Jak vybrat dům?

Ahoj, jsem tu "nová" - zatím jsem jen zvědavě okukovala alba ostatních :) Abych přiblížila situaci - poohlížíme se po nějakém domku ke koupi a momentálně máme "na výběr" ze dvou možností. Zrekonstruovaný domek s novými okny, rozvody atd., bylo by ale potřeba změnit dispozici, nejspíš předělat topení a dodělat plot - ještě dřív, než bysme se nastěhovali. Lokalita je taková "horší" - občanská vybavenost není přímo v místě ale ve vedlejším městečku, vzdáleném cca kilometr - ovšem já jsem bez řidičáku a starší dcerka půjde příští rok do školky. Druhá možnost je domek v horším stavu - byla by potřeba výměna oken (i kvůli úspoře za topení atd.), časem nová fasáda a možná i střecha... domek je o něco větší, lepší dispozice, větší pozemek (ale to pro nás není rozhodující - Přemek Podlaha není náš vzor :) ), pro mně lepší lokalita - veškerá občanská vybavenost v místě, navíc zde mám zázemí v podobě prarodičů, což se vždycky hodí :) Cena je za oba domy stejná, ale u druhého předpokládám větší náklady na rekonstrukci a nerada bych dopadla tak, že budeme bydlet v domě, který nebude "nikdy" hotový... Takže otázka je jasná - co by pro vás byla "lepší" možnost? Samozřejmě rozhodnutí bude na nás, spíš mě zajímá, jestli třeba někdo řešil stejnou situaci a k čemu všemu je třeba ještě přihlédnout. Díky za všechny názory a postřehy :)
Odpovědět
Profilova fotka
Za mě druhá možnost bez váhání. Přijde mi, že má celkově víc pozitiv. Ale práce na tom bude dost, to ne že ne. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@maroussia určitě druhá možnost, i kdyby to mělo být dražší - pomoc v místě je nedocenitelná. Navíc když nemáš řidičák a nemohla bys třeba odvézt starší dceru na hlídání k prarodičům. Vidím to jen na sobě, my bydlíme v Plzni, ségra v Plzenci (cca 5 km za Plzní), prarodiče máme na severu, a už je to občas ,,problém", když chceme si dát jen nějakou maličkost. Benzín, čas... a pomoc občas prostě potřeba je... a když má i dům lepší dispozici, je to lepší. Navíc rekonstrukci si uděláte podle sebe ;-) držím palce, ať se rozhodnete jakkoliv, tak budete spokojení.
Odpovědět
Za mě taky druhá možnost a hlavně to zázemí v podobě prarodičů /pokud spolu máte dobré vztahy/ je k nezaplacení. Sama mám v okolí rodinu a jsem za to ráda, ať se to týká třeba případného pohlídání dětí, nebo i společných příjemných chvilek u šálku kávy :-) . Také je ale třeba přihlédnout k vašim finančním možnostem, pokud mají domky stejnou cenu a u druhého budete muset ještě hodně peněz nasypat do rekonstrukce... pak je to na zvážení... Pokud ale vám nějaké penízky na tu rekonstrukci zbudou, pak se nemusíte bát, že "budete bydlet v domě, který nebude "nikdy" hotový"... Přeji dobrou volbu :-)
Odpovědět
taky druhá možnost a smířit se s tím, že možná nebude "nikdy hotový" :) ale samozřejmě je nutné si nechat udělat rozpočet a posudek, co je třeba opravit, vyměnit a jaké budou investice...bez toho ne...
Odpovědět
@kamilape Výborná připomínka! A kdo je na takový posudek nejlepší? Na prohlídku s makléřem si asi stavební firmu nepřivedu a kvalitu zdí já sama (a bohužel ani manžel) neposoudíme... :)
Odpovědět
@katty.w Prarodiče jsou z mé strany (moji rodiče), takže ano, vztahy máme dobré a čím jsem "starší", tím víc mi přijde pohodlné bydlet někde, kde to znám, obzvlášť teď s malými dětmi :) :) S financemi by takový problém nebyl, nějaké úspory máme a i do budoucna počítáme s našetřenými penězmi, ani hypotéka nebude taková, že by nám zlomila vaz - což je ostatně jeden z hlavních důvodů, proč uvažuji i o domě v "horším" stavu - i když i se starými okny se dá žít, co si budeme podívat, že :)
Odpovědět
Profilova fotka
@maroussia taky se mi zdá lepší druhá varianta... možná i proto, že my sami jsme koupili dům asi 400 m od domu mých rodičů a zatím to má samé pozitiva a to ještě nemáme děti, pak bude hlídání a vyzvedávání ze školky k nezaplacení.... rekonstukce u nás probíhá za provozu, což by teda ale s dítětěm bylo trochu složitější, ale jsou tady i tací, co to zvládi :-)
Odpovědět
@v_anilka Do rekonstrukce za provozu bych se s dětmi (máme dvě) pouštěla nerada, ale naštěstí teď bydlení máme a budeme ho mít do doby, než si zajistíme nějaké další, takže tohle by problém nebyl :) Zkusím sehnat někoho, kdo by se na dům dokázal podívat "odborným" pohledem, jestli by nebylo snažší a levnější ho rovou zbourat a na jeho místě postavit něco pořádného :)
Odpovědět
Profilova fotka
@maroussia to je v tak špatným stavu, že by bylo lepší ho zbourat? To snad ne :-/
Odpovědět
@maroussia Na prohlídku s makléřem si nějaký stavební dozor klidně vem, řekne vám to hned, kde je co špatně a kolik by to tak stálo a to se také může odrazit na ceně :) . Navíc kolikrát odhalí skryté vady, kterých byste pak mohli litovat.. Navíc, já se na prohlídkách soustředím spíš na dispozici, výhled, sousedy a max. tak nosné zdi. Kdežto dozor chodí a kouká na ten dům z odborného hlediska - od čeho je ta prasklina a kolikrát ti i řekne, že tvoje vymyšlená změna dispozice není realizovatelná..
Odpovědět
Původně jsem nechtěla,ale přidávám odkaz na ten druhý http://www.sreality.cz/detail/prodej/... @v_anilka @kamilape @dannu
Odpovědět
@maroussia no, tohle není jen na drobné opravy na fasádě... řekněte si, kolik jste ochotni do toho vrazit a co čekáte, jak to potom bude vypadat... přijde mi, že jsou tam mokré zdi, rovné nebudou nikdy, stropy zrovna tak, zasekat topení a tak...není mi jasné, zda to je celé jeden dům.. ta přístavba k tomu patří? na fotkách není a 80 m2 obytné plochy tomu neodpovídá... a rozhodně si na prohlídku někoho vemte...
Odpovědět
Článek se načítá
@maroussia Zevnitř to vypadá líp jak z venku. ;-) Sestra se švagrem kupovali mnohem větší ruinu a mají krásné bydlení. Do rekonstrukce dali asi 1,5 mil. :-)
Odpovědět
@citun To je přesné, uvnitř barák, zvenčí ruina :D No, za tu cenu bysme měli nový barák, že :)
Odpovědět
@kamilape Tak ten inzerát beru s rezervou, ofouklá fasáda je to poslední, co bych řešila :) No, koukneme a uvidíme, zase by mě mrzelo, kdybysme se nešli ani podívat :)
Odpovědět
@maroussia Taky záleží za kolik máte tam u vás pozemky. ;-) Tady vyjde pozemek na cca 800 tisíc.
Odpovědět
Profilova fotka
@maroussia Pokud nemáš řidičák, volil bych také druhou možnost. Nad tím inzerát sem se docela zasmál :-D Drobné opravy fasády a že dům je vhodný ihned k obývání ... :-D Podle fotek by to chtělo podříznout, odizolovat, fasádu, okna, možná střecha, otázka je co je v podlahách. nějaké ty rozvody a pár úprav by tam určitě neškodilo... koupelna, kuchyň, podl.krytiny.... Pak také záleží kolik máte financí na rekonstrukci ... tady bude práce celkem dost.....
Odpovědět
@petrsv1000 No to jsem se teda při sobotě docela vyděsila :D Ale tak věřím, že "bydlet" se tam dá, za provozu to snad nespadne... Přidávám tedy pro zajímavost i ten druhý inzerát :) http://www.sreality.cz/detail/prodej/...
Odpovědět
@maroussia Vypadá dobře, ale v ložnici je vidět vlhkost na zdi, takže asi není podříznutý a odizolovaný. Takže další náklady na opravy a navíc je to jen 2+kk. Jestli si neuděláš řidičák tak jdi do toho druhýho. ;-)
Odpovědět
@citun Dispozice je 2+kk, ale na metry je to podle inzerátů skoro stejné jako ten první - 80 vs 75 (což mi teda vrtá hlavou), každopádně teď bydlíme v 55 m 2+1 se dvěma dětmi a je nám tady trošku těsno :D :D Řidičák by mě asi stál míň času, peněz a úsilí než oprava toho prvního, to je fakt :) :) Každopádně se jdeme na oba podívat a uvidí se, pod mostem nejsme, tak zase tolik nespěcháme :)
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych volila určitě podle lokality a dostupnosti rodičů. S domem se dá udělat ledacos, ale lokalitu nezměníš. Nejde jen o dojíždění do školky, ale jednou budou děti jezdit samy, budou se chtít třeba vrátit až navečer a dojíždění bude problematické. A až budeš chodit do práce a děti do školy, budeš opravdu vděčná za hlídání v místě bydliště. My jsme taky volili mezi městem a vesnicí za městem a jsem opravdu ráda, že jsme zůstali ve městě i když za cenu toho, že dům opravujeme za pochodu a nevypadá hned tak, jak bych si představovala. Ale je pravda, že manžel je kutil a i mně to předělávání baví.
Odpovědět
Profilova fotka
@maroussia Tak děsit te rozhodně nechci, jo bydlet se tam asi dá, ale reko by tp chtělo jako sůl.... z toho druhýho odkazu moc poznat není, každopádně třeba jen to topení pouze kamny také není žádná výhra....
Odpovědět
@maroussia pocitej, ze ten horsi barak sezere na reko jeste tak 2mil, ten lepsi mozna 1mil... ale... nikdy nevis,... do domu nevidis a spoustu veci objevis, az zacnes.... kamarad takto rekonstruoval dum po babicce, puvodni plan byl jen sundat po venec... ve finale musel zbourat vse a kopat i do zakladovky....
Odpovědět
@petrsv1000 Já jsem to zděšení brala jako nadsázku :) Nicméně, dnes jsme se tam byli podívat a "dům" je vhodný skutečně leda ke zbourání, k obývání ani náhodou... docela "obdivuji", jak někteří lidé dokáží bydlet... a to si myslím, že nemám nijak přehnané požadavky na bydlení... no, byla to docela síla při pátku, budu sledovat, zda to někomu prodají, nám určitě ne :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?