Koupě bytu se zástavním právem

Profilova fotka
Prosím o radu - chceme koupit byt, jsme před podpisem rezervační smlouvy. Majitel mám na nemovitosti zástavní právo - ručí bytem za jinou nemovitost. Plánuje si zástavu převést na dům, do kterého se bude stěhovat. Můj dotaz zní: Jak dlouho může trvat, než bude ten ,,náš´´ byt čistý? Chceme si vzít hypotéku, tak aby nám ji vyřídili. Podle rezervační smlouvy budeme muset byt doplatit do nějakého konkrétního data, takže se trochu bojím, aby vyřízení bylo možné. V rezervační smlouvě je, že prodávající je povinen toto zástavní právo vymazat, ale zatím tam není konkrétní datum, měla bych vyžadovat vepsání termínu do rezervační smlouvy? Moc děkuji za rady.
Odpovědět
Profilova fotka
no, já to mám podobné, ale z opačné strany, chci prodávat do půl roku byt, na kterém je ted zástava. Ale samozřejmě musím tu zástavu nechat nejdříve zrušit. Máme to stejné, stavíme domek, na který se ta zástava pak přesune. Až bude bude dodělaný do určité fáze, že bude mít hodnotu hypotéky, tak musíme doložit bance odhad na dům a požádat o zrušení zástavy na bytě. Ale počítám to časově tak na min. dva měsice, musíme doložit bance fotky domu, oni si budou dělat odhad interně sami, pak než nám zašlou změnu smlouvy a žádost na vklad do katastru. Na katastru je plomba 20 dní, takže myslím, že jim to bude min.měsíc trvat, než bude list vlastnictví čistý bez zástavy. Takhle jsme to konzultovali i s finančním poradcem, který nám zařizoval hypotéku, ať počítáme s těmi dvěma měsíci, než se to vyřídí.
Odpovědět
Tohle teď podstupuji z pozice prodávajícího. Není na tom nic složitého. Já si nechal udělat odhad na dům, kam převádím zástavu z bytu co prodávám. 1. odhad pro banku, banka schválí odhad a vypracuje novou zástavní smlouvu 2. vloží se zástava na dům a čeká se - 20 dnů ochranná lhůta plus 30 dnů na zápis (zpravidla to trvá do týdne) 3. jakmile bude vložená zástava na dům, tak banka vydá kvitanci na stažení zástavy z bytu - zase lhůta 20+30 4. hned druhý den po vložení stažení zástavy je možné vložit novou zástavu + nabývací titul (změna vlastníka) Takže víceméně se čeká jen na zapsání nové zástavy, mazání staré nic nebrzdí a může běžet zároveň s jiným řízením.
Odpovědět
Profilova fotka
@prcekverunka Tak urcite bych do smlouvy pridala datum do kdy musí byt zastava smazana (nemusi jit o datum X.Y., ale napr. ze do X dnu po slozeni rezervačního poplatku bude podan navrh o zruseni zastavniho prava) a rovnou tam zminila pokutu, pokud dojde ze strany prodavajiciho k prodleni, urcite si ujasnete poradi v jakem dojde ke smazani zastavy a zaslani penez, zda budou peníze třeba v nejakem mezidobi lezet v uschove.. a zaroven bych si ověřila u vasi banky jak se k tomu stavi, co pozaduje, za jakých podmínek uvolni prostředky, je tu i varianta zastavy v druhem poradi pokud s ni bude souhlasit banka obou stran, tech variant jak to resit je vic (zavisi to primarne na tom v jake fazi je prodavajici schopen zastavu zrusit), ja osobne bych nic nepodepsala dokud bych nemela u banky overeno, ze to kvuli necemu nestopne, pripadne zkuste do rezervacni smlouvy dat, ze pokud banka nebude souhlasit s poskytnutim hypotéky kvůli trvajici zastave prodávajícího, tak mate pravo od smouvy odstoupit a bude vam vracen rezervacni poplatek nebo ze se termin splátky posunuje az po vymazani zastavy..
Odpovědět
Profilova fotka
@prcekverunka Pokud nebude zástavní právo ukončeno splacením úvěru současného majitele z hypotéky, kterou si uděláte vy, tak banka neuvolní peníze dříve než bude zástavní právo současného majitele vymazáno v katastru nemovitostí. A pokud současný majitel ještě nejednal se svojí bankou o změně zástavy, tak celkový proces může trvat i tři měsíce, pokud to bude v Praze, jinde to bude cca do dvou měsíců. V rezervační smlouvě tedy musí být uveden termín výmazu zástavního práva a po tomto termínu by to chtělo alespoň dva týdny na zaplacení kupní ceny. Ideálně do bankovní úschovy...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?