Jde převést zástavu z prodávané na kupovanou nemovitost

Profilova fotka
Existuje možnost, jak převést hypotéku, tedy zástavu z prodávané na kupovanou nemovitost? Bylo nám řečeno poradkyní, že nejdřív musíme být vlastníky nové nemovitosti (koupit ji za vlastní) a až pak na ni banka převede zástavu. Opravdu to nejde jinak? (Podotýkám, že možnost převodu na další nemovitost např. v rodině k dispozici nemáme.) Díky moc.
Odpovědět
Profilova fotka
@flyout Čisté řešení je takové, že prodáte vaši nemovitost, doplatíte hypotéku a nakupovanou nemovitost si vezmete novou hypotéku. To, co popisujete, je v praxi neproveditelné (jedině snad, že byste měli tu hotovost). Myslím, že by to však bylo tak, že by vám banka stejně nedala souhlas se změnou zástavy. Ta vaše stávající hypotéka je účelová a prodejem účel zanikne. (I kdyby třeba banka se změnou zástavy souhlasila, tak vy už si nemůžete ze základu daně odečíst zaplacené úroky z té hypotéky. Zeptejte se ve vaší bance, co vám vůbec povolí....
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem to dělala pres dům rodičů. Přestěhovala jsem hypo na něj a pak na novou nemovitost. Každá ta "změna" stála 10tis, ale vzhledem k tomu, jak výhodné úročení mám, nechtěla jsem splácet s pokutou a brát si novou.
Odpovědět
Profilova fotka
@wiki85 To jste měla štěstí. My právě máme jedny rodiče s družstevním bytem a druhé na Slovensku🙂
Odpovědět
Je tam víc možností jak to řešit, záleží na vaší konkrétní situaci. Jedna možnost je, že si vezmete druhou hypotéku na druhou nemovitost a budete splácet obě hypotéky najednou a za každou hypotéku budete ručit jednou nemovitostí. Podmínka je, abyste měli dostatečný příjem na splácení obou hypoték - z pohledu banky by součet splátek neměl přesáhnout cca 40-50% vašich společných příjmů. Nebo se dá navýšit tu stávající hypotéku, kdy budete ručit oběma nemovitostma a banka vám nad rámec stávající dlužné částky půjčí ještě další peníze na tu druhou nemovitost. To se vám vyplatí zejména pokud už máte nějakou část té původní hypotéky splacenou. Protože banka vám tu celkovou dlužnou částku zase rozpočítá např. na 30 let a tím pádem nebude ta splátka tak vysoká, jako kdybyste spláceli dvě hypotéky najednou. Samozřejmě i v tomto případě bude banka posuzovat, jestli máte dostatečný příjem na splácení navýšené hypotéky. V obou případech můžete následně jednu z nemovitostí kdykoliv prodat. Nebo můžete nejdřív prodat jednu nemovitost a teprv poté koupit druhou. Pokud to máte pro vlastní bydlení, tak budete muset pravděpodobně jít na pár měsíců do nájmu.
Odpovědět
Profilova fotka
@flyout A nebo se zkusit domluvit s kupujícími, že zástavní právo se ponechá a bude odebráno po převodu vaší nové nemovitosti. Myslím, že dnes je takový hlad po nemovitostech, že by mohli ustoupit, sice to zní blbě, ale zkuste využít situace.. Smluvně vám to ošetří právník realitní kanceláře, třeba i s nějakou nesmyslně vysokou smluvní pokutou, ať mají jistotu. My jsme třeba předali dům ještě před převodem a vyplacením částky, protože nás kupující uprosili, neboť jim končila smlouva v nájmu.
Odpovědět
@wiki85 to by ta kupující strana musela mít komplet hotovost, protože si nemůže vzít hypotéku na to, kde má někdo jiný zástavu. Za mě je vaše řešení nepoužitelné.
Odpovědět
Profilova fotka
@luckavra Tak tuto informaci tazatelka neuvedla.
Odpovědět
Profilova fotka
@wiki85 @luckavra @m_i_r_e_k Děkuji všem za rady. Nakonec jsme to vzdali. Kupující nemají hotovost a celé by to bylo velmi komplikované🙂 Šlo o to, že prodáváme náš velký byt a jdeme stavět dům. Mezitím jsme ještě chtěli hypo z bytu přenést na jiný malý byt jako investici a bydlet v něm, než postavíme. Ale co podle nás bylo logicky jasně proveditelné, to je v systému hypoték a zástav bohužel neproveditelné.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?