Je reálné koupit byt za méně než za kolik je inzerován?

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda má někdo zkušenost s tím, že nabídl prodávajícímu nižší cenu, než za jakou byt původně inzeroval a povedlo se mu byt koupit za míň? Popíšu naši zkušenost: Měli jsme vyhlédnutý krásný byt přímo v místě, které nám vyhovovalo. Jednalo se o byt v družstevním vlastnictví, nějaká firma ho koupila jako vybydlený, zrekonstruovala a nabízela přes realitku. Bohužel na prohlídce se ukázalo, že v rámci rekonstrukce hodně zvětšili koupelnu a tudíž se zmenšila předsíň a obývák. V realitce za byt chtěli 3.5 mil a my byli první zájemci. Makléř nám volal asi 3 dny po prohlídce jestli máme zájem. Když jsem řekla, že ne, tak nabídl slevu (žádná částka nepadla, ale předpokládala jsem tak 100 000 Kč). Vysvětlila jsem, že byt je na nás moc malý, trochu jsme o tom porozprávěli a rozloučili se s tím, že kdyby měl něco podobného, tak se ozve. Po pár týdnech marného hledání jsme s manželem došli k názoru, že vezmeme tento menší byt a časem koupíme větší. Byt mezitím zlevnil na 3.3 mil. Volala jsem v pondělí makléři s tím, že máme zájem. Řekl mi, že v bytě byla v pátek zájemkyně, která nabídla výrazně menší částku, než jakou za něj teď chtějí, ale že byla první kdo byt opravdu chce a že promluví s majiteli o její nabídce a pak se mi ozve (slíbil úterý dopoledne). V úterý dopoledne se neozval, tak jsem volala sama a řekl mi, že majitelé teď nemají čas a že zavolá v 16:00 a sdělí mi verdikt. Pak už nikdy nezavolal ani neposlal sms a byt byl ve středu veden jako rezervovaný. Myslela jsem, že makléři jsou placeni z prodejní ceny, tudíž mají víc peněz, když se byt prodá dráž. Proto mi vrtá hlavou, proč by makléř dal přednost nižší nabídce. Obzvlášť když byl byt v nabídce více než 2 týdny. Můj manžel si myslí, že zájemkyně před námi dala makléři něco do obálky a dohodli se mezi sebou. Stává se to? Má tedy smysl smlouvat o ceně? Díky za všechny komentáře :-)
Odpovědět
Bohužel dost běžná praxe je, že makléř se dohodne se zájemcem na relativně nižší ceně, majiteli řekne, že za víc se prodat nedá a ve skutečnosti shrábně od zájemce pár desítek tisíc do kapsy. Takže ano, stává se to. Známá teď nedávno měla zájem o byt a když nabídli částku, tak jim makléřka řekla, že zájemce mají a záleží, o kolik víc dají do obálky.
Odpovědět
Myslím, že smlouvat asi nemá cenu. Kromě toho, stejně jste psala, že je byt malý. Nám se zase stalo, že jsme vznesli nabídku na domek, bylo nám řečeno, že ve stejné výši mají další dva zájemce, 200 tisíc jsme přidali a bylo nám zase odepsáno, že majitel čeká, až si další zájemce vyřídí hypo na částku o dalších 200 tis víc. A velmi nemile makléř nesl, když jsem se, zcela nevinně, zeptala na zimní zahradu a bazén, protože jelikož nebyly zakreslené v katastru, byly to v podstatě "černé stavby". A ejhle, doporučené dopisy - jak na obec tak na st. úřad se ztratily. Oba. Takže ve finále jsem vlastně ráda, že to prodali někomu jinému a nemám popotahování s institucema, jako stavební úřad a tak podobně. Moc nerada bych se totiž stala "výstrahou pro ostatní" kdy by si na úřadě řekli,, hele, taková sympatická Alice, šoupnem jí pokutu........ Takže realitkám až tak úplně nevěřit....., nepotkala jsem jedinou, která by byla takříkajíc machr v oboru. A že jsem jich za ty dva roky potkala dost.....
Odpovědět
Já fakt nechápu, proč se lidé nepokusí prodat byt sami. Na co potřebují předražené služby RK? Smlouvy a úschovu není problém řešit advokátem nebo notářem za zlomek ceny, co požaduje realitka.
Odpovědět
No a nebo měl makléř pevnou částku kolik chce shrábnout a když měl vážné zájemce a majitelé mu na to také kývli, tak šel do jistoty. Z vlastních zkušeností a z toho co prodělali moji známí mám mínění o těchto makléřích v nepublikovatelných slovech. Já jsem nakonec kupoval pozemek tak, že jsem kontaktoval majitele přímo, nabídl částku a ušetřil cca 30% z ceny nabízené makléřem...
Odpovědět
Realitní makléři jsou ta největší verbež... Kolikrát se domluví i s kupujícím na nižší ceně a z toho pro sebe % a majiteli řeknou že to nejde prodat za inzerovanou cenu a plno keců kolem toho viz váš případ... Doporučuju si najít majitele a kontaktovat přímo s nabídkou, aktuálně děláme něco podobného s jedním pozemkem, makléř, který je známý partnera prodávající mi odsekl, že sleva max 100tis, majitelce píšeme že koupíme o 1mil levněji, inzeruje už 2roky a navíc je pozemek aktuálně zatížen exekucí
Odpovědět
Bohužel musím souhlasit s iveta_89, je to tak. A nejde mi o tu provizi, chápu, že je to jejich práce, ale v momentě, kdy si všechny detaily zjišťuju sama, ať na webu, telefonáty na obecní úřady, na katastr a tak podobně, tak ta odměna realitce není adekvátní. Za těch pár let jsem narazila většinou na takové, kteří o tom nevědí téměř nic, o blbě nastavených smlouvách nemluvě. Prodávali jsme nemovitost v Praze, celý prodej jsem zajišťovala já a mohu říct, že komplet smlouvu nám zpracovala notářka (13-ti stránková obludnost, kde bylo uvedeno komplet vše, včetně přepisu vody, elektriky, dat, do kterých máme nemovitost vyklidit s tím, že věci, které tam zůstanou po tom datu jsou považovány za věci opuštěné a kupující si s nimi může dělat co chce. Celé vypracování smlouvy včetně notářské úschovy stálo do 50-ti tisíc, takže pokud vezmu v úvahu, že by si realitka vzala 5%, jejich provize by byla kolem 700 tisíc, což je dost masakr. Jinak pozemek, který jsme kupovali jsem si našla sama, sama kontaktovala majitele, leč ten bohužel chtěl přes realitku, protože to byla nějaká rodinná známá. Nicméně stejně nedovedla zjistit, co jsem chtěla, takže ji zcela určitě nikomu nedoporučím.
Odpovědět
@barbora2017 Nevim, co to je za město, ale realitky mají stanovenou provizi různě. Třeba v mém rodném městě, když jsem poptávala realitku, požadovali všichni fixní provizi, nezávislou na tom, za kolik byt prodají.. takže je pochopitelné, že by skočili po jistém zájemci a tím pádem rychlé provizi, když by jim prodávající souhlasil se slevou. Takže ne, nemuselo jít nutně o obálku.
Odpovědět
Profilova fotka
tak za zeptání nic nedáš... Ad provize - např. p. makléřka, přes kterou jsme kupovali dům, měla fix 100t a snažila se na obě strany seč mohla, aby vyšla všem vstříc - majitelům s prodejem a stále slušnou prodejní cenou, nám kupujícím nějakou slevu s majiteli vyjednala, na výši částky za kterou se prodává jí tedy nezáleželo. Teď prodáváme byt - makléř si řekl % z prodeje, což vycházelo na 170t. Kupující nabídl nižší částku než jsme chtěli, cukali jsme se, a tak něco málo přihodil a makléř si snížil provizi na 90t. Což nám připadalo fér, a i když to nebyla cílová částka, prodali jsme. Tak si to nějak přeber, jak by to mohlo být u vás.. :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@iveta_89 Kdyby vám to nedopadlo, zkuste p. Ivonu Šneidrovou - Újezd / Klánovice / Sibřina / okolí je její rajón a mohu ji jedině doporučit, přinejhorším nic nesežene :-) ale je to milá snaživá paní, která to tu zná.
Odpovědět
@charado Černé stavby jsou docela běžná věc a nemyslím, že by to byl úmysl majitele kolikrát. Je to tím, jak se mění zákony, co nebylo potřeba dříve je teď. Lze to dokolaudovat později. Také jsme řešili u našeho domu, ještě z dob co postavili rodiče. Jen se to dodělalo později... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
třeba byl pro majitele důležitější člověk, který to opravdu chce, byť za nižší cenu. Prodávala jsem byt sama bez realitky, ale taky jsem ho podržela prvnímu člověku, který měl vážný zájem a zarezervoval si ho, i když se o pár dní našli jiní, kteří ho chtěli přebít.. to se prostě nedělá ;-)
Odpovědět
@rimmer S kontaktováním majitele je trochu problém. My to takhle zkoušeli, ale paní majitelka měla ve smlouvě, že pokud prodá mimo služby realitky, bude pokutována, takže se s prominutím podělala :-D
Odpovědět
Článek se načítá
@karol_mrkev Tak to se ani nedivím, smluvní pokuta bývá ve výši provize. To, že dodržují smlouvu, přece není "podělání se".
Odpovědět
@karol_mrkev Jo, to záleží na realitce. Na jihu je jeden expert a ten má smlouvu postavenou tak, že i po skončení smlouvy, pokud to majitel prodá, mu náleží provize. Což si myslím, že není úplně fér. Já měla smlouvu bez této klauzule, evidentně rozlišuje, komu dá co podepsat. Ale osobně si myslím, že pokud realitka kupce nenajde, provize jí nenáleží.
Odpovědět
@heryna no, já bych to za až tak běžnou věc nepovažovala...... Nedávno jsme byli na prohlídce, měli na zahradě zahradní domek a otevřené posezení, které bylo jednak větší než 25 metrů a ještě bylo nalepené půl metru od plotu souseda...... Mohlo by se taky lehce stát, že by se to muselo zbourat. Takže asi tak.
Odpovědět
@vineta Já měla ve smouvě klauzuli, že pokud prodám sama, tak RK nenáleží žádná provize. Když jsem to do té realitky psala, byl chlap vzteky bez sebe, nejdřív byl hnusný a pak psal maily, že s tím nepočítal, že to prodám sama atd a ať mu aspoň zaplatím reklamu. Jelikož se to prodalo bez jakéhokoliv vyhledávání na realitních serverech, kupovala to firma ze Strakonic, která má známého na obci a tudíž ví, co se tam děje a co je a není k dispozici, slušně jsem ho odmítla.
Odpovědět
@charado Aha, no to je dost netypický a pro realitku nevýhodný, tak se divím, že to některá ve smlouvě umožní .. s tou typickou snahou všechno vošulit se jim ani nedivím, že to ve smlouvách nemívají.
Odpovědět
@charado My jsme to řešili. Měli jsme na zahradě velký cihlový zahradní domek, nalepený na plotě sousedů, přístavek na auto a schodiště u domu, které navíc, nebylo od plotu sousedů ani metr. Prostě nepovolených staveb z dob dřívějších je hromada. Ale lze to řešit zpětně. Museli jsme to zanést do územka, oběhat podpisy sousedů a bylo...Zbourat to lze samozřejmně na pokyn, ale černé stavyb nejsou nic neobvyklého. To má skoro každá starší zástavba a lze to řešit. Takže asi tak.
Odpovědět
Dobrý den, děkuji všem za příspěvky. Nevím jistě, jestli se jednalo o úplatek, jen to manžela napadlo jako možné řešení. Možná měla paní peníze ihned v hotovosti a proto dostala přednost. Každopádně to, že makléř ani nezavolal, aby mi řekl, že byt už není k dispozici považuji za neslušné. Koupit byt přímo od majitele by bylo fajn, ale na Bezrealitky.cz není moc nabídek v námi vybrané lokalitě a ty ceny jsou ještě horší než na Sreality. A navíc tam prokazatelně inzerují i realitky a tváří se jako přímí majitel. Takže je to těžké. Musíme prostě hledat a doufat :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?