Musí prodávající před předáním domu zapojit elektřinu?

Chtěla bych se zeptat. koupili jsme dům a za pár dní bychom si jej měli přebrat. Dům je momentálně bez elektřiny, bez vody. Mysleli jsme si, že na předání domu prodávající nechá vše napojit, ale ten řekl, že už si to máme zařídit sami. Tak jsme zkoušeli, ale chtějí po nás, abychom nějak prokázali vlastnictví (ještě nebyl proveden vklad na katastru, takže nelze) nebo abychom se prokázali předávacím protokolem, který ale logicky bude až při předání. takže při předávání bude dům pravděpodobně bez elektřiny a nebudeme moct vyzkoušet, zda funguje kotel, darling, bojler, sporák a další věci, které jsou na elektřinu a budeme si je přebírat a dle protokolu prohlašovat, že jsou v pořádku. není někde v zákoně povinnost pro prodávajícího, aby do domu před předáním elektřinu znovu nechal napojit? Díky moc za radu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Povinnost prodávajícího před předáním domu nechat zapojit elektřinu není v žádném právním předpise zakotvena - to je třeba dát do smlouvy (nejlépe stanovit, že je povinen tak učinit ještě před podpisem smlouvy, pže vlp přechází až vkladem do KN nikoli předáním). Ale chápu to správně, že jste koupili dům a žádné z těch věcí ani nevyzkoušeli?
Odpovědět
Urcite zadna takova povinnost neni. Kdyz jste kupovali elektrina nebyla? Jak jste zkontrolovali funkcnost spotrebicu a tecouci vodu? Prokazat vlastnictvi byste mohli i kupni smlouvou, kde prokazete, ze jste nemovitost koupili a castecnym vypisem LV - tam je videt, ze probiha zapis nebo nejake rizeni. My jsme na par uradech take nedodavali LV, ale napsali, ze je podepsana kupni smlouva (osobne jsme ukazali), a ze cekame na zapis do katastru. Nemeli jsme s tim problem.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
ja bi som dal susedom 30euro nech mi natahnu od seba predlzovak s 380 voltou a 220voltou
Odpovědět
Profilova fotka
Záleží na dohodě, pokud ještě neměl uzavřenou smlouvu, určitě bych to nechala na nových nájemnících. Měli jste se předem informovat jak bude probíhat předání.Jestli ještě není pozdě tak si to ošetřete.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
Tak si říkám, kdyby jste to měli přes RK, tak házíte vinu na makléře jedna dvě:-)) jak je možné, že právník, který vám dělal kupky na toto nemyslel?? Možná jste ušetřili za provizi, ale taky je možný, že zapojení všech těch sítí a spotřebičů, pokud nebudou fungovat, jak mají, vás bude stát ještě víc. Inu, nejlepší je prodej bez realitky. :-|
Odpovědět
A kde jsou v této chvíli peníze za dům? Předpokládám, že leží u notáře na spec. účtu a ten je prodávajícímu uvolní až po vkladu na katastr. Takže do té doby máte čas to nějak vyřešit. Když prodávajícímu pohrozíte, že své peníze dřív neuvidí, rád ještě nechá vše zapojit. Jen doufám, že jste peníze neplatili prodávajícímu přímo ještě před vkladem (to snad fakt už dnes nikdo neudělá), v tom případě byste mohli být rádi, že jde jen o vodu a elektřinu. Také mohl prachy sebrat, vklad nenechat provést a pak teprve by to byla legrace. ;-( Přitom prodej bez RK je tak jednoduchý. Mám kupce - dohodneme cenu, dáme udělat odhad, pokud ho chceme (dnes už být nemusí). Domluvíme se, kdo zaplatí daň z nabytí nemovitosti. Navštívíme notáře. Ten nám sepíše smlouvu , dá číslo účtu pro not. úschovu peněz. Tam po podpisu kupní smlouvy kupující pošle peníze. Notář připraví předávací protokol a daňové přiznání. Po vkladu na katastr a předání nemovitosti peníze uvolní prodávajícímu. Vystaví fa za své služby - tu většinou strany platí napůl. Výše je přesně daná vyhláškou, oproti provizi realitky jde o směšnou částku. Zbývá jen zaplatit daň - pozor, pokud je plátcem prodávající, je kupující ručitelem. Pokud se dohodnete, že daň zaplatí kupující, prodávající ručitelem není.
Odpovědět
My to měli ve smlouvě, že to nechá zapojit on na vlastní náklady. Že funguje kotel jsme zkoušeli přes centrálu.
Odpovědět
Profilova fotka
Já si mysím, že to mají vyřešené, když je to dva roky stará záležitost @aneri53 @bucek123 ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?