Investiční byt na Kladně - Co myslíte?

Profilova fotka
Zdravím a žádám o názor. Uvažuji o koupi investičního malého bytu v okolí Prahy (na byt přímo v Praze nebo v hodně velké blízkosti nemám, ceny jsou naprosto šílené). Zkoumala jsem různé oblasti a teď mě celkem zaujalo Kladno - po dálnici čistých 10min na okraj Prahy, celkem 29 km do centra Prahy. Je to podobné jako Kralupy nad Vltavou, o které jsem původně měla větší zájem, ale nemovitosti na Kladně jsou o něco levnější než v Kralupech. Otázkou je proč. Vzdálenost do Prahy je hodně podobná (Kladno dokonce o 1km blíže než Kralupy dle google mapy), dobré spojení do Prahy je z obou měst (v Kralupech bus a vlak, na Kladně bus a dokoce Pražská intergovaná doprava). Ještě podobně je na tom možná Mělník, ale ten už je od kraje Prahy dál než obě zmíněná města a ceny bytů tam jsou podobné. Zase je fakt, že jako město je Mělník z těchto tří nejhezčí:-) Tedy nakonec mi to Kladno přijde docela dobré z mnoha hledisek. Co myslíte? Event. znáte nějakou lokalitu, která je na tom podobně jako Kladno a to i cenově? Díky za rady a tipy:-)
Odpovědět
1
2
@kikiwhite odpovím sice trochu na něco, na co si se neptala, ale na Kladně hodně záleží na lokalitě - kdo Kladno nezná, mohl by koupit něco v místě, kde to není úplně top :) jinak si myslím, že Kladno je moc fajn - do Prahy fakt kousek, veřejnou dopravou navíc teď už za levno a je tam veškerá vybavenost :)
Odpovědět
Profilova fotka
Kladno je socialne vyloucena oblast a je stoprocentni pravda, co rika @kataw, strasne moc zalezi na lokalite. Kamaradka ted kupovala na Kladne byt, takze jsme nekolik mesicu obe denne sjizdeli inzeraty, ona prohlidky atd. Vetsina bytu, ktera se prodava levne jsou v ulicich, do kterych se clovek boji vejit. Dalsi problem je, ze ceny udane u inzeratu, nejsou ceny kupni, ale ceny k jednani = obalkova metoda, kdo da vic. Aktualne koupit slusny byt ve slusne casti je skutecne dost obtizne. Jinak Kladno je myslim dobra lokalita na investici, vetsinu bytu, na které se kamaradka nakonec byla podivat, koupili lide na investici, ale musis mit stesti nebo hodne trpelivosti a rychle reakce.
Odpovědět
Profilova fotka
@minkar @kataw Moc děkuji zajímavé informace o té lokalitě a jak je důležitá. Líbí se mi jeden byt téměř v centru, je tedy centrum OK? Těmi špatnými lokalitami jste měly na mysli nějaká sídliště s určitými spoluobčany? Já určitě nechci panelákový byt a preferuji novější stavbu, tím by se ty špatné lokality mohly vyloučít, nebo ne? A co třeba Unhošť a nebo často se inzerují něajaké Kročehlavy, to je něco u Kladna - je to OK lokalita nebo ne? Ještě jsem našla byt v obci Stochov (u Kladna), ale to už je asi "díra", ne? :-) Jinak moc díky:-)
Odpovědět
Profilova fotka
V Kladně-Kročehlavech jsem bydlela dva roky... naštěstí se nám podařilo letos v létě byt prodat. Byt jsme v roce 2016 kupovali jako "startovací" a plánovali jsme v něm zůstat cca 5-7 let (vydrželi jsme 2)...Doporučuji vyhnout se Kladnu hodně velkým obloukem. :) Pokud bys chtěla detaily, klidně napíši sz ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@klary93 Děkuji za info - a jedná se konkrétně o problém s těmi Kročehlavy? A ani centrum Kladna myslíte, že není OK? Já sama tam bydlet nechci, chci byt pronajímat.
Odpovědět
Profilova fotka
@minkar Mohu se ještě zeptat? Jak jste to myslela, že je Kladno sociálně vyloučená oblast - to mě zaujalo...tím myslíte celé Kladno? Vím, že jste psala jen o určitých lokalitách, nicméně zároveň i píšete, že Kladno (tedy asi celé) je sociálně vyloučená oblast, tedy mě zajímá, jak to myslíte. Mockrát děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
V Kročehlavech je "nepřizpůsobivých občanů" opravdu hodně, dle mého názoru však ani centrum nebude lepší...V novostavbách by tito lidé být neměli, na druhou stranu novostavby jsou na Kladně v tuto chvíli cenově docela vysoko (na to o jakou se jedná oblast) :-x :-x :-x Četla jsem, že tam bydlet nechcete... i přesto po zkušenosti, kterou mám bych v Kladně byt nekupovala... Těch problémů tam bylo až moc =-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jako je to už z ruky, ale co Rakovník? Je tu dobrá zaměstnanost, lidi mají dobré výplaty, žádné vyloučené lokality a lepší ceny než ve zmíněných lokalitách, navíc je to krásné město na hranici Křivoklátska. Do Prahy autobusem uz ale hodina. Osobně ale Kladno ani omylem (to samé Stochov, to je fakt díra).
Odpovědět
Profilova fotka
@zmrz_lina Ano, Rakovník je pro mě už daleko, chtěla jsem fakt něco u Prahy. Proč myslíš Kladno ani omylem? Kvůli ehm spoluobčanům? Ani když byt i byt. dům je krásný? Mě by Kladno dřív ani nenapadlo, ale byt i bytový dům se mi HODNĚ líbí a je to stejně daleko jak ty Kralupy. V čem je tedy Kladno třeba horší než Kralupy? Díky za názory.
Odpovědět
Profilova fotka
@kikiwhite problemem kladna je skladba obyvatelstva. loni kolem toho byly pomerne velke vasne. jen namatkou treba https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony...
Odpovědět
Profilova fotka
@kikiwhite podle mě jsou hnusné oboje, Kralupy i Kladno. Navíc v kladně dost hustá kriminalita, já bych prostě nekoupila ani Kladno, ani Kralupy.
Odpovědět
Profilova fotka
@zmrz_lina Už bych do toho znova také nešla...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@zmrz_lina @klary93 Díky za názory, ale berte prosím v potaz, že je to "jen" investiční byt, já tam bydlet nikdy nehodlám, tedy krásu města až tak neřeším. Chápu, kdybych se ptala, že tam chci bydlet, že mi budete psát, že je to hnusné město, nebo že byste tam již znova nebydleli, ale chci ho "jen" pronajímat - jde tedy hlavně o to, aby se byty dobře pronajímaly a byly blízko ku Praze. Chci malý byt - čili předpokládám, že si jej pronajme nějaký mladý člověk nebo pár, který bude pracovat v Praze, ale na pronájem v Praze mít nebude.
Odpovědět
Profilova fotka
@klary93 Chápu, že bys tam už znovu nešla bydlet, já bych tam asi taky nikdy nebydlela:-), ale informuji se na byt z pohledu pouhého pronajímatele, i to je myslíš nelukrativní? (pronájem HEZKÉHO bytu)
Odpovědět
Profilova fotka
@kikiwhite tak slušný nájemník přeci do takového místa také nepůjde, možná na začátku, ale až si polepší hned uteče. Už teď je nájemníků- dobrých - málo. Já začínala raději v Praze spolubydlením a pochybuji že dnes je to výrazně jinak. Navíc pokud to zvazujete jako investici tak to také není rozumná volba. Ceny v takovém místě neporostou tak výrazně jako"na dobré adrese" 😎.
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 Díky moc za názor, mám o čem přemýšlet:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kikiwhite a proč se chcete u investičního bytu vázat na Prahu? ono takové hezké střední město má také něco do sebe, když bude cca hodinu cesty od Prahy, aby jste ho zvládala spravovat (netuším tedy jak se tam ceny pohybují) a jednou ho prodáte, protože "tam by chtěl žít každý"? Třeba Mělník, Pardubice jsou také krásné, Lysá je blízko vlakem, a tak - projeďte inzeráty i dál od Prahy. Nevím jaký máte budget, ale raději bych koupila větší byt dále od Prahy na hezkém místě než malý byt za každou cenu do půlhodiny od Prahy. Ale třeba je to cenově nastejno vím, že mě před pár lety překvapilo, že byty stály v Brně a Budějovicích to co v Praze :))).
Odpovědět
My takhle máme investiční byty v menších městech kolem Prahy, kdy je člověk vlakem v centru do 45min .Ovšem byt se musí umět sehnat pod cenou. Zájemců o byt i v horší lokalitě byl o hned v první den asi 20 ...
Odpovědět
@kikiwhite "ale berte prosím v potaz, že je to "jen" investiční byt" // právěže pokud je to investiční byt, tak to není "jen"... na ten jsou (nebo aspoň by měly být, pokud to má být dobrá investice) nároky vyšší a odlišné než když tam chceš bydlet ;) z investičního hlediska bych rozhodně nic nekupovala teď a kdy už, tak určitě ne v oblasti, kterou neznám moc dobře, protože stačí jedno negativum (a je v zásadě jedno jestli je v okolí ošklivo nebo je tam dost určitých spoluobčanů...), které špatně odhadneš nebo se vymkne kontrole a máš po investici.
Odpovědět
já teda nemůžu úplně souhlasit se spoustou místních komentářů. Ano, na Kladně jsou "naši spoluobčané" ale pokud bydlíš na pěkném místě, téměř na ně nenarazíš ... Kročehlavy jsou část Kladna a i v rámci Kročehlav jsou dobrá a horší místa, fakt strašně záleží ...i v centru hodně záleží, kde se byt nachází, i v Rozdělově ... Úplně špatně - byty ve Vrapicích, Dubí, větší část Švermova, většina starých Kročehlav ... Já jsem na Kladně vyrostla, město se za posledních řekněme 15 let strašně pohnulo dopředu, investuje se tam a je tam hezky, i když je tam pár čtvrtí, kde by prostě normální lidi bydlet nechtěli, tak ostatní jsou naprosto OK :) články na netu jsou většinou, pokud jde o tohle téma, dost odtržené od reality - už několikrát jsem se u něčeho docela pobavila:) jinak za sociálně vyloučenou oblast Kladno prohlásili politici právě z toho důvodu, aby se tam nestěhovali "naši spoluobčasné" a lidi si nedělali byznys z ubytoven - kvůli příspěvku na bydlení, ten se totiž nově přistěhujícím se do vyloučené lokality nevyplácí .... takže i když to tak nezní, to, že je Kladno sociálně vyloučená lokalita, je vlastně dobře :D
Odpovědět
Profilova fotka
@kataw Diky moc, jsem fakt rada, ze pise nekdo primo z Kladna a jsem rada, ze jsou i jine nazory☺, aspon simou udelat objektivnejsi predstavu. A co velmi blizke okoli centra, konkretne zacatek pesi zony, to je OK oblast? ☺
Odpovědět
@kikiwhite to je tak, když položíte otázku a lidé vám na ni upřímně odpoví a vám se odpovědi nelíbí a když je jeden názor jinak, nazvete jej objektivnim😆 Já si myslím, ze koupit byt na investici v době, kdy jsou ceny nastreleny se nevyplatí a to nikde. Osobně bych počkala rok dva. A jediné, kde bych investovala je do koupi pozemku. Tam cena neklesá, pokud vám tedy nevadí dlouhodobá investice bez průběžného příjmu. Koupit pozemek a nejdříve za 5 let jej prodat.
Odpovědět
@kikiwhite nejobjektivnější názor bys získala, kdyby ses opravdu zajímala o kvalitu investice. Jenže to by ses dozvěděla něco, co slyšet evidentně nechceš. Znáš vývoj cen v Kladně? A opravdu čekáš, že dojde k ještě většímu zdražení z dlouhodobého hlediska? Stav je reálně zhruba takovejhle https://kladensky.denik.cz/zpravy_reg... Místo neznáš, cílovku máš odhadnutou docela špatně, vybíráš v době s obrovskou rizikovostí a ještě si vybíráš zrovna takovou velikost, která aktuálně patří k nejžádanějším, tudíž aktuálně má cenu na m2 nejdražší. Jako jo, koupit to klidně můžeš, i v Kladně je dost hezkých míst, ale pak taky moc nevím proč jsi žádala o názor a proč to vlastně nazýváš investičním bytem, když tvůj výběr snad nesplňuje jediný požadavek na dobrou investici ;) jen tak pro představu - byty v té velikosti, které hledáš, mají v současné době téměř dvojnásobnou hodnotu oproti stavu před několika lety. A ne, opravdu to není dobrý výchozí stav pro další zdražování. Nebo fakt čekáš, že někdo bude takhle malé byty kupovat za 8 - 10 milionů? Chápu, že chceš do něčeho investovat peníze, ono je to obecně relativně bezpečné, ale když už to nutně potřebuješ udělat teď ať už z jakéhokoliv důvodu, fakt dobře bych si pohlídala zbylá rizika. To, do čeho se pouštíš je fakt otázka naprosté náhody. Objektivitu tím určitě nezískáš a dobré informace taky ne, už protože je bůh ví proč přecházíš. Pak se asi musíš zeptat sama sebe jestli ti jde o investici nebo o to koupit něco prostě proto abys koupila :)
Odpovědět
Profilova fotka
@luckavra ne ne, nemyslim, ze jen nazor, ktery chci slyset, je objektivni...myslela jsem to tak, ze ruzne spektrum nazoru zvysuje celkovou objektivitu diskuze, tot vse...velice premyslim o KAZDEM nazoru a MOC MOC vam za ne vsem dekuji...je to pro me velice prinosne...
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime Diky za nazor, rozumim, jak to myslis...ale ten clanek mi i mnohe potvrzuje - treba ze oblasti.u Prahy jsou a budou zadane kv.praci...a ze se zvysi NAJMY..nejde mi primarne o prodej bytu se ziskem, ale predevsim o vyhodne PRONAJIMANI (treba 10 let a vic klidne)...a kdyz mi byt vydela za 10 let treba 800 tisic, a klesne treba o ctvrtinu (protoze rychly pokles bude docasny a ja nejsem blba, abych prodavala byt v krizi), porad to bude dobre a je to lepsi, nez aby se penize znehodnotily inflaci na ucte...to je ma idea...
Odpovědět
@kikiwhite jestli je to přímo na pěší zóně, asi by to bylo relativně snadno pronajmutelný nějakým mladším ročníkům, který chtějí bejt v centru dění - nočního :) hlavně v pátek a v sobotu večer to tam docela žije, přes hlavní třídu se různě přesunujou lidi mezi podnikama ;) někde kousek vedle by si to asi pronajala i spousta jinejch lidí, tam bude v noci víc ticho :) Za mýho mládí (i když tak stará ještě nejsem :D) jsem měla pár kámošů, co si pronajímali byt na hlavní třídě a byli nadšený :-) těm právě ten ruch samozřejmě nevadil :D takže místo to není špatný, je otázka, na jakou cílovou skupinu cílíš. Jinak musím docela souhlasit s tím, že ceny nemovitostí jsou našponovaný a vzhledem k regulacím hypoték se dá předpokládat že za rok, dva bys pořídila výrazně levnějš a docela pravděpodobně by to vyčkání přineslo ve finále v tom desetiletým horizontu větší zisk než pořídit teď, i kdyby ty peníze měly tu dobu "ležet ladem" ... Blbý je, že všechno jsou to jenom kdyby a spolehnout se na to nedá :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kataw Je pravda, že už jsem z Kladna pryč přes 3 roky, ale za těch předchozích 10, co jsme tam bydleli, jsem získal pocit, že Kladno je "mrtvé", v noci se tam nedělo vůbec nic a město bylo prázdné. Ještě víc do očí bijící zo bylo o víkendech, prostě prázdné centrum. Pokud chtěl člověk za zábavou, tak do Prahy. Což samozřejmě není problém, jelikož je doslova za rohem, do 40minut MHD na Václaváku. Co se týče lokalit, bydleli jsme v Kročehlavech u GDM a bylo to celkem hezké, klidné místo, cihlový 4-podlažní dům.
Odpovědět
@awakened no, je pravda, že v pátek a v sobotu v noci jsem na hlavní třídě pár let nebyla, ale ty hospody jsou tam pořád, takže nepředpokládám, že ten ruch, kterej by třeba rodině s dítětem vadil, by tam už nebyl :-) u GDM je určitě jedna z těch pěkných čtvrtí, s tím můžu souhlasit:)
Odpovědět
@kikiwhite to mě zaujalo: "a ja nejsem blba, abych prodavala byt v krizi". To znamená co? Jakože se může stát cokoliv a já budu najednou potřebovat peníze, ale protože bude krize, tak budu ještě ve větší řiti, protože nejsem blbej? Ono se totiž může stát opravdu cokoliv. Ale k věci: spoléhat na další růst nájmů - nevím, nevím, na to bych nespoléhal. Všechny politické strany mají aktuálně jako program řešení této situace, takže se dá čekat cokoliv. Kupovat byt v době, kdy jsou byty úplně nejdražší a lidé kupují cokoliv? Hmmm, ok, ale to je jako s bitcoinem - jednou to spadne a ti borci, co tvrdili v lednu (2018), že to půjde nahoru, tak kde jsou? Asi potřebovali prodat. Aktuálně je situace nesmyslná, ale nebude to trvat dlouho a pak nastane diverzifikace nejen podle ulice, ale i podle bytu (už je to vlastně teď). Otázka na paušalizaci celého území je pak hodně nepřesná. Ale ok. Známí, co bydlí na Kladně (sorry, ale v Kladně neříká nikdo) ;-) , tak jsou spokojeni, ale je fakt že tam jsou odjakživa. Pár příbuzných tam máme také a jsou spokojeni, ale to je takové velmi obecné. Jasně že jsou spokojeni, jinak by tam nebydleli ale každému vyhovuje něco jiného. Kupovat byt na bydlení v dnešní době (konec roku 2018) je podle mě naprostá blbost. Ta doba již minula. Doba na koupě bytů přijde, až začnou padat hypotéky a že to bude brzy je snad jasné (každému), vyjma hypotečních makléřů :-) :-) :-) .
Odpovědět
@kikiwhite chápu, že chceš byt pronajímat, ale to je přeci součást investice... pokud bude byt ve špatné oblasti nebo v ošklivém místě, tak stejně jako bys tam nechtěla bydlet ty, nebudou chtít ani nájemníci... a jednak do něj za těch 10 let budeš muset něco vrazit navíc, a jednak v krizi spolu se snížením ceny nemovitosti půjdou dolů i nájmy + se lidi budou shánět hůře. A pokud jsou tvou cílovkou lidi, kteří pracují v Praze, ale nemají na bydlení v Praze, tak půjdou bydlet třeba na Kladně, tak jim musíš nějak rozumně konkurovat. Nájmy se zvyšovaly hodně teď, o moc výrazněji to už ale nepoleze, protože už jsou hodně vysoké i v tomhle okolí. A teď si vem... když na Kladně bude nájem podobně vysoký jak v Praze, půjdou ti lidi fakt do Kladna nebo zůstanou radši v Praze? Chápu, že asi logicky nebudeš chtít prodávat nemovitost v krizi, ale jednak musíš započíst inflaci (300 tis. dneska a 300 tis. za 10 let budou dost možná úplně jiné peníze) a jednak k čemu pak máš ty uložené peníze? Cenově se to může po propadu vzpamatovávat klidně dalších 5 - 10 let. Jste zřejmě ještě relativně mladí (soudím podle fotky), tudíž se může stát, že to budeš potřebovat/chtít prodat. Investičně by bylo vhodné, aby v krizi byl pouze "nejhorší moment" na prodej, nikoliv "totálně ztrátový", což je v podstatě to co hrozí. Ono tu spousta lidí tvrdí, jak si poslední krize ani nevšimli, ale lidí kteří na tom fakt dost prodělali není úplně málo a ta nadcházející hrozí, že bude nesrovnatelně horší. Což je samozřejmě věc názoru, ale víš jak bych ti to řekla... kdybys ty 2 mil. investovala v krizi v Praze, mohla bys na tom v následujícím období získat nejen peníze z pronájmu, ale ještě by ses s tím mohla dostat klidně na hodnotu kolem 4 mil. To v Kladně jednak nehrozí ani tak a jednak pokud to padne, tak ty jediné co se v podstatě budeš snažit dělat je udržet to aspoň trochu v plusu. Reálný výdělek bude výrazně nižší než kdybys to koupila ve vhodnější dobu. Nicméně ty se stejně rozhodneš podle sebe, což je naprosto v pořádku :) jen prostě v tom nevidím ty správné investiční důvody.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?