Může odhadce z banky podhodnotit nemovitost, co potom?

Našli jsme pozemek a plánujeme si vzít hypotéku na pozemek i stavbu. Zajímá nás, zda odhadce může podhodnotit pozemek i stavbu a tím nám neschválí výši hypotéky co potřebujeme. Něco máme, ale značnou část si musíme půjčit.
Odpovědět
Tržní hodnota nemusí být vůbec stejná jako ta odhadní - když třeba koupíte od rodičů pozemek za 200t, klidně může být odhad na 1M a obráceně.
Odpovědět
Profilova fotka
Může - závisí to na spoustě okolností.
Odpovědět
Profilova fotka
Může a řekla bych že se tak i často stává. U nás s tím byl taky problém, stavíme na vesnici a odhadce nám řekl, že stejný dům na stejně velkém pozemku u Prahy by měl třeba 3x větší hodnotu. Záleží na spoustě faktorech - dostupnost do města, vybavenost obce, kanalizace, vodovody, atd atd.. Takže záleží hodně na tom, kde budete stavět... Hodně štěstí, jsou to nervy, ale o to pak větší radost když to vyjde 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
Každý odhadce to pro banky dělá jinak. Zeptejte se, pro kterou banku může udělat nejvyšší odhad.
Odpovědět
Profilova fotka
Nám poradce říkal, že se také orientují podle cen podobných nemovitostí v okolí, tak se podívejte jaké jsou ceny domů a pozemků ve Vaší lokalitě. Nám na vesnici naštěstí odhadli pozemek v podstatě přesně na prodejní cenu, ale také jsme se báli... U domu zatím nevíme, vycházíme ze standarní částky u naší banky za 1m3 a do té budeme "cílit" rozpočet pro banku, i když bychom rádi větší nadstandart - uvidíme jestli to nakonec neprojde. (dle info našeho poradce je to aktuálně cca 4500,- m3 obestavěného prostoru, u ČS, vesnice hodinu od centra Prahy)
Odpovědět
Profilova fotka
Muze a odhadci od bank to casto a radi delaji..takze radsi vemte nezavisleho odhadce..nam treba odhadce odhadl pozemek na 500tis i kdyz uz jsme na ten pozemek od JEJICH banky meli 5let hypo ve vysi kterou mel pred 10lety a to 1milion-udelalo nam to neskutecne problemy a pomalu jsme se nemohli hnout z mista.. Ted jsme cerstve po odhadu 2.pani z banky nam nas dum vc.pozemku ocenila na nejakych 1,8mio(naprosto smesny) a nezavisla nam to hodila na papir za 3,8mio a to bohuzel nevzala v potaz veskere nadstandarty.. kdyztak dejte na popud financniho poradce, nam to ted zachranilo prefinancovani(i kdyz s mensim zadrhelem) ;-)
Odpovědět
Nejenom, že může, také to v 99% případech udělá. Pracuje pro banku, ne pro vás.
Odpovědět
Profilova fotka
Ano muze, nam sice o 200 tis. nadhodnotil pozemek, ale o 500 tis. podhodnotil dum. Tudiz jsme si misto 80% byli nuceni pujcit 90%.
Odpovědět
Podhodnocení běžně - nám ohodnotil pozemek, materiál na krov a desku na 220 tisíc, což stála téměř jen deska samotná (deska ve svahu). Pozemek je přitom 2500 m2 a ceny se v okolí (stejná vzdálenost od města/služeb) reálně pohybují kolem 200-300,ale i více Kč/m2... Dům na 2 mil, což hodně pochybuju, že dáme, počítám spíš 2,5 mil. Takže tak.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?