Na co se zaměřit při první prohlídce domu před koupí?

Jsem stavebni laik, budu kupovat (poprve v zivote) starsi rodinny dum (spíše normální i když starší, nevyžadující moc rekonstrukcí). Líbí se mi více domů, chci se zeptat, na co se zaměřit, jako potencionální problémové věci na domě při první prohlídce (a co poznám že je špatně i jako laik)? Samozřejmě si před finální koupí nechám dům prohlédnout odborníkem, ale čekají mě prohlídky více domů a nechci si (kvůli nakládům) zvát na prohlídku každého hned odborníka. Rád bych co nejvíc domů vyloučil sám na první prohlídce. Na co se tedy zaměřit, co bývá podle vás problémová oblast a nasvědčuje špatnému stavu nemovitosti a pozná to i laik jako já co dům kupuje poprvé? Díky za rady, tipy a především zkušenosti :-)!
Odpovědět
Profilova fotka
@friss Toto jsou moje stručné poznámky, co jsem nasbírala po netu, když jsme kupovali dům. Snad alespoň trochu pomůžou: Dům Vnitřek: typ a stáří oken typ podlah rozvody elektřiny, plynu, vody a odpadů jaké a jak staré je vybavení koupelny (např. je součástí pračka) kuchyně (např. včetně kuchyňská linka, myčka, lednice, digestoř apod.) rozvody slaboproudé sítě (přípojka na telefon, kabelovou televizi, internet) Co jsou nosné stěny, co jsou příčky Unese podkroví případnou dostavbu – rekonstrukci na místnosti? jak dobře jdou zavírat dveře a okna mapy na stěnách, i ty suché, pokud tam jsou, zjistit, z jaké přičiny se tam udělaly stav trámů a podlah Venku: Cihly? Rok stavby orientace domu a pozemku studna – povolení? Kanalizace – přípojka – kde? Je v katastru? Sousedi komu patří příjezdová komunikace Obecně: Vlastník domu a pozemku Náklady na energie, popelnice atd. zda je např. něco "většího" aktuálně opravit či nutně vyměnit trhliny v omítkách a obkladech, nadměrná vlhkost zdí či havarijní stav elektroinstalace, vodovodu apod. Dům obýván/neobýván? Jak dlouho? skutečný a právní stav budovy (černé přístavky, načerno studna atd.) Kdo je v domě hlášený k trvalému pobytu? (obecní úřad – evidence obyvatel)
Odpovědět
My prohlidli 3 domy a kdyz vstoupili do 4 vedeli jsme,ze je to on i kdyby cokoli:). Samozrejme u druhe uz byl odbornik viz prispevek vyse.
Odpovědět
Profilova fotka
ještě bych se díval na střechu - nová krytina? Zateplená střecha? atd..
Odpovědět
a či ma dom betonove zaklady -pretože v minulosti sa domy stavali aj na ubytých kameňoch
Odpovědět
Ok super, díky moc za rady, hlavně tedy nobondgirl :-). I kdyby měli ostatní ještě co dodat, at dodají/přispějí zkušenostmi :-). Kolik jste BTW nobondgirl nebo i ostatní platily odborníkovi za prohlídku nemovitosti? (pokud to nebyl kamarád...)
Odpovědět
Profilova fotka
@friss je to už dýl, ale co si pamatuju, tak jednomu 1500 (ten nám jen řekl nějaké mouchy, co viděl a hned zase jel) a druhému 3 tis. Ten druhý nám udělal i posudek, co bude potřeba dodělat/ co by opravil, jak by to provedl a za kolik by to cca bylo dle tržních cen.
Odpovědět
3000 to je docela levný... já četl tak min. 7 000 kč co jsem se díval na netu, v jakém roce to bylo u vás (co jste kupovali)?
Odpovědět
Profilova fotka
Loni 3000,-,ale nedostali jsme žádný oficiální papír, jen email. Kdybych chtěli papír s razitkem, bylo by to dražší
Odpovědět
Profilova fotka
@friss v roce 2014 menší rodinný dům podsklepený s pozemkem @slabici bylo to bez oficiálního razítka a bez faktury, ale s posudkem viz výše :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?