Koupě domu ještě před vyřešením dědického řízení?

Líbí se mi jeden dům. Od realitky ale vím, že momentálně běží dědické řízení a majitelé zapsaní v současné době v katastru jako majitelé dům dědickým řízením (?) převádí na své 2 syny. Respektive to převádí jen stará paní, pán-otec zemřel. Paní je někde v ústavu. Prý to bude trvat ještě tak měsíc než se to vyřeší. Problém je, že dům už se nabízí a vím že o něj bude zájem. Realitka říkala, že se asi bude podepisovat nějaká smlouva o smlouvě budoucí a samotná kupní smlouva se podepíše asi až po dokončení dědického řízení... Problém je že se bojím takový dům koupit... jak např. vím že nebudou problémy s dědickým řízením (když otec synů zemřel a matka důchodkyně je někde v nějakém ustavu)? Jak taky můžu vědět že některý ze synů nemá nějaké exekuce nebo jiné podobné problémy... z katastru se to zatím nedozvím, tam jsou zapsaní ještě ti manželé/duchodci. Jak mám vědět že se nevyřeší dědické řízení, do katastru se nezapíší tito dva synové jako majitelé, a než dojde k prodeji/zapisu mě, tak se tam stihnou zapsat nějaké exekuce/zástavy atd. těch bratrů... ? Nemluvě o tom, že před smlouvou o smlouvě budoucí se asi bude muset sepsat nějaká rezervační smlouva s realitkou a já ji zaplatit rezervační poplatek, možná rovnou celou provizi 120 000 Kč... (?). I kdyby tam naskočily exekuce a já se stačil z koupě domu nějak vyvlíknout, nejsem si jistý že by mi vrátili ten rezervační poplatek/provizi... Prostě celá situace se mi celkem dost nelíbí, dům naopak ale ano a zájem o něj bude (takže bych měl jednat asi rychle)... Co si o tom myslíte, jsem zbytečně paranoidní nebo jde o celkem standardní situaci a nemám se čeho bát? (Na dům (cena 2,3 mil) bych taky čerpal částečně hypotéku... (takže taky nevím jestli by banky vůbec šli do takovéto situace)...?)
Odpovědět
@friss A na hypotéku dosáhneš? Záleží co budeš mít v té smlouvě, tak si tam nechej zakomponovat, že pokud budou na dům zástavy a exekuce, tak od smlouvy odstupuješ nebo to pěkně zakomponovat. Asi bych se osobně pobavil s tou realitkou co to má na starosti co a jak se řeší, když to nevyjde a pokud nebude problém na tvojí straně, tak by ti měli rezervační poplatek vrátit si myslím.
Odpovědět
@friss myslim, ze vsechny otazky jsou celkem logicke a v dnesni dobe realne. Mozna by to vyresila rezervacni smlouva, kde by tyto situace byli zohledneny a byl by to duvod k vraceni rezervacniho poplatku. Takze smlouva od vaseho pravnika a penize dat idealne do notarske uschovny, abyste se pak nemuseli pretahovat s realitkou.
Odpovědět
Když si dáš do rezervační smlouvy ujednání o tom, že v případě neuzavření obchodu ze strany prodávajícího, ti realitka vrátí celou rezervační zálohu, tak o nic nepřijdeš, ne? Paranoidní nejsi, stát se může spousta věcí.
Odpovědět
Profilova fotka
@friss rezervaci/provizi bych klidně složila, ale na základě smlouvy, která plně postihne individuální mozne problémy vyplývající z daného stavu. A jedině do notářské/bankovní úschovy, ne přímo realitce. Pokud bude RK cpat jen svůj vzor rezervační smlouvy, tak bych na to nepřistoupila. Riziko je příliš veliké.
Odpovědět
zmrz_lina: To je zajímavý... to mě ani nenapadlo skládat provizi RK k notáři/právníkovi/bance do úschovy a ne přímo realitce... To ale není asi standardní postup a většina realitek by s tím asi nesouhlasila...? NEbo to nění nic tak vyjímečného ukládat do notářské úschovy i provizi RK...? Vím že kupní cena nemovitosti se běžne ukládá do úschovy, ale že i provze RK to jsem nevěděl.
Odpovědět
Neplatí provizi realitce ten kdo prodává?To nemá s rezervačním poplatkem co dělat.
Odpovědět
Profilova fotka
@friss @marrwin většinou je rezervační poplatek roven výše provize. A jde všechno, jde o to to domluvit a sepsat do rezervační smlouvy včetně podrobností týkajících se vyplacení případně vrácení.
Odpovědět
Taky jsme tak kupovali dům..majitelka zemřela v srpnu...My šli v pr9sinci na prohlídku..podepsali rezervační smlouvu a vyřizovala se hypo a zároveň dědictví..majitelé...děti paní bylo zapsáni v únoru...My podepsali smlouvu v březnu....až byla vyřízena hypotéka
Odpovědět
@friss Rizika tušíte správně, najděte si právníka, co vám je všechny ve smlouvách vychytá. Pokud je to solidní realitka, na návrhy změn ve smlouvách (tím myslím logických, pro vaši ochranu, vyvážených) by vám měla přistoupit. Banka by do poskytnutí hypotéky asi šla až po aktivaci samotné kupní smlouvy ze smlouvy o smlouvě budoucí, tj. po přechodu vl. práva na prodávající. Konzultujte i v bance, ale tam vám pravděpodobně závazně nic moc neřeknou, dokud smlouvu neuvidí jejich právník, a ten na ní koukne až při schvalování hypotéky (ale může to být banka od banky), rezervační poplatek tedy budete v tomto směru pravděpodobně riskovat (zde by šlo totiž o důvod již na vaší straně, že byste nedokázal zajistit financování).
Odpovědět
@friss Ale rozhodně bych doporučovala si k takovýmu obchodu sehnat kvalitního právníka.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?