Koupě domu, hypotéka a veškeré náležitosti-krok za krokem

Potřebovala bych "po blbovsku" vysvětlit krok za krokem, jak vše postupuje, protože se v tom začínám ztrácet. Kupujeme domek přes RK (ale realiťák je debil a vše si v podstatě vyřizujeme sami), hypotéku máme schválenou, v pondělí jdeme podepsat do banky smlouvu o uvěru a banka by nám měla hned dát Návrh na zahájení o povolení na vklad a Zástavní smlouvu. Tak a teď, ... 1) podle banky máme zajistit podpisy od prodávající na návrhu o povolení vkladu a zástavní smlouvě (na některých musí být ověřený podpisy), po té odnést na katastr, a potvrzený zpět do banky. Pro prodávajícího nezůstává žádný z těchto dokumentů. Podle realiťáka se musí podepsat výše jmenované dokumenty + kupní smlouvu a smlouvu o uschově v jeden den u jejich advokata, , oni že si to nechají u sebe a pak ze se kopie odesílají na katastr a do banky. Až banka uvolní peníze oni odnesou kupní smlouvu na katastr. 2) na zástavní smlouvě je napsaná výše uvěru (koupě + rekonstrukce), doba splácení, výše uroku, ... Což je asi v pořádku, ale mě se moc nelíbi, je prodávající tohle všechno uvídí (myslím, že jí do toho nic není kolik si bereme celkový uvěr a na jak dlouho). A taky se mi jim nechce tyto dokumenty nechávat, když podle banky máme jasné instrukce, kam a jaký počet dokumentů odnést. Tak mě zajímá správný postup, kde, kdy a co podepsat? Kdy, kam a co odnest? Prostě přesný postup. Je dobré si vzít někoho sebou k podpisům všech dokumentů, kdo tomu rozumí? Dá se podepsat, dokumenty o zástavách dřive (třeba někde na poště, kde ověří podpisy), než kupní smlouva a smlouva o uschově? Děkuji za rady, opravdu se v tom začínám ztrácet, a bojím se,abychom nepodepsali něco špatně, bance věřím, realiťákovi ne! Děkuju za rady
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj, my jsme kupovali pozemek, ale ne pres realitku, takze neporadim se vsim, ale min tyden jsem davala zastavni smlouvu na katastr a probihalo to takto: banka nam dala 5 zastavnich smluv a ze jedna se ma overit a vsechny odnest na katastr, tam se na me pani divala jak na ufona, ze to bylo do konce roku 2013 a od 2014 uz chteji jen jednu zastavni smlouvu, overenou, tu si vzala, zaplatila jsem 1000,Kč za spravni poplatek a pry nam pak prijde cca za mesic dopis, ze zastavni pravo bylo zapsano do katastru...Bance pak predkladame vypisem z KN, ze toto pravo bylo skutecne zapsano, overena smlouvu myslim zustava na katastru, ta se nam nevraci - kdyz jsme loni vyrizovali prvni hypo, tak se nam par smluv vratilo z katastru a melo jejich razitko, nyni uz to tak neni... Zastavni smlouvu jsme skutecne podepisovali drive, nez smlouvu kupni, zastavu resis s bankou, kupni s prodavajicim a my jsme meli specialitku, ze jsme museli neprve slozit penize a pak teprve se mohla podepsat kupni smlouva, takze proto takovy divny postup...zastavni smlouvu jsme normalne overovali na poste Tak to jen, abys vedela, jak to chodi s katastrem, vic bohuzel neumim poradit. Preju hodne stesti ;-)
Odpovědět
Taky jsem v tom měla maglajz, ale naštěstí jsme měli vše pod záštitou právníka a moc šikovného finančního poradce.. ale abych se v tom neztrácela, tak mi docela pomohla tahle stránka :) http://www.callido.cz/detail/harmonog...
Odpovědět
Profilova fotka
@samikri Když jsme my kupovali byt, tak byl postup asi následující. Od banky jsme dostali zástavní smlouvy, které musela podepsat prodávající (do zástavy se dával byt, který byl v ten okamžik v jejím vlastnictví), až jsem donesli do banky potvrzení, že jsme ty zástavní smlouvy dali na katastr, tak nám banka uvolnila peníze. My jsem současně podepisovali a dávali na katastr i smlouvu kupní, ale v mnoha případech bude chtít prodávající dát na katastr kupní smlouvu až ve chvíli, kdy budou peníze v úschově. Takže podepsat můžete všechno najednou, ale zástavu odnesete na katastr hned, kupní smluvu tam realitka dodá až po převodu peněz. Ještě dodám, že na místě prodávajícího bych asi ty smlouvy o zástavě chtěla, v případě, kdy by z nějakého důvodu nakonec nedošlo k převodu vlastnického práva, tak by byl zastaven můj byt na základě zástavní smluvy, kterou jsem já podepsala.
Odpovědět
Díky. No ještě asi dlouho z toho nebudu spát :-| :-) U těch zástavních smluv, mi prostě vadí, že prodávající uvidí celkovou částku kolik si berem uvěr, na jak dlouho, atd... Me přece taky nezajima, co s penezma za prodej udela ona :-p
Odpovědět
@samikri tak já myslím,že tyhle informace vidí všichni prodávající:-) a hlavně-jim jde jen o ty jejich peníze a to,že vy budete splácet tolik a tolik a tak dlouho-to už s nima asi moc nehejbe...:-) to podle mě nejsou zneužitelný údaje...mnohem závažnější je,že tam máš celý jméno,adresu,rodný číslo..ale tak to prostě je no
Odpovědět
@petapetruska u nás je to právě trochu jiné, ... Odkupujeme dům od tety,ale x let se s ní nebavíme. A od začátkumpřes realiťáka zjišťovala kolísi bereme hypotéku, jaké máme příjmy, atd... Teď mi zase realiťák napsal,že k podpisu smluv musím donést úvěrovou smlouvu,že si jí musí zkontrolovat a udělat z ní kopii - což mi přijde jako kravina, to je přece naše soukromá věc mezi námi a bankou, ne? Já už jsem fakt z toho nešťastná :-/
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Realit´ák mi poslal toto, myslíte, že je to OK? Následující kroky budou: a) kupující doručí zástavní smlouvu s návrhem na vklad a úvěrovou smlouvu k nahlédnutí do AK, Kupní smlouvy b) prodávající podepíše všechny listiny( zástavní smlouvu, kupní smlouvu, návrhy na vklad, smlouvu o úschově) c) kupující podepíší všechny listiny d) kupující převezmou pouze zástavní smlouvu a s návrhem na vklad doručí Katastru nemovitostí. Kupní smlouva zůstává u schovatele. e) kupující doručí bance jednu kopii zástavní smlouvy a návrh na vklad do KN s razítkem podatelny. f) banky uvolní kupní cenu na účet schovatele g) schovatel vydá kupní smlouvu kupujícím po přijetí celé kupní ceny na účet. h) kupující doručí kupní smlouvu na katastr nemovitostí.
Odpovědět
Já tam moc nepochopila, proč nosit i úvěrovou smlouvu, a proč podepsaná kupní smlouva, zůstane u advokáta?
Odpovědět
@samikri Tento postup vyzera byt v poriadku. Kto v tomto pripade bude "schovatel"? => Aby banka mohla uvolnit akekolvek peniaze, musi mat na nehnutelnost zastavne pravo. Vzhladom k tomu, ze vlastnikom nie ste, zastavnu zmluvu musi podpisat sucasny majitel - vasa teta. => Uverovu zmluvu podla mna nie je potrebne nikam nosit, to je len vymysel vasej tety. => Kupna zmluva ostane u advotakata z dovodu, ze promocou podpisanej kupnej zmluvy mozte zrealizovat prevod vlastnickeho prava. Je to poistka pre predavajuceho, ze prevod sa uskutocni az po prijati kupnej ceny.
Odpovědět
@samikri My jsme toto dořešili před necelým měsícem, teď čekáme jen na zápis do KN a měli jsme to takto: a) v bance podpis zástavní smlouvy a smlouvy o poskytnutí hypotečního úvěru (zástavní smlouvy jsme podepisovali čtyři - prodávající, kupující, 2x katastr - z toho jedna s podacím razítkem zpět do banky) + jsme dostali návrhy na vklad na KN b) v realitce podpis zástavní smlouvy prodávajícím a podpis kupní smlouvy já i prodávající (na jedné zástavní smlouvě měl být ověřený podpis prodávajícího a na jedné kupní ověřené podpisy nás obou - pro KN) c) podala jsem zástavní smlouvy na katastr (nesla jsem dva výtisky, jeden nechala na KN, druhý jsem dostala zpátky s podacím razítkem a donesla do banky) d) banka převedla celou kupní částku na účet uschovatele e) realitka podala kupní smlouvu na katastr a teď už jen čekáme, až bude zapsáno vlastnictví na KN, pak dostaneme klíče a uschovatel převede kupní cenu prodávajícímu. Takže je to v podstatě stejné, akorát moc nechápu proč chce po vás realitka úvěrovou smlouvu, do toho jí fakt nic není, kolik si půjčujete a na jak dlouho.
Odpovědět
Profilova fotka
@samikri Úvěrovou smlouvu prodávající vidět nepotřebuje (asi vám moc nevěří, že tu hypotéku/úvěr dostanete, že se do toho chce šťourat). Já osobně bych chtěla jedno vyhotovení kupní smlouvy mít hned v ruce. To vyhotovení s ověřenými podpisy a návrh na vklad na katastr, at si nechá realitka a to tam potom odnese.. ono se vám pak sice jedno vyhotovení vrátí od katastru s potvrzením vkladu, ale asi bych nechtěla někam posílat peníze a nemít v ruce tu smlouvu. A úschovu bych preferovala u banky nebo u advokáta, ne u realitky.
Odpovědět
Článek se načítá
@jipe jo to jsem zapomněla dopsat, všechno se bude podepisovat u advokáta, u kterého bude úschova. Je to advokát, který spolupracuje s realitkou.
Odpovědět
@samikri Postup se mi zdá OK, jen pokud platíte realitce provizi, tak by měla zajistit i podání smluv a návrhů na vklad na katastr. Úschovu určitě ne přes realitku!!!!
Odpovědět
Profilova fotka
@samikri Advokát spolupracující s realitkou je myslím běžná a dobrá varianta řešení. Pokud dostanete do ruky hned po podpisu aspoň tu smlouvu o úschově, tak by postup měl být OK (až na tu smlouvu o úvěru teda).
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
Zdravím všechny přítomné, jsem tu poprvé a tak netuším zda se opakuji, či takové diskuze už proběhly. Ale mám potřebu se vypsat a přečíst si pár názorů od ostatních. S přítelem jsme v situaci, kdy si chceme pořídit dům. Jasně jsme si stanovili, že výše hypotéky nesmí přesáhnout měs.náklady nad 10 tis. Takže se pohybujeme kolem 2 mil. za nemovitost. Hledáme intenzivně tři měsíce. Zatím nic moc. Každopádně jsme se rozhodli jít do banky (kde mám stavební spoření a léta účet). Pracuji v Německu. Jako cizinka prostě nedostanu v našem podniku smlouvu na dobu neurčitou tzn. že mám smlouvu na dva roky (již jsem tam rok). Měsíčně beru 35 tis. a chodí mi to na něm.účet. Výpisy mám, smlouvu mám, výplatní pásky mám. A můj přítel je podnikatel, takže má na daňovém přiznání vypočítaný příjem přibližně kolem 20 tis. Když jsme došli do banky, skoro nás odpálkovali tím, že bez vlastních příjmů nám hypotéku prostě nedají. Já tomu rozumím. My máme peníze našetřené. Ale abychom dostali lepší úrok, museli bychom dát veškeré úspory na hypotéku a tím pádem by nám na účtě nezbylo nic. Snažili jsme se dopátrat tomu jak to dneska dělají ostatní lidé. Když dáme zhruba 300 tis. na hypotéku abychom získali úrok 1,69 % (vypočítané na 2mil.) tak budeme úplně bez veškerých finančních zásob. Vlastně se nebudeme moct ani přestěhovat, protože vše padne na hypotéku :D ani si nebudeme moct dovolit odhadce, právníka aby zkontroloval smlouvu, nic. Budeme mít sice koupený barák, ale to bude vše :D takže jsme se snažili vysvětlit, že ačkoliv zdroje máme, tak je ale nechceme dát. Protože nějakou rezervu na účtě mít musíme, kdyby se něco stalo. Takže výsledek... je nám líto. Víte, připadala jsem si jako všivák, poníženě. Já chápu, že škemráme o hypotéku. Ale kde na to tedy ty lidi berou? Jak to děláte vy ostatní? Nám dost dlouho trvalo než jsme dokázali začít fakt šetřit. Nemáme nové auto, nemáme luxusní věci a nemáme ani děti! :D V Německu pracuju rok a za tu dobu se nám podařilo oboum dost našetřit. A mně přijde nelogické vše strčit do hypotéky a začít znovu. Kdy pak máme mít ty děti?:D No.. já si jen nemyslím, že bychom na tom byli zle.. a pro banku jsem si připadala jak nejmín vhodný kandidát.. tak nevím.. máte to podobně? Přijde mi jako velký risk dát veškeré úspory na hypo, začít znovu šetřit. To mi pak přijde, že uchránění od 100% hypoték a od neplatičů tímto stylem moc štastné není. Nebo nevím. :) Díky za rady.. Děkuji! ;)
Odpovědět
Profilova fotka
Zeptejte se v jiné bance. Některé banky neumí pracovat s člověkem, který má příjmy pouze v zahraničí, některé to umí. Ale chápu, že do toho jít nechtějí. Pokud byste přestali platit, tak z přítele si nic nevezmou, když nemá žádný příjem a u Vás to bude dost složité, protože exekuce na plat do ciziny nefungují. Takže se bojí, že by dluh nikdo neuhradil. Exekuce na majetek tady u nás moc nefunguje
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?