Jak dostat peníze od prodávajících za neuskutečněný prodej?

Profilova fotka
Chtěli jsme koupit baráček,složili peníze,podepsali rezervační smlouvu,budoucí kupní smlouvu(kde je napsáno,když prodej neproběhne do tří měsíců tak ta dotyčná strana která zkazila prodej zaplatí té druhé straně pokutu),udělali odhady,zařídili hypotéku.(takže v tom máme plno peněz).Prodej se neuskutečnil ani po půl roce. Tak jsme sami kontaktovali prodávající ať tu pokutu zaplatěj a odpovězeno nám bylo,že platit nic nehodlaj .Jak z nich ty peníze dostat když už nezbylo na právníka??? Máte s tim někdo zkušenost??? Děkuju všem za odpovědi....
Odpovědět
@lenka1982 vyzvat doporučeným dopisem protistranu k úhradě smluvní pokuty s upozorněním, že pokud nezaplatí do stanovené lhůty, bude věc řešena soudně. Pokud ve lhůtě nezareagují, podat návrh na vydání platebního rozkazu k soudu. Navštívit právníka by bylo vhodné, ale není podmínkou, na netu jsou vzorová podání. Já naštěstí narazila na slušné zájemce o koupi mého bytu - když byl obchod zmařen z jejich strany, smluvní pokutu poslali dobrovolně.
Odpovědět
Profilova fotka
Dopis jsme poslali i s výhružkou soudu a odpověď byla,že nic platit nebudou. :-( Zkusím najít ten vzor a podat to,i když to bude na dlouhý lokte.
Odpovědět
@lenka1982 Nemáte nějakého známého právníka, který by jim zaslal svým jménem dopis jako poslední varování před případným soudním sporem? Někdy to funguje, prodávající uvidí, že to myslíte vážně. JInak si myslím, pokud máte smlouvu dobře sepsanou, tak byste soud měli vyhrát. Na druhou stranu možná buďte rádi, že jste baráček nekoupili. Při "solidnosti" těch lidí byste se možná dočkali nepříjemných překvapení ve formě zatajených vad atd.
Odpovědět
Profilova fotka
No to právě nemáme.Dojdu se dneska pozeptat na soud a třeba mi poraděj co stim.
Odpovědět
Profilova fotka
a proč k prodeji nedošlo? A komu jste podepisovali rezervační smlouvu, je v tom realitka?
Odpovědět
Profilova fotka
jj je to přes realitku a rezervačka taky byla podepsaná i budoucí kupní smlouva.Na barák byla exekuce ve výši 100tis.Ta byla vedena i na katastru nemovitosti.Ale při vyčíslování se začali hlásit další lidé kterým peníze dluží a částka se vyšplhala až přes výši cenu nemovitosti tak proto se prodej neuskutečnil.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak jsem byla na tom soudě a bylo mi řečeno,že ten návrh na vydání platebního rozkazu mám řešit přes právníka.Tak jsem si moc nepomohla.
Odpovědět
@lenka1982 Urcite zkuste pravnika, ta palka nebude nejak hrozna, sepsani muze stat par tisic, ne-li mene...Ale pokud to je tak jak pises, je mozne, ze se dostanou do insolvence a budete muset prihlasovat pohledavky. Toto by uz asi pravnika opravdu chtelo... Nakonec mozna bud rada, ze to tak dopadlo. Pokud vim a barak byste koupili, ale majitele by meli dluhy, mohl by vam exekutor ten barak presto vzit, i kdyz je vas. Myslim, ze je tam lhuta pulrok. Ale nastve to...Urcite zkuste ale pravnika
Odpovědět
@lenka1982 pokud má protistrana tolik exekucí, tak je rada jasná - vykašlat se na to. Peníze z nich nedostaneš, soud a exekuce tě bude stát čas, nervy, peníze. Když si vezmeš právníka, tak zálohy platíš ty, soud pouze určí povinnost žalovanému uhradit náklady právního zastoupení, které samozřejmě neuhradí. A v případě neúspěšné exekuce budeš platit navíc i náklady exekutora.
Odpovědět
Profilova fotka
O tom už jsem taky přemýšlela,že to necháme být.Ale ráda bych dostala zpět aspoň peníze co jsme do toho vrazili. Byla bych ochotna i přistoupit na splátky ať to klidně platěj po malej částkách. Ještě jsem napsala do právní poradny online,tak uvidíme co mi odpověděj a pak se uvidí.
Odpovědět
@lenka1982 On line poradna ti odpoví, že máš podat návrh na vydání platebního rozkazu. No a já ti odpovím, že pokud protistrana řekne, že nic platit nebude, má spostu exekucí, předlužený majetek, tak šance, že uvidíš nějakou kačku, je nulová. Můžeš vrazit čas, energii a peníze do soudního řízení, kde jediným výsledkem bude papír potvrzující tvé právo. Dost let jsem dělala na soudě, konkrétně na exekucích.
Odpovědět
@lenka1982 bohužel musím souhlasit s @petraxname Ale chápu, že už ten princip a pocit křivdy nedá člověku spát a těžko se smiřuje s tím, že spravedlnosti se nedomůže. :-(
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@lenka1982 bojovat můžete , ale neuvidíte ani korunu. Takže se na to vyprdněte a příště nejdřív prověřit :(((
Odpovědět
Profilova fotka
Já samozřejmě mohu také poradit jen právníka, co se týče pokuty i na případnou náhradu škody za vynaložené peníze, to už opravdu není jednoduchá záležitost. Ale pokud je stav takový, jak píšeš, tak opravdu šance je malá. Na druhou stranu, jsou to fyzické osoby, takže pokud se pohledávka nepromlčí, můžete ji vymáhat i za deset let, jen je potřeba investovat do toho další čas a peníze. Otázka je, zda vám to za to stojí, a zda ti dlužníci nejsou ty typy lidí, co se někde zašijou na sociálních dávkách bez majetku a bude jim to jedno. Tam si opravdu nic nevezmete ani teď ani potom. Doporučuju minimálně sledovat insolvenční rejstřík https://isir.justice.cz/isir/common/i..., kdyby se tam kterýkoliv z prodávajících objevil, tak je nutné podat včas přihlášku. Pak se na vás snad dostane aspoň něco (pokud tam nebudou přednostní pohledávky).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?