Koupě bytu - co při přebírání zkontrolovat?

Příští týden budeme přebírat byt, který jsme si koupili. Co všechno máme při přebírání zkontrolovat? Moc děkuji za rady :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lucisuska My jak jsme si šly pro klíče od bytu, tak akorát jsme opsali veškeré stavy (voda, elektřina, topení) a jinak nám předali úplně prázdný byt, takže nebylo ani co kontrolovat :-D
Odpovědět
@lucisuska: no určitě ty stavy zkontrolovat a napsat na předávací protokol o převzetí nemovitosti, jak psala výše zuzazidkova. Pak asi budete muset, ideál ten den, objet všechny instituce, myslím plynárny, el.,atd. musíte všechny smlouvy přepsat na sebe, pak nezapomeňte na to, že musíte nemovitost nahlásit na finančák, budete platit daň z nemovitosti, ale to stačí, myslím, až v lednu 2014... Vypníte takový ten šílený formulář..... My jsme ještě pak museli na byťák, neboť jsme neměli společenství vlastníků, i když jsme měli byt v OV, nebylo nás dostatek na vytvoření, tak to celé vedlo bytové družstvo. Tam jsme taky přepisovali vše na nového majitele, ten si stanovil výši plateb za vodu a teplo :)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Dobrý seznam je na http://www.modrastrecha.cz/forum/koup....
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 10 měsících
Obnovuji diskuzi. Ráda bych se zeptala na potřebné kroky (právní, finanční...), které předcházejí předávnání klíčů? Nejdpříve se podepíše kupní smouva a co pak po tom následuje?Kupujeme byt v OV, bez realitky a z vlastnich zdroju. Děkuji za rady :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@tara103 pak by se meli zaplatit peníze za byt. Pokud je to možné, doporučuji advokátní úschovu peněz. Advokát je tak potom vyplatí po převodu vlastnického práva na vas. Po podpisu ks a úhrady kupní ceny se jedna smlouva s overenymi podpisy vloží spolu s návrhem na vklad a 1.000,- na katastr. Hlavně si dejte pozor, abyste ve smlouvě meli uvedené i veškere podíly na pozemcích. Někdy bývá i třeba podíl na nějaké kotelně apod.
Odpovědět
@zirafka1988 Moc dekuju. :-)
Odpovědět
@tara103 Já doporučuji nejen advokátní úschovu peněz, ale i advokátem či notářem sepsanou kupní smlouvu. Její sepsání není pro laika tak jednoduché, stačí malá chybka a katastr ji vrátí zpět (1000 Kč v háji). Také za notářskou úschovu platíš mnohem méně tehdy, když notář dělá smlouvy a vše okolo. My prodávali byt v hodnotě 2 mil. (od hodnoty nemovitosti se odvíjí jejich odměna). Notář nám sepsal kupní smlouvu, návrh na vklad, zřídil zvláštní účet not. úschovy (kde peníze bezpečně leží po dobu, než je na katastru proveden vklad), zpracoval předávací protokol a daň. přiznání. Vše za cca 14 tis. Kč. - platili jsme s kupujícími napůl, takže za jistotu, že vše proběhne OK, směšná částka. Ještě si dej pozor na jednu věc. Poplatníkem daně (4 %) je stále prodávající, ale kupující je ručitelem. Pokud prodávající daň nezaplatí, FÚ ji vymáhá po kupujícím. Aby byla jistota, jde požádat notáře, aby částku, kterou vyplácí prodávajícímu ponížil o daň a tu zaslal sám na FÚ.
Odpovědět
Profilova fotka
@tara103 Po podpisu kupní smlouvy a složení peněz u notáře se donese smlouva a návrh na vklad na katastr. Do smlouvy si dejte, že notář přímo uvolní daň z převodu na finančák, ať nemusíte řešit, kdo to má platit. Nakatastru běží lhůta 20 dní, pak proběhne zápis a pak se může byt předat. To předání a termín bych taky ošetřila v kupní smlouvě.
Odpovědět
@tara103 Doporučuji řešit včetně kupní smlouvy s advokátem či notářem. Zpravidla to bývá podpis kupní smlouvy, návrhu na vklad, úschova listin u advokáta. Jakmile budou peníze načerpáné v úschově, advokát podává návrh na vklad na katastr, běží min.lhůta 21 dní. Jakmile je přepsané vlastnictví bytu na kupujícího (aktuální LV), odesílá schovatel peníze na účet prodávajícím. Ve smlouvě je i uvedeno, že částka na daň z nabytí zůstává u schovatele a prodávající má povinnost podat daňové přiznání a na základě podaného přiznání (doloží se pak advokátovi) odesílá částku příslušnému FÚ. Dále se v KS uvádí termín předání bytu, zpravidla to bývá např. do 7 dnů od zapsání vkladu.
Odpovědět
Profilova fotka
A jeste bych pridala to, ze nam bylo doporuceno byt prevzit opravdu az po zapisu na katastr. Prodavajici sice za cast rovnou prevedenych penez (kupovali jsme pres realitku) chtel byt predat hned po podpisu kupni smlouvy, ale radeji jsme ten skoro mesic pockali az do doby, kdy jsme byli oficialne vlastniky. Kdyby se neco zvrtlo, mohl by po nas prodavajici chtit nahradu skody za trvale zasahy do bytu (rekonstruujeme). Nejdriv jsme byli zklamani tim casovym posunem, ale nakonec jsme byli radi.
Odpovědět
Ahoj! Děkuju všem za příspěvky. Díky vám se už chytám. :-D Prodávající našla tuto advokátní kancelář http://www.bezpecnauschova.com/ (neslyšeli jste někdo o ní něco?) a navrhuje, abychom si u nich objednali kompletní balíček služeb (10tis), který obsahuje : Sepsání kupní, darovací či jiné obdobné smlouvy Sepsání návrhu do KN Sepsání smlouvy o úschově finančních prostředků - bankovní úschova Sepsání smlouvy o úschově listin, ověření podpisů Přidělení speciálního úschovního účtu Emailová komunikace při jakémkoliv pohybu na účtu Zastupování před katastrem nemovitostí Zapracování připomínek smluvních stran Komunikace s bankami v případě hypotéčních úvěrů Donesení návrhu na KN Akorát s tím, že budeme mít bankovní úschovu. Zdá se mi, že je to docela dobré. Myslíte si, že mohu s tímhle návrhem souhlasit? Napadá mě ještě jedna věc. Dočetla jsem se na internetu, že je lepší si vyžádat, aby součástí kupní smlouvy byla i nabývací listina prodávajícího. Myslíte, že je to opravdu nutné? Prodávající působí důvěryhodně :-) . Ale člověk nikdy neví. :-S
Odpovědět
ještě jsem si vzpomněla na Potvrzení o bezdlužnosti vůči SVJ. Je to potřeba?
Odpovědět
Článek se načítá
Hlavně si na prohlídku bytu vemte nějakého stavaře, ať vám to všechno překontoroluje
Odpovědět
@tara103 Jestli myslíte nabývací titul (tzn. jak prodávající ke svému bytu přišel), po nás jej chtěla banka pro účely HÚ, ale to ve Vašem případě odpadá. Je to jistota, mělo by se to dát vytáhnout z KN. Co se týče Vámi uváděné nabídky a balíčku služeb za 10tis, nevím z jaké jste oblasti, ale na Prahu by to například byla krásná cena. Já platila před dvěma měsíci u advokátky (částečně po známosti) 7tis za právní servis (smluvní dokumentace, zastupování na KN) a k tomu 5tis. za advokátní úschovu. Byla jsem s její prací spokojena (byl to mírně nestandardní případ) a od okolí mám informace, že v Praze je běžná suma za advokátní sevis 10tis.
Odpovědět
@tara103 A jinak teda výhoda je, když se chce prodávající domluvit s platbou za tyto služby napůl. Můj prodávající řekl, že má vlastního advokáta a žádného jiného nepotřebuje. Ten slint, který mi pak poslal e-mailem a chtěl jej vydávat za kupní smlouvu, bych Vám nepřála vidět, proto mi nezbylo než si najít svého advokáta a také jej sama zaplatit... Uklidňuji se tím, že v celkové sumě se už těch pár tis. ztratí jako nic :-D
Odpovědět
@lucipomi ve výpisu z Katastru je také zmínka o nabývacím titulu, tak snad to bude stačit. Doufejme. Upřesním, že balíček je za 10tis + DPH, takže ono to nakonec vyjde na 12tis. Ale přesně, jak říkáte, v celkové sumě se to ztratí jako nic. :-D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?