Koupě pozemku - je potřeba odhadce?

Profilova fotka
Dobry den, potrebuji poradit. Chceme koupit pozemek,ktery patri mistnimu obcanovi. Pan si rekl,ze by chtel 500tis. Pozemek neni zasitovany. Je potreba odhadce? Jde mi o to,abychom mu nepreplatili (kdyby byl nizsi odhad - ale aby necukl,ze chce vic) a naopak. Diky za rady :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Platili bychom hotove,bez hypoteky..
Odpovědět
asi záleží kde to je že je nezasíťovaný není problém, zasíťujete si to sami
Odpovědět
Profilova fotka
Zjistěte si, kolik budou stát sítě, někdy to jde do statisíců. A cena? Podívejte se na prodej pozemků v okolí a bude jasno hned. Nepíšete jak je pozemek velký ani kde je, těžko vám někdo poradí, za jakou má být cenu
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici @iveta_89 Me jde jen o to,jestli musi byt odhad. Cena je ok.
Odpovědět
Musí, z odhadu se vypočítává dan.
Odpovědět
@inkajanakova Nemusí. Do roku 2014 se výše základu daně stanovila porovnáním sjednané kupní ceny s cenou odhadní. Odhadní cena vyžadovala pořízení znaleckého posudku. Pro určení základu daně se použila cena vyšší. Nově nebude nutné porovnávat kupní a odhadní cenu. Bude možné porovnat kupní cenu s tzv. směrnou hodnotou. Směrná hodnota je v podstatě cena obvyklá, kterou finanční úřad určí podle druhu, polohy, účelu, stavu, stáří, vybavení a stavebně technických parametrů nemovité věci. Tyto údaje bude nutné vyplnit do příslušných příloh daňového přiznání. Jelikož pro určení základu daně bude rozhodných pouze 75% směrné hodnoty,je pravděpodobné, že při sjednání nižší kupní ceny, bude i výsledná daň nižší než doposud. Tento postup bude možné uplatnit při úplatných převodech.
Odpovědět
Profilova fotka
@inkajanakova navíc ji to nemusí zajímat, ještě pořád platí to, že daň z nabytí nemovité věci odvádí prodávající, pokud se ve smlouvě nedohodnou jinak. A i pokud by se dohodli, tak může porovnat cenu s tzv. směrnou hodnotou, jak je psáno v příspěvku nade mnou.
Odpovědět
Profilova fotka
Odhad musí mít prodávající, aby mohl odvést daň z prodeje. Anebo nemusí, když si vybere jiný způsob, jak to ocenit. Vác to nemusí zajímat ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@nelucie my platíme za 1200m2 skoro 900tisíc na nezasítovaném pozemku ;-) ale ostatní v oklí se pohybují kolem 1,5 mil se sítěma, tak nás to i tak vyjde levněji...
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici my jsme domluvení také se sourkomníkem ,právě děláme na kupní smlouvě a cena je určena dohodou a dan se prý vypočítá z té naší dohodnuté ceny. může to tak být, nebo je problém?
Odpovědět
Profilova fotka
@eficenka Může, ale pokud k přiznání nedodáte odhad, musíte jít podle směrné hodnoty. A pokud ta vyjde vyšší, bude se daň počítat s té vyšší částky. Ale směrné hodnoty jsou většinou dost podsazené
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici odhad mít budeme asi od bankovního odhadce kvůli hypotéce - stačí to? jiný dělat nebudeme.... chceme ted zatím na "cizí" pozemek dovést sítě ( el+ voda+kan) aby se nám navýšil odhad pro banku, ale dle tvého popisu to bude zase vyšší směrná hodnpta čili vyšší dan? a to zařizuje asi prodejcův právník, že?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@eficenka No jasně, pokud na pozemku budou sítě, bude mít větší hodnotu. Odhad z banky stačil, když jsme prodávali chatu a byt. A banka má většinou odhady zase trochu pod cenou. Ale fakt vás to nemusí zajímat, pokud daň platí prodávající. Je to jeho věc, jakou nahlásí na FÚ hodnotu
Odpovědět
@eficenka Trošku odbočím - jak máte právně ošetřeno dovedení sítí na "cizí" pozemek?
Odpovědět
Profilova fotka
@simusin jednak kupujeme od známého - séíše kamaráda, využíváme jeho přední pozmek i nyný , =řístup k jeho elektrce, vodě, sekacímu traktůrku atd... a budeme mít smlouvu o smlouvě budoucí. pokud pozemek bude náš na (99,9% ) sítě jsme platili ze svého. pokud nebude pozemek přepsaný na naše jméno - vrací se nám od něj ze zálohy peníze za přivedené sítě + úpravy na pozemku... jednoduše řečeno :) je to taková sousedská výpomoc, on je tam pouze na víkendy - jako na chalupě, my se přes týden straráme o vyvážku popelnic, údržbu trávníku, záhonů atd a zatím tam zadarmo hospodaříme a budujeme a sázíme a sejeme atd :)
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici díky moc, tak snad bude stačit odhad z banky ( kvůli tomu přivádíme sítě) aby stoupla cena pozemku ( i když samozřejmě banky podhodnocují) oi tak vyjde lépe hypotéka!
Odpovědět
Profilova fotka
zkuste se s ním domluvit, každopádně pokud není zaíťovaný bude to ještě hodně práce.
Odpovědět
U pozemků není možné stanovit daň vždy směrnou hodnotou. V případě, že je na pozemku trvalý porost, musí se dělat znalečák. A jak bylo psáno výše, právně ošetříte sítě budoucí smlouvou.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?