Koupě staršího bytu, rekonstrukce, apod.

Zdravím vás tady. Jsem tu nová, s manželem hledáme nové bydlení ve Zlíně a padl nám do oka jeden byt. Je to cihlový byt 3+1 (kuchyn, obývák, dva pokoje, koupelna, záchod, komora), cca 80 m2, v původním stavu (dům postaven cca v 50.letech). Občanská vybavenost cca do 5-10 minut pěšky od bytu, centrum města cca 15min. pěšky (tedy lokalita pro nás dobrá). K bytu jsou dva sklepy, balkon a možnost využívat zahrady za domem. Cena bytu 1.600.000 Kč + by byla nutná celková rekonstrukce (vč. nové elektřiny, odpadů, podlah, dveří, koupelny, kuchyně, + vybavení nábytkem). Ještě tedy nejsme o koupi stoprocentně rozhodnutí, ale tento týden bychom to měli s realitkou dořešit a říct své rozhodnutí... Mám pár otázek, tak prosím pokud budete někdo tak hodný a odpovíte mi - vaše zkušenosti, názory, apod., budu ráda :-) 1) nevím, jestli někdo se orientujete, jaké ceny bytů se ve Zlíně pohybují, snad ano. Myslíte, že to je přijatelná cena za byt ve Zlíně v původním stavu? 2) Jaká částka by byla reálná pro rekonstrukci? Samozřejmě chápu, že vše záleží na náročnosti daného člověka, ale dejme tomu, že by naše rekonstrukce byla takový střed - ne nejlevnější ale ani ne nejdražší materiál. 3) stalo se vám někomu, že jste kývli realitce na byt, uzavřeli rezervační smlouvu, zaplatili rezerv. poplatek a pak vám třeba nedali hypotéku v bance? Myslím, že by snad nemusel být žádný problém s poskytnutím hypo, ale jistě to samozřejmě nevím... tak se radši ptám. O hypotéku vyloženě ještě žádat asi nechceme, i kdybychom v pátek řekli, že byt koupíme, protože ještě se tam dořešuje dědické řízení - dědicům zemřeli rodiče, a oni chtějí byt prodat... takže to ještě cca 2, možná 3 měsíce potrvá,... 4) kde jste brali hypotéku, kde nabízejí teď nejvýhodnější úroky? 5) případně možností financování rekonstrukce je i úvěrem ze stavebního spoření, stavebko mám, ale přijde mi lepší vzít si raději jednotnou hypo na koupi i rekonstrukci za lepší úrok (co vím v bankách se pohybují úroky okolo 2-2,5%, kdežto u úvěru ze stavebka třeba kolem 4-5%). Nebo je lepší radši úvěr ze stavebka? Kdybyste měli nějaké další rady, doporučení atd. čeho se vyvarovat, na co si dát pozor nebo prostě jakýkoli názor, sem s ním, budu ráda, že se dozvím další užitečné informace! Nikdy jsme byt nekupovali, nic nerekonstruovali, takže se v tom zatím až tak nevyznáme. Díky
Odpovědět
Profilova fotka
Můžu se zeptat v jaké lokalitě ( ulici) byt je. Částka je poměrně vysoká....
Odpovědět
@dija1 Díly VI. (u hl. křižovatky u Lidlu)
Odpovědět
Profilova fotka
Ohledně ceny bytu neporadím, jsme od Prahy a ceny bytů se pohybují úplně někde jinde. Nedávno jsme koupili také podobný byt, trošičku větší, ale v podobném stavu. Dělali jsme elektriku, podlahy (jen povrch, základ byla rovná dlažba), dveře budeme kupovat postupně, kuchyň teď, odpady jsme rekonstruovali částečně (jen v kuchyni a dávala se jinam pračka - do komory, koupelna a WC bohužel zatím zůstanou tak, jak byly. Zařízení povětšinou máme a rekonstrukce se bude pohybovat tak kolem 200-250tis., ale hodně nám s prací pomáhají přátelé a rodina, hrubé práce nám udělal jeden fantastický pracovník, který nestál moc. Takže neplatíme firmy (např. elektriku včetně projektu dělal manžel s mým tatínkem - vydrážkoval a zasádroval to ten pán). Tak nevím, jestli ti to pomůže.
Odpovědět
nejlíp by bylo, co se týče ceny, zajít na nějaký realitní portál, třeba S reality, a podívat se, jak se ceny pohybují. A cenu rekonstrukce Ti asi nikdo nestřelí, to skutečně nejde jen tak. A navíc, pokud ji budete chtít financovat z hypo, stejně budete muset mít dokumentaci a rozpočet, co vím.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak mi jsme na 500tis. Delame komplet všechno (podhledy, elektrika, podlahy, dvere, jádro, kuchyně, radiatory) a to neplatime praci, protože to dělá můj tatínek :-) Jinak je to fakt individuální :-) A u výběru to byla zlatá střední cesta, ale dovedu si to představit i s mnohem vyšším rozpočtem :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zlin13 tak to je ještě stará cihlová zástavba. Rekonstrukce bude asi nákladná .Počítejte s tím , že je to opravdu velmi frekventované místo. Hlavní tah Zlínem , na Slovensko, k nemocnici, jezdí tam vlak a trolejbusy a hlavně kostky na cestě, takže to pěkně duní :-( Myslím, že za ty peníze, se dá sehnat lepší bydlení v klidnější lokalitě .
Odpovědět
@pibi @inkajanakova @vendyh děkuji vám za vaše příspěvky, aspon se mi zase rozšířily obzory... @dija1 - ano je to cihlový barák, ale ten právě chceme ... nechceme jít do paneláku o 15 patrech, a na jižní svahy už vůbec ne, chceme zůstat někde v centru spíš... to že tam jezdí vlaky, trolejbusy apod. beru spíš jako plus, že to tam je blízko všechno, nechceme zase bydlet někde sice v klidné lokalitě, ale vše mít daleko... Jako byt se nám líbí takto rozlohově, atd., jediné zásadní mínus pro nás je parkování (není hned před domem, muselo by se hledat nekde poblíž, příp. u Lidlu)...ale tak je to jedina zasadější věc, no a samozřejmě cena... s tou si fakt nejsem jistá, přemýšleli jsme předtím že tak za 1 500 000 Kč koupit byt a cca do 500tis. rekonstrukci... Myslíte že se dle našich požadavků (cihlový menší dům v centru - ne panelák o xxx patrech a ne na jižňácích, větší rozloha než 60m2, blízko MHD, obchod, školy, školky, atp.) lze koupit za nižší cenu byt? Děkuji za vaše příspěvky, je fajn, že máte přehled a dokážete vyjádřit názor přímo k lokalitě...
Odpovědět
Profilova fotka
Ještě k tomu bodu 3. Byli jsme v trošku podobné situaci v tom, že jsme z určitého důvodu sice byli ochotní zaplatit rezervační poplatek, ale ne v plné výši, protože u nás bylo dost rizikových momentů, které jsme sami nemohli vůbec ovlivnit. Řekli jsme to realitce, sami nám řekli, že bychom to vzhledem k okolnostem platit neměli a smlouvu nám upravili tak, že jsme zaplatili jen to, co jsme byli ochotní a schopní případně oželet. Nakonec u nás všechno klaplo a toto opatření ani nebylo potřeba, ale to člověk předem neví. Ale dalo nám to jistotu, nebyli jsme vynervovaní, že přijdeme zbytečně o desítky tisíc. Myslím, že záleží na lidech (my jsme měli opravdu štěstí na všechny kolem) a na ochotě se domluvit. Jinak ta cena za rekonstrukci 500tis. mi připadá reálná, pokud nebudete chtít nic extra. Kdybychom dělali i koupelnu, záchod a kupovali zařízení, jsme i výše a to se snažíme kupovat také střed a měli jsme štěstí na hodně slev.
Odpovědět
Pokud se vám byt líbí a splňuje vaše požadavky, tak bych ho vzala. Samozřejmě je nutné si udělat hrubý rozpočet rekonstrukce a říct si, kolik celkově chcete investovat. Moje zkušenost je taková, že jsme také hledali cihlový byt (v Holešově) a trvalo nám to rok a půl. Panelák jsme nechtěli ani za nic a když se objevil byt, který jsme koupili, museli jsme si připlatit cca o 300 tis více, než se pohybovaly ceny panelákových bytů. Ale stálo nám to za to. Děláme komplet reko, peníze dochází, ale nelitujeme :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?