Družstevní byt - ano nebo ne?

Dobrý den, chtěla bych poprosit o názor ostatních. Žijeme s manželem trvale v zahraničí, ale pravidelně jezdíme do Čech za rodinou. Protože jsme ušetřili nějaké peníze, rádi bychom je investovali - nejlépe do bytu, abychom měli zázemí, když přijedeme do Čech a zároveň měli nějakou pojistku, kdybychom se ze zahraničí chtěli vrátit natrvalo zpět. Tady v zahraničí nemá cenu investovat, bydlíme v jednom z nejdražších měst a za co bychom tu měli garsonku, je v Čechách rodinný dům, dále je tu vyšší poptávka než nabídka, takže kdo nemá známosti, se k pořádnému bytu/domu/pozemku ani nedostane, navíc nevíme, zda tu budeme napořád. Bydlíme tu v pronájmu. Cca půl roku sledujeme nabídky a vyčkáváme, a teď prodává byt kamarád - 3+1 po rekonstrukci, sklep, garáž, balkon, malá zahrádka, vestavěná kuchyň... prostě ideál. Přesně za částku, kterou jsme chtěli investovat, protože nám udělal cenu (chce se bytu hlavně zbavit, protože má přítelkyni s rodinným domem a byt mu zbytečně bere finance). Je to ale družstevní byt, což je jediná věc, která nás brzdí v tom, abychom řekli ano. Říkáme si, že když už investujeme takové peníze, bylo by super mít něco opravdu vlastního a malujeme si ty nejhorší scénáře, že nás mohou z družstva vyhodit a my budeme bez peněz a bez bytu. Víme, že by to byla hrozně "blbá" náhoda, ale jen to, že by se to mohlo stát, nám nezní moc dobře. Na druhou stranu s tím nemáme zkušenosti a rozhodujeme se na základě informací vyčtených z internetu a asi by byla škoda si tu nabídku nechat ujít. Budu ráda za jakékoliv názory :-).
Odpovědět
Než hodíte flintu do žita,tak zjistěte jestli třeba neplánují převod bytu v domě do osobního vlastnictví a pokud ano za jakých podmínek.nekteri obyvatelé družstevních bytů to trochu oddaluji aby pak třeba zaplatili/doplatiki menší částku při převodu..
Odpovědět
@peggy_5 Děkuju za komentář, bohužel neplánují, prý se o tom už vícekrát hlasovalo a musela by souhlasit většina, jenže to většině vyhovuje tak, jak to je :-/.
Odpovědět
Jen velmi obecně a velmi ve zkratce. Družstevní byt je lepší v tom, že družstvo má o něco lepší pozici se o dům starat a o jednotlivé byty a nájemníky v případě neplacení atp.. Nehrozí, pokud si plníte svoje povinnosti, že by vás družstvo mohlo zbavit bytu. A ani, když jste notoričtí neplatiči, tak to není tak jednoduché, nicméně to už jde, resp. poslat na vás exekuci atp. Nicméně doporučuji konzultovat družstevní stanovy s právníkem. Co je na družstevním bytě horší, je jeho likvidita, protože kupující potřebuje hotovost nebo jinou zástavu, případně některé banky to umí, ale je to zase dražší hypotéka. Obecně je pak družstevní byt o něco levnější, než stejný v OV. Co bych vám doporučoval ohledně koupi bytu, tak si zjistěte, kdo v domě bydlí, sejděte se s předsedou družstva atp. Pokud se tam hodně bytů pronajímá, může to být problém, protože často nájemnící nemají takový zájem se o dům starat jako majitelé. A majitelé bydlí někde daleko a je jim to jedno, stačí, že jim jejich nájemnící posílají peníze.
Odpovědět
@peggy_5 Ale taky si říkám, že je snad větší pravděpodobnost, že to jednou nabídnou k odkupu, než ten scénář, že bychom jednou byli bez bytu i bez peněz, pokud nebudeme dělat problémy, jenže člověk fakt nikdy neví :-/.
Odpovědět
@atilius Děkuju za informace. Peníze na tento byt bychom právě měli našetřené v hotovosti. Pokud vím, v domě bydlí vlastníci bytů.
Odpovědět
@lukoslava Nejde o to, že vy je máte, ale když to budete chtít prodat, půjde to právě z těchto důvodů hůře...
Odpovědět
@lukoslava Já bych to koupil hned být vámi, taky jsem takhle jeden byt koupil v DV. Není s tím žádný problém, o nic nepřijdete, navíc je do budoucna šance, že se to převede do OV. Aby jste o byt přišli tak by jste museli být buď notoričtí neplatiči nebo by jste museli spáchat trestný čin proti družstvu. Takže směle do toho, není se čeho bát. A ikdyby jste to někdy potřebovala prodat, není problém sehnat další, co mají hotovost, ne každý si musí brát hypotéku ... :-)
Odpovědět
@lukoslava Pokud byste byt dávali někomu do podnájmu, budete zřejmě potřebovat souhlas družstva (pokud to teda ve stanovách nemají jinak). V našem družstvu to fakticky vypadá tak, že když chci byt podnajmout, musím si to nechat podepsat předsedkyní z družstva z domu, zaplatit poplatek 5000 Kč a nechat družstvem schválit ve vztahu ke konkrétní osobě. Pokud bych souhlas neměla, je to hrubý porušení nájemní smlouvy/stanov. A tak je to v družstvu se vším. Pokud máte možnost, zvlášť pokud žijete v zahraničí, volila bych raději vlastnictví osobní- tam nemáte tolik povinností a snáze si ohlídáte, aby bylo vše v pořádku. Navíc pokud by se družstvo dostalo do finančních problémů, mohlo by to být docela zajímavé. Sama družstevní byt mám, podnajímám a budu prodávat. Nikdy jsem to ani nijak nepovažovala za vlastní, ten pocit oproti osobnímu vlastnictví je za mě prostě jiný.
Odpovědět
Děkuji všem za názory Pořád jsme na vážkách, co člověk, to názor, a všichni mají pravdu. Nebýt té konkrétní nabídky, do bytu v DV bychom zřejmě nešli a raději vyčkávali dál na byt v OV, jak píše @vineta, už jen pro ten pocit vlastního bydlení. Jenže teď nám to samozřejmě vrtá hlavou :-|. @vineta Toho, že by se družstvo dostalo do finančních problémů, se taky bojíme. To by konkrétně mohlo znamenta přijít o vloženou investici, že? Jinak jsme se mezitím o té nabídce pobavili s jiným kamarádem, který pár let pracoval jako realitní makléř a konkrétně tohle družstvo je prý známé tím, že byty do OS nenabízí :-/.
Odpovědět
Ještě mám otázku - sice se neplatí daň, pokud se koupí byt v DV, ale platí se nějaká částka za přepis. Tu by měl správně zaplatit prodávající, nebo kupující? Ten kamarád, co nám ten byt nabízí, je ochoten to zaplatit napůl.
Odpovědět
@lukoslava to záleží, jak je to ve stanovách družstva, u nás byl převod bezplatný
Odpovědět
@lukoslava Ty poplatky za přepis vyplývají ze stanov družstva, může tam být i kdo ho platí, popřípadě záleží na domluvě. No já právě ani nevim, jak by to bylo v případě nějakých fin. problémů, předpokládám, že nájem by zůstal zachován, ale co by se mohlo stát s podílem, popř. s družstvem samotným.. Do koupě družstevního bytu bez možnosti převodu do OV v krátké době bych nešla, pokud by teda nestál víceméně pakatel a investice nebyla návratná po nějaké relativně krátké době od koupě. Pokud stojí víceméně jako byt v OV a převod se nechystá, neni to podle mě moc dobrá koupě. Taky je otázka, kolik se platí do fondu oprav a za služby, tj. jaký jsou měsíční náklady.
Odpovědět
Článek se načítá
@lukoslava já bych se družstevního bydlení vůbec nebála. Samozřejmě je rozdíl v tom, zda-li družstvo je pouze sdružení držitelů členského práva daného domu, nebo je to takové to klasické mega velké stavební bytové družstvo. Pokud se jedná o variantu jedna, neváhala bych s koupí. Jednak budete mít jako člen družstva absolutní právo účastnit se členských schůzí, máte právo zajímat se o finance, tudíž si i pohlídat hospodaření družstva a vůbec veškeré dění v družstvu a v domě. Ztotožňuji se také s názorem výše, že družstvo je daleko snazší forma pro péči a řízení domu. Opatrnější jsem s názorem, že SVJ (soukromé vlastnictví) nabízí daleko větší svobodu pro majitele bytů. To je sice pravda, ale je to dvojsečné, protože to co se některému majiteli může zdát jako svoboda je pro jeho souseda značně obtěžující a SVJ má daleko menší sílu tyto situace řešit. Schvalování podnájemníků družstvem také nevidím jako nic proti ničemu. Pokud je podnájemník slušný, nebrání nic k prodlužování podnájmu. Pokud dělá v domě paseku, družstvo jednoduše další podnájem neschválí. Pokud zvažujete byt jako investici, ještě bych si zjistila jaká je vůbec nabídka a poptávka v dané lokalitě. My totiž bydlíme ve městě, kde se příliš nestaví, není ani kde a tak byty u nás jdou na dračku, družstevní nedružstevní a drží si celkem svoji hodnotu. Za samozřejmost bych považovala prostudování stanov a ostatních vnitrodružstevních předpisů. Tam se vcelku dozvíte nejvíc. Přeju šťastnou ruku :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?