Koupit dům kde radiátory nejsou pod okny ale na druhé straně místnosti?

Plánuji koupi RD, všiml jsem si už u více domů (2-3?) co mi celkem jakž takž líbily že radiátory nebyly pod okny ale byly na druhé straně místnosti... Tak to bylo v celém domě. Chci se zeptat koupili byste takový dům, nebo se jedná o velký problém? Jak se takový problém konkrétně projeví? Zvýšené výdaje za topení? Rosení oken? Teplotní diskomfort v místnosti? (jedna část místnosti super přetopená a druhé naopak dost chladná?)
Odpovědět
Je otázka hlavně, jak starý dům to je a jestli ho plánuješ rekonstruovat. Pokud ano, tak určitě nebude pro topenáře velký problém dovézt topení pod okno a je to...
Odpovědět
Prý snad 1920 přízemí a patro děláno někdy 1970 asi,...? Rekonstrukci právěže spíše neplánuji... (a kolik by tak stálo "prodloužit" stávající topení pod okna u místnosti cca 20 m2 (pokud to vubec jde prodloužit a nemusel bych kupovat nové radiátory...)?
Odpovědět
@friss Tohle rozhodně není problém kvůli kterému by se dům měl či neměl kupovat. Je otázka, jak to funguje, to nikdo přesně neví a bez plánů místnosti už vůbec. Je tedy fakt, že standardně se umisťují pod okna, ale viděl jsem už i jiná řešení. Klidně bych to třeba jednu zimu testoval v ostrém provozu a pak případně měnil (a třeba i přidal nebo ubral na velikosti radiátorů). Jaké tam jsou? Plechové, panely nebo litina? Pokud je to starý plech, stejně bude dobré to časem vyměnit a litina vám vydrží ještě asi 300 let. A jak jsou vedené trubky k nim? Venkem nebo ve zdi? Kolik prostupů přes zdivo? Tohle je třeba vidět. Možná si i vedení zkrátíte a zlepšíte oběh. V každém případě a za normálních okolností to bude chtít asi jen pár metrů trubek, možná nějaké šroubení a barvu. Investice (nepočítaje v to práci) za pár stovek, pokud tedy použijete stávající radiátory.
Odpovědět
Profilova fotka
mě zrovna nedávno v několika amerických filmech zaujalo, že nemají topení pod okny, ale na opačné straně :-N mě osobně topení pod okny vždy všude vadilo, tak pokud by v daném domě bylo možné mít teplo a přitom topení jinde, byla bych jedině ráda. ale jak to funguje by chtělo vyzkoušet při zimní prohlídce nebo se zeptat a důvěřovat původním majitelům?:-N
Odpovědět
My to tak taky kdysi měli. Dokonce to tak máme ještě ve dvou místnostech. Tak se to kdysi dělalo, radiátory co nejblíže kotli a taky kvůli staré expansky. Teď už máme tlakovou a staré radiátory byly u dědů, kteří to v žádném případě nechtěli předělat. Problém to není, ale může být chladněji od okna.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?