Koupě družstevního bytu bez RK - postup

Hledám, ale nemůžu se dopátrat, jaký je postup při koupi družstevního bytu (převodu práv). Jedná se o družstevní byt 3+1, který je po částečné rekonstrukci. Majitelka ho prodává bez RK (s RK zatím nechce jednat). Co všechno je potřeba zařídit? (Hypotéku bychom měli předběžně schválenou). Na co si dát při smlouvách pozor? Nestačí pouze zajít na družstvo a jednoduše to přepsat? A když budeme do roka převádět byt do osobního vlastnictví, bude se platit daň z nabytí nemovitosti? A jaká výše? Děkuji
Odpovědět
@isonic Pokud budete čerpat hypotéku, tak zřejmě budete v prvé řadě potřebovat potvrzení z družstva, že byt lze převést do os.vlastnictví a za jakých podmínek (výše anuity atd.). A co se týče smlouvy, tak bych doporučovala řešit přes advokáta, včetně úschovy peněz.
Odpovědět
@isonic POkud se nepletu, tak družstevním podílem ručit při hypotéce nelze, tudíž budete muset dát do zástavy nějakou jinou nemovitost, nikoliv ten podíl co kupujete. Jinak advokát na smlouvu, úschova ideálně v bance, jakmile bude převod dokončen ( jen se to dá družstvu písemně na vědomí, musí podepsat dva zástupci družstva) peníze se uvolní .
Odpovědět
Jo a pokud to zase někdo nezměnil, tak by to mělo být osvobozené od platby daně, jen podáte přiznání nulové, že jste to nabyla.
Odpovědět
@lopp Myslím, že pokud je hotové prohlášení vlastníka a bude mít potvrzení z BD, že je možný převod....neměl by být problém. Ale třeba se mýlím :)
Odpovědět
už mi ze všeho de hlava kolem... byt do roka musíme převést do OV, to jde, anuita na bytě není. @lopp zástava bude na bytě díky převodu vlastnictví do 1 roku (aspoň tak nám to tvrdila u jiného bytu RK)
Odpovědět
@simusin Třeba se něco dozvím, tohle není můj obor, takže se zeptám :-) To mi jako chcete říct, že banka někomu půjčí hypotéku na byt, který je v družstevním vlastnictví s tím, že se možná do budoucna převede? A čím jako ten klient ručí než se převede? A co když se z nějakého důvodu nakonec nepřevede?
Odpovědět
musí být ten souhlas družstva, že lze převést do OV a zároveň se bance zavazujeme, že do roka byt do OV převedeme. Předpokládám, že jsou tam určitě sankce ze strany banky.
Odpovědět
@lopp né možná, on se musí převést do 1 roku. Potvrzení družstva je závazné. Ale jak jsem psala výše, musí být učiněno prohlášení vlastníka.
Odpovědět
@simusin To bych chtěl v praxi vidět, jak do tohohle banka jde. Nemá nic v ruce a půjčí někomu třeba dva miliony... Známý tohle nedávno řešil, musel zastavit jiný dům, aby hypotéku dostal na družstevní byt, ikdyž ho pak převedl do osobního vlastnictví, třeba to umíte lépe... :-) Nemluvě o tom, že nevím proč by se družstvo mělo k čemukoliv zavazovat jen protože někdo chce hypotéku na byt ve vlastnictví družstva.
Odpovědět
Profilova fotka
Koupě členských práv a povinností v družstvu se dá financovat předhypotečním úvěrem, který je nezajištěný. Podmínkou je obvykle to, že do roka je třeba převést byt do osobního vlastní. Následně se předhypoteční úvěr převádí na hypoteční úvěr, který je zajištěný bytovou jednotkou v osobním vlastnictví. Osobně bych do toho ale nešel. @lopp Pokud by se byt nepřevedl do osobního vlastnictví, banka má možnost z předhypotečního úvěru udělat spotřebitelský úvěr, což je pak průšvih :-) @isonic daň z nabytí nemovitých věcí platit nebudete, ta se týká jen úplatných převodů nemovitých věcí
Odpovědět
@vladimirsvorba Proč byste do toho nešel?
Odpovědět
Profilova fotka
@isonic Protože převod do osobního vlastnictví nemá kupující ve svých vlastních rukou a je závislý na libovůli vedení bytového družstva. Družstvo nepodepíše v potřebné lhůtě smlouvu o převodu bytu do osobního vlastnictví a problém má kupující, ne bytové družstvo... Pak jsou s tím zbytečné nervy a stresy. Ale ve většině případů by to mělo být v pohodě.
Odpovědět
Článek se načítá
@vladimirsvorba Děkuji, tohle je také dobré vědět
Odpovědět
@vladimirsvorba To je přesně ono, družstvo se k ničemu nezaváže, pak se převod protáhne a můžete si to jít hodit 8-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?