Jak často můžu počítat s navštěvou majitele kvůli kontrole při pronájmu?

Dobrý den V případě pronájmu bytu 2+1 cca 60 m cca 6-7 tisíc měsíčně (bez energie), jen minimálně vybavený... Jak často můžu počítat s návštěvou majitele na kontrolu nemovitosti/bytu? Nemůže my předpokládám neohlášeně "tajně" vlézt do bytu aniž bych o tom věděl? A frekvence kontroly by měla být v nájemní smlouvě...? Správně? Jaká je tak průměrná frekvence kontroly bytu? 1x měsíčně?
Odpovědět
Z mých zkušeností probíhala kontrola bytu majitelem cca jednou ročně - když přinesl vyúčtování energií a řešili jsme přeplatek/nedoplatek. Mimo této návštěvy jsme se s majitelem vlastně neviděli. Teď máme pronajatý rodinný domek, majitel si občas přijede něco uložit na půdu, ale vždycky dopředu napíše. Asi jsme měli štěstí na domácí, ale vždycky vztahy fungovaly korektně a spíše na domluvu, než přesný výčet ve smlouvě. Jinak si myslím, že bez tvého souhlasu na neohlášenou kontrolu přijít nemůže. A nejlepší způsob jak to zajistit je, dát si svůj zámek do vchodových dveří. Koneckonců, co ty víš, kdo všechno může mít klíče - třeba předchozí nájemník.
Odpovědět
No já jsem vždy bydlel v domě, v nájmu nikdy, takže s tímhle nemám zkušenosti... Takže jako při pronájmu bytu si klidně můžu (a běžně se to dělá) vyměnit zámky od bytu a klíče mám jen já...? Tzn že majitel nemá ani klíče od svého bytu od té chvíle...? Jako pro mě je tohle novinka... já si myslel že majitel bytu má VŽDY klíče od bytu bez ohledu na to komu ho pronajímá... ?
Odpovědět
@trs_trs mně domovnice lezla do bytu bez me pritomnosti,tak jsem vyměnila klice a byl klid. Nemohla mi vyčítat výměnu klíčů,protože by se přiznala ke šmejdění.
Odpovědět
@trs_trs Já myslím, že vždy záleží na dohodě. 1x měsíčně je extrém, který se ale využívá někdy v případě, že majitel nechce platit daně, pronajímá na černo a chodí si pro peníze hotově do bytu. Ale pouštět dovnitř ho nemusíte, to záleží na dohodě. A podle NOZ si myslím, že nájemník je chráněný opravdu hodně a může si samozřejmě vyměnit zámek. Pokud mu to majitel ve smlouvě zakáže a on chce mít dobré vztahy, tak to dělat nebude. Většinou ale majitel chodí tak jednou dvakrát ročně max.
Odpovědět
No my jsme viděli majitele jen při předání už to bude rok od pronajmutí a nebyl tady ani jednou :)
Odpovědět
Bydlela jsem v podnájmu několikrát a nikdy mi tam nikdo nelezl, dokonce mi sami doporučovali, abych vyměnila zámky, protože měli klíče předchozí nájemníci. Já jsem taky pronajímala byt a byla jsem tam jen 1x při předání, když se nájemníci stěhovali pryč. Ale byla jsem domluvena se sousedy, že kdyby se jim něco nezdálo, tak dají info. Ale rozhodně bych tam nelezla bez přítomností nájemníka. Takže pokud si nejsi jistý, tak si to nech specifikovat ve smlouvě a vyměň zámek.
Odpovědět
Majitel může do bytu vstupovat kdykoliv když vám návštěvu oznámí předem a za vaši přítomnosti. Nas jedni nájemníci pořád zvou at prijdem,jsou to cizinci a chtějí se přáteli.Tak nás být vidíme cca každé tři měsíce.Kdysi jsme jeden byt rok nevideli a jednoho dne kdy po nezaplacení nájmu do bytu vstoupili a to co dokázal člověk udělat z bytu byla tragédie.
Odpovědět
Profilova fotka
Majitelé tu za tu dobu (od půlky února) byli 2x - vždy spíše na návštěvě, když měli cestu kolem, než že by jeli kontrolovat. Klíče ale mají, kdyby se něco stalo (třeba praskla voda nebo tak něco) a my nebyli doma, aby to mohli řešit.
Odpovědět
S výměnou zámků je pak taky možná varianta, že domácímu dáte klíč v zalepené obálce pro případ nějaké havárie a vaší nepřítomnosti. Domácí má tak možnost se do bytu v případě nouze dostat a vy si můžete kdykoliv vyžádat kontrolu neporušenosti obálky.
Odpovědět
zvažovali jsme pronajmout byt a naše podmínky by byly v prvním půl roce přebírání nájemného osobně v našem bytě a tím i kontrola bytu, po prověření platební disciplíny a chování nájemníka v bytě, bychom přešli na placení na účet a kontrolu jednou za půl roku.nikdy bychom nesouhlasili ,abychom neměli k našemu bytu klíče, stále je to náš byt a je pouze pronajatý i když nový zákoník se tváří spíš jakoby to byl byt nájemce. stejně tak bychom si našli nájemníka , se kterým by se šlo domluvit a on by to chápal, že nebude mít v bytě zvířata, nebude nikdy v bytě kouřit a nebude dělat žádné stavební úpravy bez domluvy s námi a že v bytě nebude bydlet nikdo jiný než my odsouhlasíme.a to bychom právě kontrolovali.nájemní smlouva by byla na dobu určitou, vždy na půl roku a obnovovala by se.nejde to jinak, nový zákoník je tak absurdní, že je riskantní něco pronajímat, on nerozlišuje nájemní domy s mnoha byty a majitele,který se tím živí a v žádném z pronajímaných bytů nebydlí, od majitele jednoho bytu,který na přechodnou dobu byt pronajímá a bude se do něj třeba vracet a tak mu nemůže být jedno co s bytem nájemník dělá.tohle je v tom zákoně nedomyšlené. pokud by nájemník platil a kontroly bytu by byly v pořádku, nikdy bychom nešli do bytu bez jeho vědomí.
Odpovědět
Takže podle zákona nemůže majitel do bytu vstoupit aniž by předem v nějakém "rozumném" předstihu upozornil nájemce, ano? Co se týče výměny zámku a to zdali má nebo nemá majiel od bytu klíče, to zákon nijak jasně neupravuje a záleží čistě jak se dohodneme s majitelem bytu? Chápu to správně?
Odpovědět
@trs_trs v podstatě ano, ano.
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 4 letech
Co se těch návštěv týče, tak by měl majitel to, že přijde, a kdy přijde, včas oznámit. Na odpověď od vás ale už čekat nemusí. Je ale samozřejmě lepší, pokud je vaše domluva oboustranná. Bez předchozího oznámení může majitel do bytu vstoupit jenom v bezodkladných případech, pokud jde o odvrácení škody na majetku nebo když hrozí nebezpečí z prodlení. Více k tomuhle tématu popisuje třeba tento článek https://tvujspravce.cz/jak-mit-pronaj...
Odpovědět
Pronajímáme několik bytů. Ve smlouvě máme napsáno, že máme právo na kontrolu po předchozí písemné výzvě. To jsme zatím nikdy nevyužili. Do bytům se podívám když se prodlužuje smlouva (většinou jednou za rok) - k podpisu přijedu za nájemníkem a ten mě sám pozve dál. Je potřeba respektovat i to, že byt je pro nájemníka jeho domov a měl by tam mít i určité soukromí. I když je to pro mě určité riziko, tak ho nemůžu chodit neustále kontrolovat jako malé dítě. Podobná diskuze byla nedávno i tady: https://www.majitelbytu.cz/forum/jak-... Jinak názory, co se tady občas objevují, že majitel nemůže nic, zákony jsou špatné apod. - ano, částečně souhlasím, ale ty rizika se dají prakticky dost minimalizovat tím, že si nájemníka dobře vyberete.
Odpovědět
@lucien86 Hezký článek, více méně máte pravdu, ale s některými věcmi se nemůžu úplně stotožnit. Např. odstavec Majitel se neptá, ale oznamuje. To je spíš taková právničina, čili po právní stránce zřejmě v pořádku, ale po té lidské stránce to takhle nefunguje. Takovým způsobem bych postupoval jedině vůči opravdu problémovým nájemníkům, které se chystám vyhodit. S normálním slušným nájemníkem se na jakékoliv věci zkusím nejdřív dohodnout po telefonu a teprv kdyby s ním opravdu nebyla řeč, tak potom nastupuje právní jednání - písemné výzvy apod. Veškeré písemné výzvy už jsou pak jen přípravou podkladů k výpovědi.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?