Majetek nabytý před svatbou a společná hypotéka na dům

Chci se vás zeptat na váš názor. Před svatbou jsem si koupila byt, který mi z větší části financovali rodiče a z menší části já sama. Ještě před svatbou jsem ho celý splatila, takže je to výhradně můj majetek. Nyní chceme s manželem stavět barák a peníze z prodeje mého bytu chceme použít na snížení naší společné hypotéky, kterou si kvůli výstavbě budeme brát a za zbytek peněz dodělat zahradu, parkovací stání, kuchyňskou linku, plot, koupit auto atd. Takže všechny peníze z mého bytu by se nedaly na snížení hypotéky, ale nakoupili bychom za ně věci do baráku. Manžel do společného bydlení vlastními finančními prostředky nepřispěje nijak. Jak to mám udělat, aby ty peníze z mého bytu se nepočítaly do společného jmění manželů? Jde o to, že manžel nechce mít menšinový podíl na baráku, protože by byl v nevýhodě a neměl by rozhodovací právo. Navíc investice, které budeme na baráku v budoucnu hradit ze společných peněz, by se mu nevrátily, dostal by z nich jen část, i když společné výdaje na rekonstrukce atd. budeme platit ze společných peněz. Chceme, aby to bylo spravedlivé a aby ani mí rodiče, kteří mi na byt dali dost peněz, o ně nepřišli v případě rozvodu.
Odpovědět
@mmysha Přijde mi zvláštní už na začátku "mluvit" o rozvodu a jak máte obavy nepřijít o peníze.... Proto z to navrhuji ponechat si byt a pronajmout ho. Stavbu domu řešit společně.
Odpovědět
@mmysha tak to nevím, jak to chceš udělat jinak než skrze podílové spoluvlastnictví....myslím, že to není zvláštní o tom mluvit, právě naopak. Ale na druhou stranu, vydělává tvůj muž víc? Chce, abys měla menší podíl na baráku? Asi ne....každý holt přináší do vztahu něco a mělo by to být společné rovným dílem, o tom je manželství. Takže tvého mužechápu. Tak jako tak z toho máš vždycky 50 %.
Odpovědět
@bayt Ne, my momentálně vyděláváme oba přibližně stejně, jediný rozdíl je v tom, že já do manželství přináším ten byt a on nic. Takže on neriskuje, že o něco přijde. Nejvíc mi vadí, že jsou v tom peníze mých rodičů, takže oni by o ně přišli také. Právě proto to řešíme.
Odpovědět
A co kdyz nastane zivotni situace, kdy budete dlouhodobe fin.zavisla na manzelovi?
Odpovědět
Profilova fotka
@mmysha Taky mi nepřijde divné o tom mluvit, naopak. Sama jsem se rozvedla už 5 let po svatbě. Na tvém místě bych si byt nechala a pronajala, jak už někdo radil. Za jedno budeš mít z pronájmu svůj příjem peněz který se nezhrnuje do SJM, na druhou stranu máš "jistotu". Jinak byste museli uzavřít nějakou dohodu u notáře pro vyplacení pro případ rozvodu. Pokud s tím manžel nebude souhlasit nezbývá, než si byt nechat.
Odpovědět
Profilova fotka
Udělejte smlouvu o půjčce. Chápu to, taky bych do toho nedávala vlastní byt, zvlášť pokud má hodnotu 2mil. a platili mi ho rodiče
Odpovědět
Profilova fotka
@simusin A co když naopak? Pokud si byt nechá a pronajme, příjem z pronájmu zajistí, že se jí to nestane ;-)
Odpovědět
@zamilovanadonej ;) viz muj prvni prispevek
Odpovědět
Ja to tedy rozhodne chapu, ze to chcete mit osetrene, zvlast kdyz to z casti financovali rodice. Mne rodice budou darovat nejakou castku penez,kterou planuji pouzit na spolecny dum(uz mame hypoteku, chci to pak pouzit jako.mimoradnou splatku), budeme mit s rodici darovaci smlouvu, dar do spolecneho.jmeni.manzelu nepatri, takze bych.v pripade rozvodu mela pro vyporadani na castku o to vyssi nez manzel. Neprijde mi blby o tom.mluvit ve svete,kdy se rozvadi polovina manzelstvi a nemyslim si,ze by to.znamenalo, ze se snad chci rozvadet:-)
Odpovědět
Omlouvam se,pisu z mobilu;)
Odpovědět
@mmysha Přemýšlíš naprosto správně,vůbec se ti nedivím. Zajdi za právníkem nebo notářem, určitě si s tím poradí a vypracují nějakou smlouvu, která to bude řešit. Pokud je manžel rozumný, neměl by s tím mít problém. A na takové řeči, jako na začátku manželství už myslíš na rozvod, nedej, to je hloupost. Tím, že byt prodáte, to myslím bude jednodušší, bude přesně známa fin. částka, kterou jsi do společného bydlení investovala ty ze svého (majetku nabytého před manželstvím) a o kterou bys v případě rozvodu měla dostat víc než manžel.
Odpovědět
Já bych to asi taky zkusila nějak udělat na smlouvu o půjčce. Zkus si nakontaktovat nějakého právníka, ať ti poradí. Přesně budou vědět, jak se to dá udělat.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?