Jak vše skloubit?

Ahoj, hledáme dlouho větší bydlení než máme. Máme 1+1 v OV bez dluhů. Chceme 2+1. U nás v okolí jsou byty strašně drahé, navíc tu vůbec není práce. Rozhodli jsme se, že bychom se asi odstěhovali o pěkný kus dál. Jsou tam hezké byty, levné a mnohem více pracovních příležitostí. Jenže nevíme jak to zkombinovat. Do práce, kterou teď s manželem máme dojíždět nemůžeme, není to dojezdová vzdálenost. Když se tedy přestěhujeme, tak musíme najít oba i novou práci. Teď vůbec nevíme jak se na to bude dívat banka při vyřizování hypotéky. Bude ji samozřejmě asi zajímat na jakou nemovitost, ta je mimo náš region. Budou se ptát, jak to budeme dělat, když máme zaměstnavatele oba tady. Nevím prostě zda to nebude problém a dají nám ji. Asi jim dojde, že budeme nějakou dobu bez práce. Trošku rezervu na to máme. Navíc nevíme, zda to tu prodat a tam koupit s tím, že si vezeme třeba jen 200 000,- hypotéku, nebo zda to tam kupovat za plnou pálku a peníze z tohoto bytu si nechat na účtě jako rezervu pro případ, že budeme delší dobu hledat práci a nebude příjem a přesto budeme muset platit hypotéku a inkaso. A jak dál? Prvně se přestěhovat a pak hledat práci? No asi ano, protože to není dojezdová vzdálenost a nemůžeme tam jezdit na pohovory. Navíc oba chceme větší byt proto, že v dohledné době budeme chtít prcka, což to asi všechno ještě trochu komplikuje. Řešili jste to někdo???? Myslím stěhování daleko za prací, prodej bytu tady a koupi tam? Jak jste to řešili?
Odpovědět
První si tam najděte oba práci. Dovolenou snad dostaneš aby jsi tam mohla zajet na pohovor. Když můžou lidi jet na pohovor z druhého konce republiky třeba do Prahy proč by jsi nemohla dojet na pohovor ? Ta práce je myslím základ pro to, aby jsi mohla spokojeně bydlet v jiném kraji. Jinak co se týká hypotéky, pokud budeš žádat teď kdy máš práci, tak banku nebude zajímat zda v tom novém budeš bydlet. Můžeš to přeci kupovat jako investici třeba na pronájem nebo prostě jen tak do budoucna na důchod, nebo pro rodiče. To si myslím že je nebude zajímat proč to kupuješ. Bydlet a ručit čím máš, práci taky, tak bude záležet jen na výši hypotéky a tvých příjmů a majetku kterým budeš ručit zda ti ji dají nebo ne.
Odpovědět
Kofinko, problém je, že mám za sebou roční hledání práce a opravdu nevěřím tomu, že zajedeme na jeden až deset pohovorů a bude vymalováno a budeme mít práci. Můžeme ji klidně hledat měsíce.
Odpovědět
@kofinka
Odpovědět
@uztotakbude No tak v tom případě bych nešla do rizika hypotéky. Co budeš dělat když ji nenajdeš ? Z čeho pak budeš platit hypotéku ? Asi bych se tedy přestěhovala do nového kraje do pronájmu zatím, pronajala stávající byt, otázka kolik za něho dostaneš a zda budou nájemníci platit a hledala práci. Hypotéku bych si vzala až pak.
Odpovědět
@kofinka Z pěněz z bytu, v kterém bydlíme teď. Psala jsem to v úvodním příspěvku. Za náš byt dostaneme cca 700 000 Kč.
Odpovědět
@kofinka No jo, ale je to region, kde je nájem dražší jak celá měsíční splátka hypotéky :-(
Odpovědět
@uztotakbude Jsi z Boskovic, předpokládám že se jedná o Brno. Jestli ano, tak bych dojížděla autem. Já po bydlení a pracování v Praze vzdálenosti vnímám úplně jinak než dřív. Tam i kolega jezdil z jednoho konce Prahy do centra hodinu, takže z Boskovic do Brna už mi to nepřijde tak daleko :-)
Odpovědět
@kofinka Nejedná se o Brno!!!!! Kdyby se jednalo o Brno tak to vůbec neřeším, protože to je jak když kamenem hodíš. Tam jsem jezdila 5 let denně do školy a zase domů a bez problémů. Je to mnohem dále a s nemožnou dostupností co se spojů týče. Auto nemáme a pořizovat nechceme.
Odpovědět
@uztotakbude Myslím, že chcete udělat moc věcí najednou. Nechci vůbec hodnotit hledání práce a dojíždění na pohovory nebo pak do zaměstnání. Spíš tu hypotéku a pak dítě. Musíte si spočítat, s jakou částkou měsíčně vyžijete, jaké budou náklady na nový byt a jak vysoká by byla splátka hypotéky (na celou kupní cenu i na část, pokud byste koupi z většiny financovali z prodeje 1+1). Je totiž dost těžký nevědět, jaký budete mít příjmy v nové práci, kterou navíc budete hledat neurčitě dlouho a ještě si je výhledově snížit mateřskou. Nová práce (se zkušební dobou nebo dobou určitou) je pro banku dost problém a o plánování potomka bych se jim už vůbec nezmiňovala. Na druhé straně není problém oslovit pobočku v místě, kde ten nový byt má být - znají místní cenovou mapu a klidně můžou nabídnout zajímavější úrok. (My z Brna oslovili břeclavskou kancelář.) K výši hypotéky - čím větší poměr celkové ceny kupovaného bytu a vašich vlastních prostředků (z prodeje menšího bytu), tím nižší úrok - tzn. nejen splátka, ale i celková zaplacená suma. Pokud chcete mít rezervu, což je rozumné, šla bych do kompromisu -. nechat si z utržených peněz např. 10%, s tím několik měsíců vyžijete a zbytek dát do koupě.
Odpovědět
Nezlobte se že to píšu. Ale mám dojem že jste tady chtěla utvrdit, že co děláte je správné. Ale když Vám tady píšou že není moudré vzdát se zaměstnání a žít z peněz z prodaného bytu, tak se čílíte. ;-(
Odpovědět
Sestra s manželem udělali to same, ale v zahranici. Meli byt v jednom meste a rozhodli se stehovat do domku v jinem meste, dost vzdalenem. Zasadni ukol byl, najit tam praci. Idealne oba. Nastesti to bylo mesto vetsi, takze po nejakem case opravdu oba praci nasli a soucasne s tim hledali i podnajem. Dojizdeni by bylo take silene, ale i tak by to snad slo. Kazdopadne nasli praci jeden, druhy za stejne penize, dali vypoved v puvodni praci, prestehovali se do pronajmu a zacali zit v uplne cizim meste, kde nikoho nemeli. Byt dali k prodeji a ten se vlekl nekonecne, byla krize, no hruza. Po roce ci dvou nakonec byt prodali a mezitim si hledali domecek, nakonec ho nasli, meli praci, meli hotovost, dostali hypo, udelali rekonstrukci a bydli. Byl to obrovsky ukol, ktery byl opravdu hodne narocny, ale zvladli to. Samozrejme problemu milion, ale takto se to da.
Odpovědět
@pavlapap Nesouhlasím.
Odpovědět
Článek se načítá
Celé mi to přijde trochu divné... tam, kde není vůbec práce, jsou drahé byty a tam, kde práce je dost, jsou levné? to by mne docela zajímalo, o jaké regiony se jedná. Určitě bych to řešila tak, abych neutrácela peníze z prodeje bytu. Najít tam nejprve pronájem (pokud jsou tam byty levné, nebudou drahé ani pronájmy) a alespoň jeden si tam najít práci. Pokud to dobře chápu, jsi nyní bez práce, není tedy problém na pohovory dojíždět. Vzdálenost v tvém případě dle mne nehraje vůbec žádnou roli. Byt, který vlastníte, můžete zatím pronajmout. A teprve, až budete mít práci v novém místě alespoň půl roku, si tam vzít hypotéku. Možností je více, ale žít z peněz z prodeje bytu je cesta do pekel....
Odpovědět
Profilova fotka
Idealni by bylo samozrejme prvne si tam sehnat praci, jit do podnajmu a pak tam hledat neco ke koupi a mezitim doresit co s puvodni malym bytem.. pokud je ale takovy neresitelny problem, tam dojet na par pohovoru (coz si nedovedu predstavit, co povazujete za vzdalenost, ze tam nemuzete ani na pohovor..?), tak bude asi stejne problematicke jezdit z noveho mista resit prodej/podnajem puvodniho bytu.. pokud tedy nemate zadne zavazky, deti, dluhy, atd. tak to proste risknete, dela to takhle spousta lidi, kdyz chteji odjet treba do ciziny, proste vse prodaji a odjedou tam kam chteji a resi praci a bydleni az na miste, pokud na to mate dobrodruznou povahu a vite, ze chcete zit jinde, tak do toho jdete.. pripadne se rozdelte, jeden z vas odjede do noveho, bude tam shanet praci a az bude situace stabilni, tak se prestehuje i ten druhy, obcas je holt potreba neco obetovat..
Odpovědět
@kamilape Holky já fakt nevím, jestli já neumím psát, nebo vy číst. Mám práci, proč bych ji neměla mít? Nikde jsem nic takového přece nepsala. Stejně jako jsem nikde nepsala, že se chci stěhovat do Brna, viz. přispěvatelka výše. Logicky nechci, když píši o levných bytech a Brno je druhé největší město v republice a byty jsou tam drahé jako vix.
Odpovědět
@martaveg Rozdělovat se rozhodně nebudeme, od toho jsme se nebrali. A ten podnájem já nevím. V čem mi to pomůže? Jestliže by mne měsíční splátky hypotéky stály 3000 Kč a podnájem bude stát 5000 Kč, tak mi to připadá značně nerentabilní. A dojíždění je problém. Jak už jsem tu psala, nemáme auto!!!!! Pořizovat si ho nebudeme. Nejde tam ani tak o vzdálenost, ale o spoje hromadné dopravy, které jsou prostě katastrofické. Moje mamka tam jela na CT do nemocnice, bydlí malý kousek od nás a odjížděla ráno, pak tam uvízla, protože jí ujel vlak a domů dojela pozdě večer s obřími nervy, že jsme jí na netu sháněli spoje, páč nevěděla kudy kam.
Odpovědět
Profilova fotka
@uztotakbude Nasi kamaradi po par letech manzelstvi ted bydleli tri roky oddelene, protoze kazdy mel proste praci jinde, on firmu v Brne a ona moznost ziskat super praxi v Praze, vidali se o vikendech, vzhledem k dlouhodobe budoucnosti proste museli neco obetovat.. zazila jsem to i jako mala u meho tatky, ktery pracoval dva roky v zahranici, mne na tom opravdu neprijde nic tak divneho nebo tragickeho, naopak pro mne by to byla asi jedna z moznosti, aspon by byl vzdy jeden prijem jistejsi nez situace, aby jste byli oba bez prace.. ale beru, ze pro nekoho je to az ta nejkrajnejsi moznost.. v cem je podle mne lepsi podnajem nez hypoteka? kdyz tam tu praci nesezenete a treba ji dostanete nekde jinde, tak budete vazani jen dvoumesicni vypovedni lhutou, kdyz hned vezmete hypo, tak to proste nebude tak jednoduche a omezite si tim moznosti.. nevim jestli to nove mesto znate dobre, ja bych radsi chvili poznavala nez bych se rozhodla pro nejakou lokalitu, kde potencialne zakotvim na zbytek zivota.. uprimne receno jsem asi ani vlastne nepochopila, k jakemu planu se vy ted priklanite a jaky byl smysl dotazu, kdyz ke kazdemu nazoru ostatnich se stavis spis negativne..
Odpovědět
@uztotakbude psala jsi, že máš za sebou roční hledání práce, ne, že už jsi ji našla... tak sorry... jinak souhlasím s @martaveg , vše, co se ti napíše, je špatně, takže mi smysl tvého dotazu uniká... číst umím, pokud jsem si něco chybně vyložila, omlouvám se...
Odpovědět
@uztotakbude Ahoj, souhlasím s ostatními. Pokud nejde ani tak o vzdálenost, jako o špatné spoje, možná by bylo fajn ustoupit ze svého " auto nemáme a ani ho necheme!!!! ", když jste pak v nervu celá rodina když jede někdo k lékaři,. Neříkám jít a koupit auto za půl milionu, ale nějakej šunt za 30 000, co vás nějakou kratší vzdálenost doveze a poslouží. A navíc v dnešní době internetu atd... je normální a běžné žádat o práci i z jiného konce republiky a na ten pohovor tam vždycky dojet. Až alespoň jeden z vás najde v tom městě práci (a samozřejmě pokud vám ten jeden příjem bude stačit na náklady), šla bych do pronájmu, protože je velmi nepravděpodobné, že byste oba našli práci v rekordně krátném čase, byt co máte bych zatím pronajala aby vám to pokrylo náklady na pronájem v novém městě, koukala bych se po možnostech bytů, domů či co chcete, jaká je nabídka, jak se vám celkově v tom městě líbí, jestli tam teda fakt máte oba práci a líbí se vám tam a chcete tam dlouhodobě žít, pak bych střelila byt a šla teprve kupovat nový. A nebo úplně jednoduše, pokud dojezdová vzdálenost je třeba do 50km- zkrátka schůdná, vykašlala bych se na pronájem a prostě bych dojížděla -TÍM AUTEM, a až budete mít práci oba, prásknout do bot, prodat byt a přestěhovat se.hm?
Odpovědět
@kamilape @martaveg Já si ale nepřipadám být zlá. Jen prostě hledám způsob, jak to vyřešit. To ale taky neznamená, že musím souhlasit a řídit se podle první věci, kterou mi kdo navrhne, ne? Prostě mi tohle řešení nesedí, hledám tedy jiné. Čekám, že třeba někdo navrhne něco, co mi bude připadat lepší. Jinak např. bydlení odděleně pro nás prostě nepřipadá v úvahu. Já neříkám, že to tak ostatní nedělají, já jen říkám, že oni si mohou dělat co chtějí, ale my to tak dělat nebudeme. Nájem ok, jasně máš pravdu, bylo by to asi přijatelnější, než hned závazek na 30 let. Jenže budu muset platit náklady na dva byty, na ten co v něm žiji teď a na ten pronajmutý. A dát si do našeho nájemníky? Všude okolo slyším tragické příběhy o tom, jak podnájemníci byt dokáží totálně vybydlet. Jinak to město známe tak nějak normálně. Párkrát jsme tam byli, manžel tam má tetu se strýcem a dvěma bratránky co tam žili celý život, takže by poradili, abychom se zorientovali.
Odpovědět
@jenies Neustoupíme, potřebu auta prostě nemáme. Tady se všude dostaneme vlakem, nebo autobusem. Pět let jsem dojížděla den co den do Brna a zpět na VŠ a šlo to taky. Auto vůbec nevyužijeme. I kdybychom koupili nějaký šmejd za 30 000 Kč, tak tím to nekončí. Na vodu to nejezdí, povinné ručení, pojištění, zimní a letní gumy něco stojí. A navíc šmejd za 30 000 Kč bude věčně rozbitej a při každé opravě lítají tisíce. A to proč? Abych se dostala na pohovory? Když potom už to vůbec nevyužiji? Na dojíždění do práce to fakt není. Sjízdnost v zimě hrozná, navíc projedu víc než vydělám, on mi nikdo nástupku 15 čistého nedá, to ani chlapovi asi ne. Doma máme psa, nemůžeme být 8 hodin denně v práci a další 3 hodiny na cestování. A nájem je sice bomba, ale já už mám taky věk a chceme prcka, kvůli tomu byt hledáme. Nehledám byt s vidinou, že budu dalších pět let pracovat, ale že se za půl roku začnu snažit o miminko, to je ten důvod.
Odpovědět
Profilova fotka
@uztotakbude Tak pokud je pro vas ted mimco vlastne priorita, mate oba ted praci. jste bez dluhu. tak jeste zustante ve vasem bytu, s malym miminem to zvladnete i v 1+1, uprimne receno mne pro rodinu stejne 2+1 prijde male, tak treba byste pak mohli jit rovnou do neceho vetsiho, kde by se dalo bydlet i v dobe, kdy dite/deti budou vetsi.. mne prijde ze tahle situace nema az tak moc reseni a vsechny varianty tu uz byl zmineny..
Odpovědět
@uztotakbude dost si protiřečíš, výše jsi napsala, jak jsou tam kde teď bydlíte špatné spoje, že z vyšetření někdo z rodiny čekal na spoj celý den a teď píšeš, jak jsou spoje super a dostaneš se všude. Tak když všude tak asi i na ty zmíněné pohovory. Navíc mimo dojíždění ti tu několik lidí poradilo podnájem, zůstat tam, kde jste, jít jeden za prací a druhý se přistěhovat a pak napíšeš, že vlastně práci až tak hledat nebudeš protože chcete dítě.... Nejdřív si ujasni, jesli se chceš stěhovat a hledáš práci (viz tvůj úvodní příspěvek) nebo vlastně hledat práci nepotřebuješ, protože chceš dítě ( a v tom případě je logické zústat tam, kde jsi v práci a pak jít na mateřskou- mimochodem PPM se ti vypočítává z platu, takže bych z práce osobně před plánovanou mateřskou dobrovolně nešla) - pak budete práci hledat jen jeden, můžeš jít s chlapem kamkoli, protože už nebudeš vázaná prací atd... ale zatím jsi jakékoli zmíněné řešení smetla s tím, že nelze, nevyhovuje, nebudeš to tak dělat. Nehledě na to, že na zvážení nabízených možností sis dala v průměru ani ne hodinu. Chtěla jsi od ostatních poradit, ale nad těmi nabízenými možnostmi se nezamýšlíš.
Odpovědět
Profilova fotka
Upřímně, auto by jsi využila třeba i pro případné cestování s budoucím prckem k doktoru, až bude nemocný apod. Ale budiž, nechceš, nikdo tě nenutí. V tom případě bych ale opravdu zůstala ve stávajícím bytě, kde máte aspoň jeden snad jistotu práce a budete mít z čeho živit dítě. Do budoucna s větším dítětem, popř. dětmi je 2+1 stejně na houby, budete potřebovat něco většího a nemá smysl si vzít hypo např. na 5 let na byt v jednom městě, kde ani nemáte práci, a pak hledat něco většího. Holt bych to překlepala do skončení rodičovské v tom stávajícím a pak si našla nejdřív práci tam, kde budete chtít zůstat a poté najít nemovitost v tom místě.
Odpovědět
Vůbec nerozumím tomu co chceš. To, co popisuješ, je souběh několika úkonů, které na sebe nikdy nebudou perfektně navazovat - prodat byt, koupit byt, oba hledat práci, do půl roku dítě. Zároveň tomu nic nechcete obětovat - dočasný pronájem, auto a dojíždět, bydlet chvilku odděleně. Jaká je vaše představa průběhu? Jde to opravdu zrealizovat tak, jak máte v hlavě? Třeba zjistíš, že řešení bez kompromisu neexistuje.
Odpovědět
první dovolená v Jugoslávii a pak už jen samé klady a pozitiva.... Kdo by to nechtěl.
Odpovědět
Stěhování a změna práce není pohodlná, ale kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Jinak u nás to bylo tak, že manžel jezdil po práci 100 km na pohovory, našel si práci, dal výpověď, našli jsme si pronájem, zabalili jsme 2 děti, psa a odstěhovali se 120 km daleko, kde jsme nikoho neznali. Ve zkušební lhůtě nám banka dala hypotéku na pozemek, ale sakra zkoumala, jestli manželův plat je nadprůměrný a proč ke změně zaměstnání došlo. Rozhodně je dobré mít stabilní práci před mateřskou, kvůli mateřské a rodičáku.
Odpovědět
@martaveg Taky mi přišlo jako nejlepší řešení zůstat v současným bytě a pořídit si prcka do něj a až pak řešit tuhle šarádu. Ale - pokud to tak @uztotakbude udělá a bude žádat o hypotéku, s mateřskoou nebo rodičákem bude mít daleko horší pozici než ze stálého zaměstnání. Každopádně neví, jak to udělat a jakýkoli návrh je špatný, takže....
Odpovědět
@martaveg V 1+1 s padesátikilovým psem co slintá a všude jsou chlupy + dva dospělý a novorozenec? Tak to asi radši ne. Chci aby měl prcek vlastní pokoj, kam pes nebude moct.
Odpovědět
@jenies Jenies, já si neprotiřečím, jen jste to nepochopila. Moje matka byla tenkrát v nemocnici právě v tom městě, kam bychom se chtěli stěhovat. Tedy ne tady někde v okolí!!!!
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?