Jak nejlépe převést půlku domu?

Profilova fotka
Mamka žije již přes 20 let s přítelem, ale nejsou svoji (je to bráno už jako svazek v případě dědictví)? Každý má 50% domu. Jak nejlépe převést jeho 1/2, aby se zbytečně neplatilo? Nejdříve to chtěl napsat na mne, ale příjde mi to zbytečně komplikované a moc se mi to nelíbí. Nevím, zda není jednodušší se vzít a poté jeho 50% darovat mamce. Když by pak ale převedl majetek v manželství na mamku, jak se chová dědictví v případě, že bychom přišli nejdříve o mamku? ... úplně mi je špatně, když to píšu, ale byla jsem pověřena to zjistit, tak se prostě ptám :-(
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud jde o druha a družku, jsou až v druhé skupině, tj. dědí v případě, že není nikdo z 1. skupiny, tj. nejsou potomci. Pokud jsou, druh nedědí nic. Je ale možnost sepsat závěť a v ní označit, kdo co bude dědit.. nesmí se ale vynechat neopomenutelní dědici, tj. opět děti (jsou tam určitý poměry, kolik minimálně musí děti zdědit). Nevím, z jakého důvodu chcete jeho půlku převádět, on nemá děti a chcete zajistit, aby všechno připadlo v každém případě vám? Pak je možné pak sepsat závěť ve prospěch družky anebo jejích dětí, pokud má dospělé děti, ty musí děsit min. 1/4 jeho dílu. Pokud se vezmou a mamka zemře první, nepomůžete si, protože 50% je jeho a druhá půlka se napůl rozdělí mezi něj a mamky děti.
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici ale pokud by se vzali, tak on pak může darovat majetek komukoli v rodině bez toho, aby se museli dělat odhady a platili se procenta z odhadní ceny ne? Takže dejme tomu, že v případě svatby může darovat svůj díl mamce a pokud by se něco stalo dříve jí než jemu, tak pak jako "otec" může zaživa darovat majetek komu chce ... je to tak? Teď ten svůj díl chce napsat na mne, ale musel by se dělat odhad + platit procenta z odhadní ceny, protože nejsme nijak v přízni - je to tak?
Odpovědět
Profilova fotka
@renatajjj Tak buď převést darem na mamku- aby se neplatila daň, dokládá se tuším čestné prohlášení že spolu žijí, ale to poradí na konkrétním finančáku, nemusí sekvůli tomu brát. A nebo je nově tzv "dědická smlouva", což je také řešení.
Odpovědět
Zdá se, že nezbude nic jiného , než to daň zaplatit. - Je tady ale ještě 2 možnosti: - 1) Vzít se a vzít si to SJM. 2) Nechat majetková práva, jak jsou, sepsat závěti. A na dům s pozemky si navzájem na sepsat doživotní věcné břemeno bytu a užívání - a vložit to na katastr. - A co se týká toho předchozího příspěvku o čestném prohlášení, tak to nevím - leda se fakt zeptat na FÚ.
Odpovědět
Profilova fotka
@martin_kosejk To co píšeš je nesmysl. Nejde to pořevést do SJM jen tak, to by se muselo dělat "rozšíření společného jmění manželů", což musí být provedeno notářským zápisem, z čehož se platí i poplatek notářské komoře, a to není vůbec levná záležitost.
Odpovědět
Profilova fotka
@renatajjj Na stránkách profiprávník jsemnalezla toto: Kdy je darování bezplatné a nepodléhá dani? Darování je osvobozeno od daně darovací v případě, kdy darování realizují na základě darovací smlouvy příbuzné osoby. Tedy osoby zařazené v I. skupině - příbuzní v řadě přímé a manželé, nebo osoby zařazené v II. skupině kam patří například příbuzní v pobočné řadě - sourozenci, synovci a neteře, tedy a strýcové, manželé dětí, tedy zeťové a snachy, rodiče manžela, manželé rodičů, případně pak osoba, která žila ve společné domácnosti s dárcem a společně se podíleli na úhradě nákladů spojených se společnou domácností a to alespoň 12 měsíců před darováním. V případě příbuzenského svazku mezi dárcem a obdarovaným se tak nejen neplatí žádná darovací daň, nemusí se podávat finančnímu úřadu ani daňové přiznání, ale také se nemusí hradit žádná daň z převodu nemovitostí ani žádná jiná daň. Jako jediný výdaj ve vztahu ke státu tak platí pouze platba 1 000,- Kč poplatku za podání návrhu na vklad do katastru nemovitostí. Druh a družka jsou povinni spolužití prokázat finančnímu úřadu Pokud se jedná o dar mezi osobami spolužijícími, například mezi druhem a družkou. Je třeba již dopředu připravit podklady a důkazy o tom, že tito lidé skutečně společně žili alespoň dvanáct měsíců před podpisem darovací smlouvy a společně hradili výdaje spojené s provozem společné domácnosti. Takovým důkazem, který je finanční úřad povinen přijmout, jsou například čestná prohlášení přátel a známých dárce a obdarovaného, dále složenky, či výpisy z účtů prokazující úhradu služeb spojených s bydlením či nájem, dále to může být také trvalé bydliště dárce a obdarovaného na jedné adrese apod. Prokázání spolužití doporučujeme udělat hned po zápisu vlastnického práva do katastru nemovitostí. Vyhnete se tak pozdějším starostem, kdy vás může finanční úřad kontaktovat až po mnoha letech s výzvou k doložení splnění podmínek pro osvobození od darovací daně, kdy však může být už pozdě pro obstarání důkazů o spolužití. Navíc vlastní aktivitou se vyhnete jakémukoliv podezření, že jste se chtěli úhradě darovací daně protiprávně vyhnout. Takže se opravdu zdá, že svatba je zbytečná :-N
Odpovědět
Profilova fotka
@zamilovanadonej .... jéžíš, ty jsi zlatá ... moc moc děkuju. Dám jim to přečíst a na ten finančák raději i tak "dědu" pošlu. Takže vlastně přichystat darovací smlouvu, pak s tím zajít na katastr a pak raději ještě finančák kvůli průkaznosti. Ty webovky profiprávník jsou super, je to tam skvěle vysvětleno. Ještě jednou velké díky - já už se viděla, jak v tom měsíc ležím a furt jen zjišťuju :-) A že se nemusí brát? Tak to bude děda nadšenej - prý svatba všechno kazí ... tak tu mamku si prostě nevezme a nevezme. A to je jim přes 60 :-D .. ještě jednou DÍKY.
Odpovědět
Profilova fotka
@renatajjj Já si totiž pamatuju, že to tu loni nebo předloni někdo řešil, a že manželé být nemusí. Hodně zdaru ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@renatajjj Ano, za života může darovat komu chce co chce. A pokud to daruje v rámci rodiny, nic se neplatí, jen si nejsem jistá, jestli do rodiny patří i nevlastní dcera, jestli si to svatbou pomůžete...
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici .. já nepotřebuju pomoci sobě, ale hlavně mamce, aby když se dědovi něco opravdu stane, tak aby nebyla na dlažbě, protože tak by to dopadlo. Hotovost nemá a já jí nemůžu dát nebo si půjčit milion nebo milion a půl na vyplacení. A s tím jejím důchodem jedině k nám domů ... nebo do nájmu? Těžko. Pokud ona bude zajištěná s bydlením "na stáří", tak to mi stačí. Pak ať se děje, co má :-)
Odpovědět
@zamilovanadonej To holt musíte zvážit, co v konkrétních případech vyjde levněji. Daň? Nebo náklady na SJM? V tomhle případě, když stačí prohlášení o společné domácnosti, tak vyřešeno! :)
Odpovědět
Profilova fotka
@renatajjj Jestli nemá druh děti, tak sepíše závěť a nemusí se ani ženit ani nic darovat ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?