Koupě družstevního bytu v letošním roce, co nás čeká?

Dcera chce koupit družstevní byt nedaleko od nás. Nemáme s koupí a prodejem družstevních bytu zkušenosti a mám dojem, že letos to asi je komplikovanější.Jen s prodejem a koupí bytu v osobním vlastnictví.Zařizovali jsme přes realitku.Byli jsme maximálně spokojeni.Majitelka družstevního bytu nechce prodat přes realitku.Prosím o rady co nás čeká včetně financí i organizace a jak jste řešili vy.Musí mít odhad nemovitosti?Kdy předat finance - po převodu?Dle mě bude potřeba zápis u notáře asi.Chtěli bychom tento by do osobného vlastnictví.Je nějaký problém, když žádný ze všech 4 byt.jednotek není v osobním vlastnictví?Děkuji za rady.
Odpovědět
Nebudete kupovat družstevní byt, ale podíl v družstvu, který odpovídá = danému bytu. Tedy žádný odhad, žádný katastr. Přes RK je to zbytečné. Záleží na pravidlech konkrétního družstva, ale příliš se to snad neliší - v rodině jsme podobný případ měli a vše bylo na družstvu vyřízeno během hodiny (přítomny obě strany) a byt = podíl je přepsán a převeden na kupujícího. Vyplnily se formuláře družstva - vy se stanete členy, pův. člen vystoupí, účtárna potvrdí, že nemá nedoplatky, zaplatíte vstupní poplatek do družstva, poplatek za převod podílu = bytu na vás atd. Není k tomu žádná speciální smlouva - družstvo většinou má na vše formuláře. Je vhodné mít s sebou dopředu stavy elektroměru atd. Na místě si po podpisu a zaplacení všech poplatků můžete předat peníze v hotovosti, popř. převést internetbankingem. Může se stát, že družstvo chce veškeré převody posvětit svými orgány - dle znění stanov. To ale u nás nebylo, pouze byl převod vzat na vědomí vzhledem ke splnění všech náležitostí a zaplacení poplatků. Toto je ta rychlejší varianta - převod podílu a pak si můžete zažádat o převod do os. vlastnictví z družstva na Vás (zase se platí družstvu poplatek). Nebo se domluvte s prodávajícím, aby zažádal o převod do OV on a budete pak kupovat ne podíl, ale běžný byt. To se samozřejmě díky přepisu na katastru (družstvo-pův. člen-vy) potáhne.
Odpovědět
@el2006 Děkuji za radu. Ještě jsem slyšela, že snad byt družstevní- /tedy podíl v družstvu)a jeho následné převedení do osobního vlastnictví letos není jednoduché.Do katastru nemovitostí je letos dle nového Obč.zákon. napsán až když je založeno družstvo vlastníků/snad jsem to nezvojtila/, jenže v tom to domě nikdo ve vlastnictví nemá byt.A kolik se letos platí asi vstupní poplatek do družstva?Jaký bývá asi cenový rozdíl mezi bytem v osobním vlastictví a bytem družstevním u 3+1?A jak je to z daněmi a prodeji?
Odpovědět
@yvonahk poplatky za vstup a výstup má každé družstvo individuální, zhruba se vstup pohybuje asi kolem 10 tis. u nás se platil jen první poplatek a při prodeji a následném vstupu nového člena se teď neplatí nic. Cenový rozdíl mezi družstevním bytem a v osobním vlastnictví si myslím, že není velký a u bytu v osobním vlastnictví se platí daň z převodu, u družstevního daňová povinnost nevzniká, o to je to výhodnější, protože se převádí jen družstevní podíl.
Odpovědět
@angie.shy Díky za odpověď.
Odpovědět
@yvonahk můžu odpovědět ohledně poplatků družstvu - opravdu je to individuální. U nás - vstup tuším 3000,-, poplatek za převod na nového člena asi 1500,-.Výstup-zrušení členství - zdarma. Převod do os. vlastnictví - také asi 1500,-. Co se týká cen bytů v OV a DV - u 3+1 vídám ceny cca o 100-300 tis. nižší u družstevního vlastnictví. Jsou o trochu hůře prodejné, protože některé lidi právě odrazuje to, že si kupují podíl v družstvu a nemají nic zapsáno v KN. Vždy je riziko, že družstvo špatně hospodaří, může zkrachovat, někdo ho vytuneluje atd. Podílíte se na jeho hospodaření, tedy i příp. ztrátě. Když se ale družstevníci o hospodaření orgánů družstva zajímají, chodí na shromáždění, vše kontrolují, dá se rizikům rozumně předcházet.
Odpovědět
@el2006 Moc děkuji za odpově´d.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?