Koupě bytu v družstevním vlastnictví

Zdravím, plánujeme koupi bytu v družstevním vlastnictví. Cena za byt je hodně lákavá, ale bohužel je zde poměrně vysoká anuita. Byt je po celkové revitalizaci. Máte letos zkušenosti s koupí bytu v družstevním vlastnictví. Co všechno bylo potřeba a na co si dát pozor apod.? Budu ráda za jakékoli poznámky. Děkuji
Odpovědět
Na to jsem se chtěla zeptat i já.U mě anulita má být až 2024.Dá se takowý byt koupit do wlastnictwí a jak postupowat
Odpovědět
Buď máte hotovost a uhradíte i anuitu, nebo ji platíte měsíčně. Nebo si budete muset vzít úvěr, některé banky snad i dávají na družstevní byty. Některé požadují převod do OV do roka. Družstevní byty jsou vždy levnější, protože nevlastníte byt, ale jen podíl a nejste zapsaní v katastru, takže bytem nemůžete ručit, musíte tedy případně ručit jinou nemovitostí, ale to asi záleží také na podmínkách banky. Jinak na tom není nic těžkého - nejdůležitější je družstvo, zda funguje. Někdy nedovolí pronájem bytu atd atd. Pravidla si družstvo určuje samo. Na katastru zapsaní nebudete, takže to odpadá. Podepíšete jen členství v družstvu a zřejmě dostanete nějaké papíry o vašem členství a nároku na bydlení a jde se bydlet.
Odpovědět
A také některá družstva nepřevádí byty do OV i když se doplatí anuita. Družstvo o to nestojí, je to totiž dost složité a tak pokud to většině obyvatel nevadí, tak se do OV nepřevádí.
Odpovědět
Profilova fotka
My koupili takhle byt v roce 2010. Že je družstevní nemá nějaký extra vliv (jen teda nejsi zapsaná v katastru jako vlastník, takže s ním nemůžeš ručit). Jinak ale nevidím rozdíl... My máme taky ještě nějakou anuitu, ale dělá to jen pár tisíc, tak jedem tak, jak je to nastavené (platíme myslím 150Kč za měsíc). Převod do osobního vlastnictví družstvo moc neřeší. Když jsme se na to ptali, ten převod se platí a jelikož ještě není žádný byt v OV, tak jako první byt by jsme to měli nejdražší... Navíc, prý když ho budeme mít v OV zvýší se nám "nájem" jelikož mají více administrativy... Ale našim na paneláku se převod do OV nájem dost snížil... Tak nevím... Asi záleží na každém co preferuje. Jestli je ale byt po rekonstrukci - je divné, že je cena nízká, ne? Spíš teda pokud je celý dům po revitalizaci - tak je nutné zjistit, na kolik je byt zadlužen - aby vás to pak ve výsledku nestálo peněz jak za nový dům... Každopádně jinak bych se koupě nebála, ještě bych si spíš zjistila, jestli tam není nějaký problém, jací tam jsou sousedé, jaký je tam hluk...
Odpovědět
Profilova fotka
Nevýhodou je, že je komplikované si na byt vzít hypotéku. Pokud máš hotovost, je to naopak velká výhoda, takových zájemců nemusí být moc a je prostor pro smlouvání o ceně. Jinak pro běžný život rozdíl není, jen právnické rozdíly při schvalování na schůzi. Radši si to na netu nastuduj, ať víš přesně, o co jde. Za mě spokojenost, družstvo funguje dobře a formality při koupi byli jednodušší.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?