Koupit nebo nekoupit?

Profilova fotka
Prosím o radu. Naskytla se nám možnost koupit krásný domeček, je to novostavba 4 roky stará. Ale není ve městě kde bydlíme(cca 25tis. obyvatel), ale ve 12km vzdálené vesnici.Musela bych s dětmi dojíždět i do škol. Novější dům či parcelu hledáme už dýl, ale v Pe nedostatkové zboží :-| Vím, že bydlet ve městě je lepší, ale když chcem dům budem muset na ves, to už máme vyřešené, teď mi jde spíš o cenu. Zde příkládám inzerát, myslíte, že je cena akorát nebo moc?Pán co to prodává je stavař a tvrdí, že to prodává za levno a nám se to moc líbí, proto chci ještě další nazor.Děkuji ;-) http://www.sreality.cz/detail/prodej/...
Odpovědět
Dům vypadá dobře. Ale nejdřív si vše zkontroluj podle katastru nemovitostí. Oni si někteří makléři rádi něco přibarví. Dobrá je i komunikace s obecním úřadem. Pokud je v obci veškerá vybavenost a dům je v pořádku, pak je cena poměrně adekvátní. Ale záleží na rodinném rozpočtu a zejména pokud nemáte ještě děti, tak počítejte velice pozorně s každou maličkostí.
Odpovědět
Profilova fotka
@wendhelin píše, že by musela vozit děti do škol... =-)
Odpovědět
Mně se to také líbí, dle fotek to vypadá designově i kvalitativně jako nadprůměr toho, co se běžně nabízí, Pouze pár postřehů : - estetika vnější/vnitřní plus posouzení lokality a okolí je na individuálním vkusu (za mě OK) - cena se mi jeví jako dobrá, byť neznám ceny v okolí - asi těžko byste to sami pořídili levněji (vč. pozemku), pokud byste to celé řešili dodavatelsky - ověřte, jaké je napojení na nějakou obecní komunikaci (od domu), aby v zimě nebyl problém (nezpevněný povrch, větší převýšení apod) . - garáž mimo vlastní půdorys domu hodnotím spíše jako plus, úplně ideální by bylo, kdyby se do ní dalo dojít "suchou nohou" - v reálu si ověřte, jak moc je pozemek svažitý, zda je to pro vás ještě OK - určitě je velká výhoda obecní voda a kanalizace a také zavedený plyn do domu (ale do budoucna ho můžete, pokud se rozhodnete a bude to výhodné, odstavit a velmi snadno změnit třeba na tepelné čerpadlo) - veškeré dřevěné venkovní prvky (konstrukce střechy, obklady atd), které na nových domech vypadají velmi hezky, budou potřeba průběžně udržovat (může být problém s přístupností)!! - 10 cm zateplení je spíš podprůměr, ale nebral bych to jako problém - je trochu škoda, že je léto a nelze zkontrolovat případné tepelné mosty termovizí (stojí to dneska pár korun). Ale vzhledem k tomu, že pán je "stavař", tak je určitý předpoklad, že si to ohlídal více než běžný stavebník
Odpovědět
Ten dům vypadá výborně, tedy co se týká designu. Ten hodnotím velmi kladně, hlavně se vymyká dnešní masové výstavbě různě barevných typizovaných projektů. Dřevěných prvků bych se nebál, je sice pravda, že údržbu vyžadují, ale není to zásadní problém, je to prostě něco za něco. Co se týká kvality stavebních prací, to bych si rozhodně ohlídal nezávislým odborníkem ve stavebnictví, podobných historek o majiteli stavařovi a nekompromisní kvalitě provedení jsem slyšel od známých hodně (což neznamená, že pán opavdu není stavař a kvalita domu je skvělá). Také vidím svažitý pozemek, tam bych si rozhodně ohlídal odtokové poměry. Cena se mně zdá velmi dobrá, i když neznám zastavěnou plochu, příp. obestavěný prostor m3, ani dispozici, ale předpokládám, že dům bude 4+kk+G. Situaci na pelhřimovsku znám, ač jsem z jižní Moravy, bývalý kolega tam před lety řešil podobný problém a vím, že to nebylo jednoduché. Navíc vidím dokončené oplocení a založenou zahradu, to jsou nemalé částky, které musely být proinvestovány. Na závěr jak je uvedeno výše - katastr nemovitostí, tam vše pečlivě zkontrolovat.
Odpovědět
Profilova fotka
Asi Vás zklamu, ale osobně bych na vesnici s dětmi nešla. Budete otrokem dojždění. Ten dům se jeví jako kvalitní, cena stavbě určitě odpovídá, design mi nevadí. Snad je až moc velký - kolik vás tam bude bydlet?. Pozemek je velký (možná až moc). Pokud budete oba dojíždět do práce a mezitím ještě někde převážet děti, tak si ho užijete jen o víkendech. Když byste se rozhodli změnit názor a stěhovat se za pár let jinam, tak dům na vesnici jen těžko prodáte...
Odpovědět
Dum je krasnej, ale ja bych z mesta nesla.
Odpovědět
@komenska Pozemek mi nepříjde nijak velký, pokud člověk nechce vyměnit panelák na stojato za panelák na ležato. Říct, že by se člověk nestěhoval na vesnici je sice fajn, ale co se tak podívat, co je to za vesnici? Autobus tam ve všední den jezdí co hodinu nebo častěji, za 20 min v Pelhřimově. Děti budou moct časem jezdit do školy samy, stejně tak domů. Kroužky si oběhají, Pelhřimov je relativně malý. Není nutné jim pořád dělat taxikáře. Cestování meziměstským autobusem je o dost jednodušší, než městským, protože vás řidič nevezme jinam. A máte vidět, jak se naší holce zvedlo sebevědomí, když poprvé zvládla sama cestu do školy. V první třídě.
Odpovědět
@komenska Doufám, že mluvíte z vlastní zkušenosti života na vesnici, protože bych jinak takové názory musel považovat za velmi omezené. jde o životní styl, který Vám nevyhovuje, ale tazatelka již uvedla, že s vesnicí počítají. A říkat, že 900m2 pozemku je příliš, to už pak zbývá kromě bytu jen život v řadovce s 50m2 pozemku před oplocenou terasou, což je třeba zase pro mne život otroka.
Odpovědět
Mně se to líbí moc. Pozemek velký tak akorát. Určitě si projděte MHD spojení. V budoucnu důležité - školy, lékař, nákupy. O taxikaření je to pak jen s malými dětmi, větší a zdravé jsou už "samoobslužné". A do města to máte kousek. Teď je otázka, jak je na tom domek v reálu technicky. Na obrázku vypadá dobře.
Odpovědět
Profilova fotka
Čistě z pohledu mého se mi to líbí moc...nevypadá to,jak každý druhý dům v řadě,je to jiné a to mě na tom oslovuje...pozemek za mě akorát,už s vegetací,jen udržovat...to,zda je to pro vás reálné s dětma,dojíždění,školy,kroužky,abyste opravdu nedopadli jak taxikáři,jaké jsou tam možnosti dopravy,to je na vašem zvážení...za mě moc hezká nemovitost celkově.. :-)
Odpovědět
Možná se to někomu bude zdát divné, ale já jsem přímo z Prahy a kde máme ještě docela dobře fungující spojení mhd, ale bez auta se i tak neobejdu, protože cesta z práce mi autem zabere 15 minut - busem 3/4 hodiny, poté vyzvednout dvě děti, odvézt je na kroužek, mezitím nakopit i přes dobře fungující spojení mhd, bych nebyl schopna časově bez auta vše zařídít.Takže moc neuznávám názory, že na vesnici jsem otrok dojíždění.V Praze taky, pokud chci stihnout ještě hromadu věcí nad rámec běžných poviností.Teď mám děti na příměstkým táboře a vozíme je tam autem a vyzvedáváme a vyhovuje mi to víc, než když je mám v místě bydliště....Bydlíme v Praze a přesto musíme mít dvě auta a denně je s manželem oba byužijeme, bez auta bych stihla čtvrtinu toho co stihnu s autem...
Odpovědět
Profilova fotka
@amandab vypadá to dobře, souhlasím s body k přemýšlení, co napsali již nade mnou. Osobně bych velmi doporučila se přes realitku domluvit s majiteli, jestli by Vás tam nenechali (samotné samozřejmě) třeba přes víkend. Vím, je to neobvyklý požadavek, ale 4,5 mega zase není tak malá částka, bylo by škoda pak litovat. Všechny zvážené pro a proti jsou nakonec naprd, když třeba zjistíte, že v noci tam poblíž šíleně štěká pes (náš případ :-) ), chodí tou ulicí běžně ožralci z hospody apod. Žádné rozhodování není 100% bez osobního zážitku s domem a lokalitou. S manželem víme, že pokud se někdy někam budeme stěhovat, tak jedině po min jedné noci v místě, i kdyby ve stanu, ať víme přesně, do čeho jdeme. Jinak na tu oblast je to velmi pěkné bydlení. Tohle vidět manžel před 3 lety, tak máme asi jasno, pochází z Vysočiny a sehnat tam pěkné bydlení je umění.
Odpovědět
Článek se načítá
Pokud je ta cena opravdu i s pozemkem, tak je velmi dobrá. Pozemek je akorát, dům vypadá opravdu nový a dokončený. Otázka je dispozice, jestli by zrovna vám takhle vyhovovala, ale rozumím tomu, že v místě, kde je problém sehnat kvalitní bydlení, je člověk rád, že našel vůbec slušný dům a je ochotný neřešit detaily... Co se týče rozvážení dětí do škol - tomu se člověk stejně nevyhne, ani ve městě, dneska se dítě často nedostane do nejbližší školky a školy zas člověk taky trochu vybírá podle kvality... Navíc pokud člověk nesežene bydlení v rozumné vzdálenosti od pracoviště, tak je stejně vždy auto nejefektivnější... My jsme se teď přestěhovali na okraj dvacetitisícového města a místní městská doprava tu stejně jede jednou za půl hodiny až jednou za hodinu, autu se nevyhneme, i když jsem až do poslední chvíle doufala, že to "dáme". Je to něco za něco, chtěli jsme pěkné prostorné bydlení se zahradou pro velkou rodinu, tak tomu prostě obětuju nechuť k řízení, no... A nemyslím si, že by bylo těžké prodat dům na vesnici, je spousta lidí, kteří na vesnici bydlet chtějí, sto lidí, sto chutí.
Odpovědět
Profilova fotka
Všichni řešíte dojíždění, že byste z města nešli :-o Stejně ve městě ale startujete auto takřka denně,do krámu autem, do práce autem...kdo život na vsi nezažil, nemůže soudit.
Odpovědět
Profilova fotka
Strasne moc dekuji za názory:) Doplnim,ze domek je 5kk,plus technická místnost,2xkoupelna,uzitkova místnost něco nad 200m2.Dispozicne jsme presne tohle chtěli,jen min metru.Zahrada je dost osazena,já tedy moc velký pestitel nejsem,ale prej stačí dvakrát do roka profi zásah a nemusím se starat,tak snad joo a nebo me to třeba chytne:)Dum je hodně original,manžel je nadšený,já mu říkal kravin:DAle je opravdu hodně vymazleny,vše rizene počítačem,takže do toho půjdem a ukáže čas,když tak ho zas prodame a půjdem znova do města,ted jiná možnost není,když chcem do domecku:)
Odpovědět
Profilova fotka
Já mám teda radši jen přízemí, protože schody můžou být někdy otravné, ale vypadá to dobře :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Doufám, že budete spokojeni. proč to ten stavitel vlastně prodává? Řekl vám důvod?
Odpovědět
Jeste zjistete, proc ten dum prodavaji. Pripadne se tam vypravte a zkuse se pobavit se sousedy v ulici. My takhle dvakrat nastesti nekoupili - kvuli velice spatnym sousedskym vztahum 8-(
Odpovědět
Profilova fotka
Taky mě napadlo, že je podezřelé, aby si někdo dům takhle vymazlil (vše řízené počítačem, energ. třída B) a pak ho prodal.
Odpovědět
Profilova fotka
@komenska tak někdy se stává, že třeba kvůli nové práci, ne? Když dostanete tak dobrou pracovní nabídku, že se musíte přestěhovat do vzdáleného města (z Pelhřimova třeba do Prahy, koho by bavilo každodenní dojíždění po D1) nebo do zahraničí, tak vám nic jiného nezbude. Tak třeba proto. To je jistě hodně podezřelé.
Odpovědět
Profilova fotka
Jsem rada za Vaše názory,pomáhá mi to utridit si názor.Pan je spolumajitel stavební firmy,nemohu tady psát proč dum opouští,ale důvody znám,jedna se o osobní záležitost.Cim víc si to tu čtu,tím víc se těším,tak snad to tentokrát klapne :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@amandab ano, další možnost, proč tak úžasný dum prodávají,je treba rozvod. Tahanice o majetek nakonec většinou skončí prodejem nemovitosti, aby se mohli vyplatit. A potřebují to rychle. Možná proto i tak dobra cena.
Odpovědět
Profilova fotka
Ještě bych se rada zeptala co znamená pohlidat si odtokove poměry,když je dum ve svahu??Je to takové kaskadovite,nad domem je už pouze skalka,plot a komunikace.Smerem od domu dolu je to z kopce.Dekuji
Odpovědět
Jak se bude blížit bouřka, jeďte se tam podívat, co se děje s vodou.
Odpovědět
Profilova fotka
To si neumím moc představit,ze bude lejt a my jim budem oblezat pozemek.Ja na tohle moc nejsem,je mi hloupe někoho otravovat,holt budu muset důvěřovat tomu co mi reknou:/
Odpovědět
@amandab No, podle fotek to vypadá, že by tam voda mohla stékat k domu. Chystáte se udělat investici za 4 miliony, nekupujete rohlík. Až vám hrkne bahno do baráku, tak si teprve můžete připadat hloupě ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius Mate naprostou pravdu,ale jak na to,přece se jim tam za bouřky nenastehuju do domu a pres plot není videt :-D
Odpovědět
@amandab Já bych jim to normálně řekl, že by vás to zajímalo a jestli jim nevadí, když se za deště přijedete podívat. A už podle první reakce myslím i poznáte, jak to asi bude vypadat :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?