo se to někde musí nechat rozdělit, jak to vlastně máme mít...
Odpovědět
Jedná se vždy o ideální polovinu. Myslím, že ohledně dělení je potřeba zajít na úřad, protože né vžy povolí ho rozdělit. U nás třeba rozdělení pozemků na jednotlivé parcely bylo podmíněné darováním části pozemku obci, kvůli šířce příjezdové cestě. A navíc SÚ Vám stejně nedovolí stavět na pozemku, který nepatří Vám
Odpovědět
@heryna děkuji za odpověď. Myslíte, že nám nedovolí stavět na naší půlce? I když bysme měli souhlas s těmi druhými?
Odpovědět
Myslím, že podle OZ musíte být vlastníky pozemku. Zajděte si na úřad MČ a na SÚ. Jde o to jestli to rozdělí když druhý pozemek nebude mít přístupovou cestu. Skoro bych řekla že ne. Ale je to má laická úvaha. Zajděte na úřad. Dělení pozemků není úplně jednoduchá záležitost.
Odpovědět
Profilova fotka
Je to už složitá otázka pro právníka....Trochu jsem hledala. Pokud pozemek nerozdělíte dnes je podle občanského zákoníku stavba co na pozemku postavíte jeho součástí - takže by jste si sice postavila dům, ale patřil by pak k pozemku - tedy i těm druhým vlastníkům, kterí Vám pro stavební povolení dali předtím souhlas (jeslti souhlas v tomto případě právě stačí) - jukněte se i to tento problém - a na stavebním úřadě by se v tom měli vyznat a poradit Vám. Pokud je to složitá otázka pro právníka.... Rozdělení pozemku na 2 dva musí chtít i druhý vlastník a pokud by souhlasil on rozdělila bych ho tedy případně tak, aby jim patřila i část u cesty - ale v šířce cca 3,5 m - jak je pozemek široký? má to ještě smysl? A našla jsem ještě tohle - http://obcanskyzakonik.justice.cz/ind... je tam i odstavec, co řeší přístup na pozemek bez přístupu, tak to zkuste co na úřad a spoluvlastník. Pak by to teoreticky šlo tak, že jim vymezíte cestičku, i když bude Vaše.
Odpovědět
@tulda27 no já našla článek na http://www.bezplatnapravniporadna.cz/... , je to celkem aktuální. No stejně bude nejlepší, když se zajdeme informovat na SÚ. Přístup na jejich pozemek bysme jim samozřejmě umožnili. Děkuji za odpověď.
Odpovědět
Profilova fotka
no vidíte tak tam je to docela dobře vysvětlené, jdetě určitě na úřad, držím palce at se spolu domluvíte. a jak je to cca široké? nechce se mi to odhadovat z katastru :).
Odpovědět
@tulda27 nějakých 34m by to mělo být :) jinak děkuji za držení palečků :) uvidíme, ale už teď vidím, že to bude běh na dlouhou trať :)
Odpovědět
Profilova fotka
ok tak to by šlo i vydělit jim na severu tu přístupovou cestu , to bych jim navrhla jako první :) ale já jsem dopravní projektant a dobrák hodně sil :)
Odpovědět
@monkey8 tak to vam budu drzet palce, abyste se dohodli, protoze jestli vam opravdu necha tu cast u cesty jen tak, tak je hodne hloupej :-D
Odpovědět
Článek se načítá
Ideální bude, když necháte pozemek rozdělit a druhému vlastníkovi dáte přesně polovinu plochy pozemku, která však bude zahrnovat i příjezdovou cestu přes váš pozemek. Pro rozdělení pozemku je nutné, aby byly oba nově vzniklé pozemky přístupné z veřejné komunikace, jinak je stavební úřad nerozdělí. Takže zajděte za geodetem, nechce zkreslit geometrický plán s nově navrženým rozdělením, všichni majitelé současného pozemku požádají o dělení pozemku a až vydá stavební úřad souhlas, zajdete na katastr nemovitostí. Pak vám mamka pozemek dá, vy se stanete majiteli a na svém budete stavět.
Odpovědět
@zaludova dekujeme😁 dam vedet jak to dopadlo:-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?