Hodně starý dům. Šli byste do koupi?

Šli byste do koupi hodně starého domu? Cca 300 let? Je rozlehlý, obytná plocha je asi 250 m2. Je zrekonstruovaný, rozvody, koupelny, okna, střecha... Jsou tam hrozně tlusté zdi (80 cm), dá se to vytopit? Topení je kotlem na plyn, krbová kamna... Asi by se to muselo řešit kotlem na tuhá paliva, ale stejně, zvládne to??? A jaké jiné problémy u takto starých domů přicházejí v úvahu? Všem děkuji za zkušenosti!
Odpovědět
já osobně bych nic takového neriskovala. Máma zůstala v baráku, který je jen 100 let starý, rekontruovat se nevyplatí, sežralo by to peníze a poznat by to nebylo. Dům plesniví, základy jsou bohužel odfláknuté a tak se to podepsalo na baráku nejvíce. Dům je pouze s přízemím, takže větší - a topná sezona na tuhá paliva - uhlí a místy dřevo - je od 60-80 tisíc, to je šílenost, vzheldem k tomu, že máma tam žije už bohužel sama. Je fakt, že otec se nikdy o dům moc nestaral, a teď po jeho smrti se musí máma akorát modlit, aby se tam nic nepokazilo... Tlusté zdi - v létě bude v domě určitě příjemně, ale vytopení rozlehlého a starého domu asi nebude levná záležitost. Ale záleží na stavu toho domu, píšeš že je po rekonstrukci, ale mouchy se objeví až časem, kdy tam člověk bude žít. Hlavní je, aby nebyla v domě vlhkost a plísně, to je konec. Plastová okna jsou podle mě do takovýho domu horší , než původní, díky výměně původních oken za plastové sousedi mají plísně a nemohou se jich zbavit - s původními okny, které tolik netěsnily, se přeci jen více domu dýchalo.
Odpovědět
Profilova fotka
Já si zase myslím, že takhle echt starý domy stavěli lidi dřív tak nějak "poctivě". My třeba máme klasiku ze sedmdesátých let (břízolit, dole kachličky, na střeše eternit) a teprve až při rekonstrukci (v našem případě takřka kompletní demolice) jsme viděli na vlastní oči, jaká to byla všechno fušeřina. Zedníkovi nevyšly cihly, tak je tam nasázel po boku (tedy položený na tu tenčí stranu, z překladu nad oknem statitk málem umřel, že to za ty roky nespadlo atd. Naše babička bydlí v taky takhle starým stavení - ale nevím jestli to je sto let, nebo jako u vás...ale to už je asi jedno. Dům je z kamene, částečně podsklepenej (ve sklepě je ale na zemi hlína). Děda tam kdysi udělal nový rozvody všeho a není s ničím problém. Střechu jsme udělali novou asi předloni a všechno v cajku. Největší hovadinou, co si babi nenechala rozmluvit byly nový plastový okna místo starých špaleťáků. Měla si nechat udělat okna dřevěný, ty plastový nepustí nic a protože babi nevětrá ("Nebudu topit pánubohu do oken"), tak se rosí a kolem oken se dělají plísně. Do tý doby ale nebyl sebemenší problém. Topili uhlím, pak přešli na plyn, teď udělali krbový kamna a přitápějí si (plyn je drahej). Nikdy jsem se v tom domě necítila špatně, nikdy mi tam nebyla zima.... Miluju to tam. Jenže je asi tak o polovinu menší, než ten "váš". Asi bych se tam zašla podívat s majitelem/realitkou víckrát, nebo alespoň víc než jednou a vzala s sebou ještě nějakýho odborníka (i když nevím koho - tesaře? zedníka? architekta?) a pak zvážila nabídku, jestli cena/kvalita je pro vás košer.
Odpovědět
Profilova fotka
No nevím, naši bydlí v baráku cca 200 let starým. Je to ještě z buchet - bojí se i vybouchat díru na digestoř, že vypadne metrová buchta. Plastová okna si na takovém stavení taky nějak neumím představit - "příliš těsní", ale zkušenosti praví, že před 30 lety si příliš nelámali hlavu s izolacemi, bála bych se vlhkosti. I když staré domy mají svůj genius loci, spíš bych postavila nový, třeba v rustikálním stylu.
Odpovědět
Profilova fotka
Nemohu posoudit 300let starý dům, ale máme zkušenost se 100 let starým domem a v pohodě. Okna jsou dokonce původní, ale chystáme je tento rok měnit. Každopádně okna budeme mít dřevěná. V létě je zde příjemně, v zimě jsme protápěli dost, ale udělali jsme nové topení a úspora byla velká, s novými okny to bude určitě v pohodě ;-) . Hlavní je, aby byl dům udržovaný, nebyla tam vlhkost a plíseň. Pokud toto splňuje a nejsou tam plastová okna, tak bych do něj šla ;-) .
Odpovědět
Všem moc děkuji za odpovědi, jsem za ně fakt moc ráda. Jednou jsme tam už byli, zítra právě jedem podruhé, tak jsem chtěla vědět, na co se pořádně zaměřit. Zkusím sem vložit fotku.
Odpovědět

Odpovědět
Jéžiš, koukám, že je tam vodotisk...
Odpovědět
@consti A vy v tom starém domě bydlíte? Měla jsem pocit, že jsi ho tady prodávala (byl i s restaurací), asi se pletu...
Odpovědět
Profilova fotka
@malovani to se nepleteš ;-) . Ano, bydlíme v něm a zároveň ho prodáváme ;-) . Ale nijak na to nechvátáme a zároveň i rekonstruujeme, protože nikde není napsáno, že se prodat podaří a tak si to děláme podle sebe ;-) . Uvidíme, jak to dopadne. Buď se najde kupec a budeme se tedy stěhovat nebo ne a zůstaneme tady ;-) .
Odpovědět
Profilova fotka
Vypadá to hezky, má to své kouzlo ;-) .Ty klenuté stropy jsou super x-) !
Odpovědět
Kouzlo to rozhodně má, o tom žádná... ale bude to stačit :-N ?
Odpovědět
@malovani Jestli budete chtít, tak to zvládnete a nebudete chtít jinak. Vytopit jde. Ale asi ne všechny prostory na 24C. A jestli tam je pec, krbovky nebo tak něco, bude to super. Nebudete chtít sedět jinak, než se nahřívat. Babička s dědou bydleli ve velmi starém kamenném domě. Když jsem k nim jezdila, bylo to to nejlepší bydlení, co jsem zažila. Pravda, zima se trávila v 1 obytné místnosti, ale měli jsme všichni k sobě blízko. V zimě byla ložnice vytopená na málo. Zvykli jsme si a dodnes v ložnici netopím. Vychovali hodně dětí a dožili se požehnaného věku ve zdraví. Přeji dobré rozhodnutí.
Odpovědět
Článek se načítá
@chaloupka Moc děkuji za reakci, momentálně jsme ve stavu rozhodování, máme čas do středy... Jsou tam ve dvou místnostech krbovky, jedny jsou napojené rozvodama na topení ve všech místnostech, byli jsme svědky toho, že když se zatopilo v krbovkách, topení začala po chvilce fakt hřát...
Odpovědět
@malovani Je to těžké rozhodování. Držím palce. Topení je jedna věc, ale je pravda, že malou opravu ve starém domě neuděláte. Když se něco sesype, bude to jako domino. Ale... co kulturních památek se opravilo a kdo projde okolo, závidí a vytahuje fotoaparáty. :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
Moc se mi líbí staré domy co mají duši. Na druhou starnu si myslím, že je to docela luxus dát takový dům dohromady aby vyhovoval dnešnímu standardu bydlení. Jak psaly hellunka a chaloupka je tam riziko velkých nákladů na energie a rekonstrukce - opravy aby náklady nakonec nepřevýšily stavbu nového domu...
Odpovědět
Profilova fotka
@scout12 To už asi neřeší,když je to 5 let stará věc ;-)
Odpovědět
No jo máš recht, já po těch datumech moc nekoukám :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?