Koupě RD s nezapsanými stavbami v katastru - zkušenosti?

Profilova fotka
Ahoj, máte někdo zkušenost s koupí RD, kde na pozemku jsou pravděpodobně načerno postavené přístavby, které nejsou zapsané v katastru? Koupě probíhá přes RK, financování bude hypotékou. RK nás tlačí do úvěru u banky s dodatkem o dodatečném zapsání staveb po prodeji. Je možné aby nás katastr s touto skutečností zapsal jako nové majitele? Bojíme se, abychom nezůstali zadlužení a bez domu. Předem děkuji za příspěvky.
Odpovědět
Profilova fotka
o jaké stavby se jedná? pokud jsou to nejaké chlívky, záhradní domky postaveny před revolucí tak takových nehnutelností je jako maku a nedělej si s tím starosti ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
bohužel to jsou přístavby ke stodole, kam by se vešlo hasičské auto :(
Odpovědět
Profilova fotka
jak starou tu přístavbu odhaduješ? má ten dům originální dokumentaci nebo nemá? fakt bych v tom ale problem neviděl
Odpovědět
Profilova fotka
řekla bych pár roků, vzhledem k tomu, že na maps google to ještě na snímcích není. Samotný dům je starý cca 70 let, pochybuju že k němu nějaká dokumentace je, stejně tak k přístavbě. Prodávají to dědici, kteří o tom vědí prd.
Odpovědět
Profilova fotka
jestli to není na googles maps tak je to problém, je to váš jediný dukaz, že to tam stojí od léta páňe... už se RK nedivím, že to chtejí nechat zapsat
Odpovědět
Ahoj, přesně tento problém jsme řešili cca 10 měsíců zpět, kdy jsme kupovali dům, kde byla načerno postavená garáž a 2m2 našeho domu stály na sousedčině pozemku. Přišel na to odhadce banky. Na katastru nikdo nic neřešil, zapsali nás jako majitele, potom jsme si nechali udělat nové geometrické zaměření + plán na garáž, podali na stav. úřad dodatečné povolení, od sousedky jsme koupily pozemek pod domem, a všechny doklady pak na katastr, kde zapsali změnu a bylo. jednali jsme taky s dědici, kteří veděli kulové, ale řekli jsme si přímo o zaplacení těchto "vícenákladů". Banka s tím neměla problém, pouze žádala taky o dodatečné zapsání, což se taky stalo.
Odpovědět
Profilova fotka
souhlasim s blankazaj, pred koupi zaridte radeji geodety, kteri vam to zameri a presne reknou co je a co neni v katastru, take vam vymeri presne kupovany pozemek. zapsani uz je formalita a snad vas moc nezdrzi
Odpovědět
Profilova fotka
takže na katastru jim to je v podstatě jedno. odhadce za banky nám řekl přesně co chybí, takže to aspoň víme. blankazaj kolik vás prosím stály plány, geometráky a povolení? jestli máme počítat tisíce, či desetitisíce.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
@katuskav1 Můžu se prosím zeptat, kolik to na konec stálo? Máme podobný problém...
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych asi tlačila původní majitele, aby si s tím udělali pořádek. Jsou ale dvě možnosti: 1) Stavby jsou povoleny a pouze nezapsány na katastru - to zjistíte na stavebním úřadě a nebyl by problém. 2) Jsou to černé stavby - zjistíte na SÚ a v tom případě bych dotlačila vlastníka, aby sám podal žádost o dodatečné povolení stavby, aby SÚ zahájil řízení o odstranění stavby a případně i přestupkové řízení s "tím pravým". Hlavně bych si na územním plánu zjistila, jestli takovou stavbu vůbec lze dodatečně povolit, abyste nezaplatili za něco, co byste pak museli zbourat. Pravděpodobnost není velká, ale je. A pozor, někdy nelze dodatečně povolit i proto, že stavba stojí na nějakých sítích. Dodatečné povolení stavby si můžete vyřídit i sami, stačí podepsat s vlastníkem smlouvu o smlouvě budoucí (o koupi), ve které bude i vaše právo vyřídit si dodatečné povolení. Počítejte ale s tím, že to bude chtít dokumentaci stavby a její pořízení jsou pro vás vádaje navíc. V žádném případě ale nedoporučuju koupit nemovitosti bez informací s černými stavbami, protože práva i povinnosti ze zákona přecházejí na nového vlastníka. Také po vlastníkovi vyžadujte dokumentaci stavby (je povinen vám ji při prodeji předat) a pokud ji nemá, tak a't pořídí pasport stavby a nechá jej na SÚ ověřit.
Odpovědět
Profilova fotka
Dům jsme koupili i s černými stavbami, banka to chce do půl roku zapsat nebo zbourat. zatím nevíme kolik budou celkové náklady. Lehce se řekne zatlačit na majitele, ale těžko provede - s přístupem bývalého majitele, že to radši prodá někomu jinému, než aby nechal přístavby legalizovat.
Odpovědět
jak píší ostatní - neviděl bych v tom zásadní problém, a už vůbec bych to nechtěl po předchozím majiteli, protože by se tím koupě akorát oddálila. dojděte si na stavební úřad a budete vědět hned, jak k tomu přistoupí lidé, kteří to budou řešit a kterých se to týká. my si nechali vše zaměřit a na základě geometráku nám vše stavení úřad povolil, ale prvně jsme byli na stavebním úřadě se informovat, jestli to zapíší, nebo ne, pokud je tam černá přístavba. u nás ale byla 30 let stará - těžko říct, co řeknou na přístavbu novou, to si tady předjímat netroufám a jediný možný způsob, jak to zjistit, je se na váš stavební úřad vydat.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
My kupujeme domek a na pozemku je garáž postavená v r.62 s tím, že dříve se toto stavělo pouze na nějakou ohlášku, ale samozřejmě zakreslené nikde nic.. Nyní dům prodávají dědici, ale v RK, která jde na ruku vlastně spíše jim, nám slíbili s dědici (starší lidé) že oběhají zakreslení a další náležitosti, protože všechny poplatky dělají cca 10 000,- !!! My dostaneme pouze záznam o probíhání zákresu a sami, při zapisování nás jako nových majitelů, zažádáme o zapsání na katastru, což nás bude stát podle mě kolem 150 korun.. Původně jsme vůbec nechtěli slyšet, že by jsme koupili něco, co by nám časem mohlo dělat problémy s úřady nebo stát zbytečné peníze, ale když to jde i takhle, tak proč ne.. Jinak by se koupě protáhla o dalších až 60 dní, jak to nyní mají ze zákona.. Jen výmaz záznamu věcného břemene ze 16. ledna trval do 21.února, a to jsme málem bouchli šampaňské, že jim to trvalo "pouhých" 36 dní.. :-D No uvidíme jak to bude dál dnes totiž jdeme podepsat kupní smlouvu x-) x-) x-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 měsících
Profilova fotka
Když to v budoucnu někomu pomůže, tak jen doplním, že po cca 8 měsících máme stav budov v souladu s katastrem. Díky vstřícnému jednání na stavebním úřadě a hlavně projektanta jsme nemuseli dělat žádná dodatečná bezpečnostně-požární opatření a stálo nás to "jen" přibližně 10 000 Kč (projekt + poplatky úřadu). Největší zdržení bylo kvůli požární zprávě, dle jedné normy nevyhovovala stavba požárním předpisům, naštěstí dle jiné normy ano :)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 měsících
A máte někdo ponětí, jak to funguje, když na katastru je budova vedená, ale ve skutečnosti už několik let nestojí? Nevím, jestli to vůbec řešit, ale měli chtěli bychom to mít v pořádku, tak jak to má být. Známý nás straší, že si budeme muset opatřit nějaké papíry k demolici - i když budova skutečně nestojí x let... Jedná se o stodolu přistavenou k domu. Díky za případné postřehy.
Odpovědět
Profilova fotka
@elvira u nás se neexistující stavba řešila tak, že pán ze stavebního úřadu přijel, viděl, že stavba (očividně dlouho) nestojí, napsal zápis a s tím jsme byli na katastru.
Odpovědět
@katuskav1 - díky. ;-) Uvidíme, jak to nakonec pořešíme, pak napíšu. :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?