Koupě domu v insolvenci - zkušenosti a rady

Profilova fotka
Dobrý den, uvažujeme o koupi domu, jehož majitelé jsou v insolvenčním řízení a již v domě nebydlí. Dům je prodáván věřiteli v zastoupení insolvenčního správce - ten jej nabízí přes realitní společnost specializující se právě na tento typ nemovitostí. Máte prosím někdo rady, na co si dát pozor, jaký je obvyklý postup, jak dlouho převod a oddlužení nemovitosti zpravidla trvá? Děkuji
Odpovědět
Dobry den, koupe nemovitosti od insolvencniho spravce je bezpecny zpusob nakupu nemovitosti. Ke kupni cene pripocitejte 4 % dan z nabyti nemovitosti. Vetsinou se neda nemovitost financovat uverem, ale pouze v hotovosti. Vymaz veci na katastru muze trvat klidne pul roku - zalezi na rychlosti vsech zucastnenejch a jak moc je nemovitost pravne zatizena.
Odpovědět
Sestra kupovala takto byt a taky bez problému, i hypotéku získala.
Odpovědět
hlavně si dejte pozor na smlouvu a určitě ji dejte zkontrolovat právníkovi: pohlídat si, co se stane, kdyby nakonec byt nebyl "oddlužený", nebyl převedený, byli v něm nájemníci...abyste tam měli ustanovené, že v tom případě dostanete všechny peníze zpět taky pokud budete dávat peníze do nějaké úschovy, pohlídejte si, aby dotyčná osoba (byť advokát, exekutor apod.) měli pojištění (nevím, o jak vysokou částku jde).
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji za rady a zkušenosti, v domě nikdo nebydlí, ovšem původní majitelé tam stále mají trvalé bydliště ... může to být problém? Rozhodně chci vše konzultovat s advokátem. V materiálech které nám zaslali se píše, že se nejprve sepíše smlouva o smlouvě budoucí a až se převedou peníze, tak se podepíše smlouva kupní. Setkali jste se s tímto postupem? Je to běžné? Já mám tendenci všude vidět úskoky a nástrahy ... @bayt @johnny6
Odpovědět
@ladyseta Trvalé bydliště si můžeš vymínit ve smlouvě, aby si odhlásili. Já bych tam pro jistotu stejně zapsala i něco o těch nájemnících (tj. že tam žádní nebudou, jinak je smlouva neplatná). Náš advokát nám do smlouvy zakomponoval i cosi o tom, že na adrese nebude přihlášená ani žádná firma (nemáš to ale stejně šanci zjistit). Dále bych si vyžádala prohlášení, zda tam vázne nebo ne nějaký dluh, co se týče poplatků a energií. No a stou smluvou o smlouvě budoucí je to běžné.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, jestliže tam má někdo trvalé bydliště, tak po převodu vlastnictví můžete požádat obecní úřad o zrušení, protože zanikl právní titul (není ani vlastnické právo, ani nájem, apod.).Mnohem problematičtější je nechat vyzazat sídlo firmy, takže doporučuji to důkladně prověřit. Ano, smlouva o smlouvě budoucí je běžná věc, ale doporučuji peníze převádět do úschovy.
Odpovědět
Profilova fotka
@gabriel_brenka Děkuji za odpověď. Jak a kde se dá zjistit zda tam firma nesídlí?
Odpovědět
Profilova fotka
@ladyseta na stránkách http://wwwinfo.mfcr.cz/ares/ares_es.h... si zadáte adresu a zjistíte, zdali tam nejsou registrovány nějaké společnosti. jestli ano, získáte více informací z obchodního rejstříku.
Odpovědět
Profilova fotka
@gabriel_brenka Moc děkuji za radu, hned jsem se dívala a jsou tam napsáni majitelé (asi živnost?) a 4 další společnosti!!!! Právě jsme se vrátili z prohlídky, tak teď nevím ...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Dobrý den, Máme vážný zájem o koupi domu, jehož majitelé jsou v insolvenčním řízení a již v domě nebydlí. Dům je prodáván věřiteli v zastoupení insolvenčního správce - ten jej nabízí přes realitní společnost .Ze dvou bank jsme dostaly souhlas že nám i přes insolvenci pujdou s náma do uvěru. Náš finanční poradce volal insolvenčnímu správci že máme vážný zájem i slíbené peníze a že si chceme dum rezervovat a sepsat rezervační smlouvu popřípadně dát zálohu. Bylo nám řečeno že to podržet ani zálohovat nejde , že chce dum ještě měsíc nabízet a kolik se přihlásí lidí tak budou vybírat kdo dá nebo přihodí za dum výc tak teho dum bude. Jsem zmatena. Insolvence přece není dražba. Je jejich postup normální? To si třeba pět lidí vyřídí uvěr a pak je budou rušit ? Děkuju
Odpovědět
Profilova fotka
@iriska123iris Dobrý den, toto je celkem běžný postup, správce je povinen prodat nemovitost za co možná nejvyšší částku, takže to není o tom, kdo si nemovitost dřív rezervuje, ale kdo nabídne nejvíc peněz. Standartně probíhá inzerce a pokud je zájemců hodně, může realitka vyhlásit např. elektronickou aukci, kde se zájemci předhazují a vyhrává ten, který nabídne nejvyšší kupní cenu (věřitelé si však často vymiňují odsouhlasení konečného zájemce, tudíž i když nabídnete nejvyšší částku ze všech, ještě to nemusí znamenat, že Vám bude nemovitost prodána, ale stává se to jen výjimečně). Co se týká dražby, způsob prodeje určují věřitelé, takže i správce může nemovitost prodávat v dražbě.
Odpovědět
my ted koupily dům v insolvenci.. prodej probíhal na základě předhypotéky.. upřímně polovina banka do toho nechtěla jít.. ani na základě toho co bylo napsáno v předkupní a následně v kupní smlouvě..takže jsme nakonec řešily přes překlenovák s tím že po vkladu na KN se to přehodí na HU... na základě podepsaný přdkupní smlouvy s ověřenýma podpisama jak našima tak ins.správce poslala banka peníze na účet věřitele.. okamžitě po přičtení peněz na účet majetkový podstaty byly veškerý závazky na nemovitost vymazány a byla právně čistá.následně se hned podepisovala kupní smlouva a vklad na KN.. u nás to bylo jednoduché prodože z rodeje nemovitosti se uspokojoval pouze jeden přední věřitel.. předně bych si tedy zjistila kolik věřitelů se vlastně z kupní ceny bude uspokojovat.. protože potom to může být opravdu na dlouho.. dělala jsem V AK nějaký čas i insolvence.. a jediný co se musí opravdu pohlídat je to aby ve smlouvě bylo zaneseno, že veškerý zástavy váznoucí na nemovitosti se po zaplacení kupní ceny do určitého data smažou...jinak já za sebe doporučuju komunikovat přímo s ins. správcem protože naše realitačka o prodeji vinsolvenci absolutně nic nevěděla já z praxe jsem toho věděla víc jak ona... realitky jsou většinou jen pověření ins.správcem protože ten toho má moc a tak většinu těch nemovitostí ani neviděl...
Odpovědět
Článek se načítá
@iriska123iris jde o to jestli věřitel dal souhlas i s prodejem mimo dražbu což zřejmě nedal.. takže potom je jeho postup zcela běžný, aby se věřiteli vrátila co nejvyšší možná částka..
Odpovědět
Děkuji Vám všem za vysvětlení a odepsání. Nejhorší je že zájemců je opravdu hodně . Tak vůbec nevím zda do toho jít. Moc bych si přála ten domek koupit ,ale pokud o to má zájem tolik lidí? nemáte ještě radu jak si polepšit nebo kdy přihodit, A hlavně o jaké částky se může jednat?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
@ladyseta Jak to dopadlo, koupili jste?
Odpovědět
Profilova fotka
@ledo nakonec jsme od koupě upustili
Odpovědět
@gabriel_brenka Super díky za odkaz, toho jsem zrovna teď využil.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?